Meszes, konyha, kerékpárút

Foktőről jelentjük

2016.07.14 12:10    |    -s-n  

Bakai Károllyal, Foktő polgármesterével időről időre érdemes beszélgetni. A kistelepülés első embere ugyanis rendre meglep bennünket egy-egy elejtett félmondattal az önkormányzat háza tájáról, amiről aztán kiderül, hogy érdemes vele sokkal mélyebben foglalkozni. Ezúttal három területről faggattuk a településvezetőt.

Kisfoktői és meszesi "úttalan utakon”

Foktő első embere nem feledkezett meg a 2015 tavaszán, kisfoktői és meszesi lakosoknak tett ígéretéről, miszerint a korábban – mondhatni – „mostohagyerekként” kezelt területeken élők tisztességes közvilágítást és járható utakat fog biztosítani. Ezen a ponton merült fel, hogy a Kék Duna Vendéglő felől a Meszes Beachként emlegetett partszakaszra vezető út minőségi problémájára találjanak valamilyen megoldást. Eddig ugyanis a parton büfét működtető vállalkozó gondoskodott arról, hogy a sáros, buckás, szlalomozásra késztető útszakasz járható legyen, mondta a polgármester. A cél az volt, hogy úgynevezett „martaszfaltos technológiával” szilárd alap kerüljön a nyáron egyébként jelentős kerékpáros- és autós forgalmat bonyolító szakaszra. – Tudomásunkra jutott, hogy van egy kalocsai vállalkozó, akinek 500 köbméter mart aszfaltja van raktáron és hajlandó azt beépítéssel értékesíteni. Felkerestük és egyeztettünk a terveinkről. A strandra levezető út mellett ugyanis szóba került egy foktői utcaszakasz, egy kisebb terület a Juca néni csárdája mögött, illetőleg egy másik Kisfok-tőn. Sikerült is megegyeznünk abban, hogy ezeket a feladatokat 17 millió forint összköltségért elvégzi – ismertette a fejlesztéssorozat hátterét Bakai Károly, hozzátéve, hogy a legnagyobb közérdeklődés övezte Meszes Beachre vezető út kiegyenlítését már elvégezték, arra az időjárás függvényében kerül rá az aszfalt. – A következő lépés, hogy június 30-ig lezárják, lehengerelik, nemes padkát tesznek a négy méter szélességű út oldalára, ami nyilván nem lesz autósztráda-minőségű, de az eddigi állapotokhoz képest érzékelhető lesz a változás.

Kalocsai Néplap

Átadták a konyhát, épül a hivatal teteje

Február 16-án indult a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) társfinanszírozásával a helyi konyha felújítása és technikai infrastruktúrájának fejlesztése. A községben ugyanis idővel kétszáz fölé emelkedett az ott étkezők száma, ez tette többek között indokolttá, hogy a JETA-forrásból nyert 19 milliós támogatás mellé 13 millió forint saját forrást tegyen az önkormányzat. Először a húsvéti berendezés és nagytakarítást követően, egy szerdai napon fogták hadra a polgármester egy korábbi nyilatkozatában humorosan, „űrkonyhának” minősített létesítményben a helyiségeket, berendezéseket és a személyi állományt. Mostanra közel 240-re emelkedett adagszám előállításáért Ré-vészné Kovács Mária konyhafőnök felel majd.

És hogyan kapcsolódik ehhez a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. és a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás által biztosított támogatást felhasználásából véghezvitt, polgármesteri hivatali épület tetőszerkezetének a felújítása? Mindjárt kiderül! – A két említett forrás bevonásával nagyon kevés pénzt kellett hozzátennünk ehhez az összességében 13 millió forintba kerülő beruházáshoz. Aki arra jár, maga is láthatja, hogy teljesen új tető került az önkormányzat épületére. Mára joggal reméljük, hogy a jövőben egy nagyobb eső után nem áll majd a víz a polgármesteri iroda székében, sem pedig az irattárban, amit azután napokig szárítgathatunk – így Bakai Károly, megjegyezvén, hogy a kivitelezés során itt dolgozott tetőfedők és bádogosok minden nap befizettek a helyi konyha ebédjére, látva és tesztelve, milyen ízletes fogások készülnek ott.

… és az a bizonyos kerékpárút!

Ami pedig polgármesterré válása óta folyamatosan napirenden tartott téma, az a bizonyos Kalocsát Foktővel összekötő kerékpárút kérdése. Bakai Károly ezúttal sem kerülte meg a válaszadást, mint mondja, nála jobban senki nem örülne annak, ha már a kivitelezőt kereshetnék az említett beruházásra. Lássuk, mi a helyzet ez ügyben?

– Ugye megígértem, hogy egy éven belül meglesz a kerékpárút. Ahogy arról már korábban beszéltem, a projekt előkészítettsége a vártaknál sokkal rosszabb helyzetben volt. Ezen lépések megtétele nem kevés időt vett igénybe, arról nem beszélve, hogy időközben bejelentették az új Duna-hidat, így a Glencore gyárig vezető szakasz kérdését újra kell terveznünk. Oda is ki lehet majd jutni kerékpárúton idővel, most azonban a Kalocsa-Foktő szakaszra koncentrálunk. Elmondhatom, hogy véglegesen kijelöltük ennek nyomvonalát, az érintett földtulajdonosokkal megegyeztünk, és július végére a hátramaradt telekkialakítások is elkészülnek. Ezután tudjuk kifizetni a művelés alóli kivonást, majd össze lehet vonni azokat. Ehhez hozzátartozik, hogy a Területfejlesztési Operatív Program pályázatára beadtuk az előzetes becslés alapján 80 millió forint megvalósítási költséggel tervezett igényünket, amelyhez vélhetően ugyanennyit hozzá kell majd tennünk. Jelenleg várunk a bírálati határozat megszületésére is – vázolta a mostani helyzetet Bakai Károly, remélve, hogy legkésőbb a jövő hónapban kimondja az áment a döntésben illetékes Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás