Foktői templomkerti esték

2013.10.02 23:26    |    Simon László  

Templomkerti esték – 2013 címmel indított kulturális programsorozatot a foktői római katolikus plébánia ez év tavaszán. Az egyházközösség szándéka az ingyenesen látogatható kulturális rendezvények szervezésével az volt, hogy a 2012 karácsonyán vásárolt új, digitális orgona árának hiányzó részét önkéntes adományokból elő tudják teremteni.

 

templom_kert_est_360
 

 

Kovács Tibor plébános 2011 ősze óta lelkipásztorkodik Foktőn. Idejövetele valami újat hozott a település életébe. Legtöbb kisközség megelégszik azzal, ha egy-két napos falunappal letudja települése kulturális életét. Kovács Tibor atya vallja, hogy az egyháznak a hitéleti, szociális és oktatási tevékenysége mellett nyitottnak kell lennie a kulturális élet szervezésére is. Mint elmondta, a foktőiek fogadókészek voltak kezdeményezésére. Olyannyira, hogy a település református hívei és még a szomszéd települések lakói is rendszeresen részt vesznek rendezvényeiken.

Májusban a foktői katolikus templomban Dóbisz Áron orgonaművész és Varga Mátyás trombitaművész adott közös koncertet. Júniusban a Kovács Mihály kántor vezényelte kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Pedagógus Énekkara tartott hangversenyt egyházzenei művekből és népdalfeldolgozásokból. Júliusban a ruzsai citerazenekar volt az egyházközség vendége. A Radics Bálint előadó és hangszerkészítő mester vezette citerások egész estés műsorral lepték meg a foktői érdeklődőket.

Augusztus 25-én (az eső miatt) nem a templomkertben, hanem a művelődési házban tartott rendezvényen a Kiskunhalasról érkezett előadók (akik között színészhallgatók és egy Németországból erre az alkalomra hazatérő énekes-zeneszerző is részt vett) musical- és operett-részletekkel ragadtatták vastapsra a több mint százfős hallgatóságot.

Kovács Tibor atya megköszönte Kuris István László és Vén Tamás kántorok és a többi, minden alkalommal aktív, önzetlen segítő munkáját és örömmel állapította meg, hogy mára már többről szólnak ezek a rendezvények, mint hogy orgonára gyűjtenek.

– A templomból kilépve meg kell mutatnunk a közösség szeretetének erejét, mely megjelenhet akár az ilyen összefogásban is, melyről mindig tanúságot tesznek a segítők, de az együtt töltött alkalmak is azt mutatják, szükség van az ilyen programokra – mondta Tibor atya, majd leszögezte: – lassan azt vesszük észre, hogy elszürkülünk, szívünk bezárul az Úr és a testvéreink előtt. Szeretnénk megmutatni, hogy élő egyházközség vagyunk. Nyitott templommal és nyitott szívvel várunk mindenkit (vallási felekezetre való tekintet nélkül), hogy ezáltal is megmutathassuk, hogy mi nem önmagunkért, hanem másokért vagyunk keresztények. Szeretnénk a találkozás kultúrájának is szerepet és lehetőséget adni, hogy ne csak köszönéskor nézzünk egymásra az utcán, hanem közösségekben is legyünk egymással egy-egy ilyen alkalom segítségével. Mindehhez hozzáadjuk Krisztust is és megmutatjuk, hogy nem csak vasárnapi keresztények vagyunk – fogalmazta meg a rendezvény lényegét Kovács Tibor.

A foktői templomkerti esték ez évi utolsó rendezvénye szeptember 8-án, vasárnap este 18 órakor lesz (időjárástól függően vagy a római katolikus templom kertjében, vagy a művelődési házban), melyre szeretettel várják az érdeklődőket és az adakozni szándékozó embereket. Ezen az estén a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás