Foktői tér-erő

Játszótér kicsiknek, közepeseknek, nagyoknak

2015.08.28 11:19    |    -sch-  

Foktő felől a múlt hét óta nem csak napraforgó-illatot, de szabadtéri gyerekzsivajt is hoz a kósza szél. Indokolt lenne, hiszen nyár van még, de mintha kiszabadultak volna a négy fal közül a gyerekek. Persze nem szűnt meg az internet-szolgáltatás a faluban, hanem – mint azt Bakai Károly polgármestertől megtudhattuk – átadták a régen várt vadonatúj játszótereket.

Jó néhány éve tervezték már, hogy modern játszóteret építenek a mozgékony kicsiknek, akik, ha fel is nőttek azóta, se bánkódhatnak, mert most teret engedtek a nagyoknak is: az elképzelés egy korszerű fitnesz-park, piknik- és találkahely képében öltött testet.

A más-más érdeklődésű és igényű korosztályok más játszótereken inkább csak időben különülnek el egymástól, míg Foktőn fizikailag is kettéválasztották őket, megelőzve így az eszközök – máshol tapasztalt – gyors amortizációját, és hogy a generációk egymás „emlékeit” kerülgessék. Egy darab kétműszakos játszótér helyett két külön EU-konform teret építettek ki, egyet a 14 év alattiaknak a régi helyén, míg egy másikat az iskola mögött azoknak, akiknek a feneke már nem fér bele a gyerekhintákba. Mindezt mindössze 20 millió saját forintból, semmi TÁMOP 1.2.3.4.5.6.7.8 és semmi pályázat. Maximum Glencore.

Kalocsai Néplap

Természetesen mindkét helyen mind a terület, mind a játékok és eszközök megfelelnek az uniós követelményeknek, csak míg az egyiken biztonságos, körbekerített gumifelületen hintázni lehet, a másikon a testedzés mellett akár sörözni, dohányozni és bográcsgulyást főzni is.

Utóbbi területet nem volt egyszerű megszereznie az önkormányzatnak, az előző vezetésnek is beletört a bicskája, hosszas utánajárás után megkapták a vízügytől, éves bérleti díj fejében használhatják. Az itt felszerelt sporteszközöket (és amott a játékokat is) egy kalocsai kötődésű pécsi cég tervezte, kivitelezte és határidő előtt le is szállította, ami önmagában kuriózum.

Az árnyas fitnesz-parkkal együtt egy közösségi teret is kialakítottak, tűzrakó és vízvételező hellyel, asztalokkal, padokkal, így aztán a szalonnasütésnél összegyűlt zsírt néhány méterrel arrébb mozgás közben jókedvűen el lehet égetni, annyira, hogy még csak a free wifi sem hiányzik.

Kalocsai Néplap

A játszótér átadásával azonban akadt egy kis probléma, hiába lett kész minden határidő előtt, a nagy esőzések miatt csak néhány nappal később lehetett ráengedni az egyre türelmetlenebb gyerekeket a területre, nehogy a cipőjük talpán és a nadrágjuk fenekén idő előtt hazahordják a játszóteret.

Az egyéb hazahordást megelőzendő persze nagy látószögű kamerákat is szerelnek fel, sőt meg is nézik a felvételeket, hiszen a játék nem játék!

A polgármester egyéb infrastrukturális fejlesztések befejezéséről is beszámolhatott lapunknak. Mióta megépült a falu mellett a körforgalom, Foktő kvázi zsákfalu lett. Ezen a zsákon viszont a Google vagy a GPS talált egy lyukat, amit most talán sikerült betömni: az Aradi utcán egészen a Dózsa György utcáig lakó-pihenő-övezetet alakítottak ki, szolgálatba helyeztek 6 db fekvőrendőrt, amelyek a száguldozókkal szemben rázkódásokat foganatosítanak, így a forgalom visszaterelődhet a neki szánt mederbe, a körforgalom felé.

Mindemellett egyéb utakat is felújítottak, az Október 6., a Jókai, a Batthyány utcák és a Kossuth utca végén 200 méteres szakasz kapott új burkolatot.

Foktőn ilyennek képzelték a rendet. „Játszani is engedd, szép komoly fiadat.”


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás