Foktőről jelentjük – 2. rész

Jobb konyha, új szálláshelyek, „becsúszó utca”

2016.01.12 10:26    |    V. I.  

Ünnepi számunkban ígértük a Foktőről szóló írásunk folytatását – az ígéret pedig, mint mind tudjuk… íme tehát, a második rész! Bakai Károly polgármesterrel készült évértékelő beszélgetésünkből kiderült, melyek voltak az idei esztendő legfontosabb állomásai a település életében és mit remél a község első embere a jövőtől, ami akár 2016-on is túlmutat! A folytatásban a településvezető által elmondottakból szemezgetve nyújtunk körképet az óév vívmányairól és az újévtől remélt fejlesztésekről.

Napkollektorok beüzemelve

Idén tavasszal a Művelődési Ház, a hozzá tartozó műhely és a melléképületek tetőszerkezetét cserélték le, amelyre napkollektorokat telepítettek. Rövidebb huzavonát követően a szolgáltató rákötötte a berendezéseket a hálózatra, amelytől azt remélik, hogy a Művelődési Háznak, az Idősek Otthonának és Polgármesteri Hivatalnak is a harmadára csökken majd a villanyszámlája a jelenlegi költségekhez képest.

67 milliót költöttek az utakra

Adósságkonszolidációban nem részesült az önkormányzat, viszont a Társadalmi Ellenőrző, Információs Társulás tagjaként 67 millió forintos összköltséggel újíthatta meg négy utcájának burkolatát a falu. Ehhez mintegy 37 millió forint saját forrást kellett befektetnie az önkormányzatnak, a fennmaradó költségeket fedezte az említett két támogatási forma. Így az Október 6. utca mellett újjáépült a Batthyány, a Jókai és a Kossuth utca hídig tartó szakasza is augusztus végére. A kisebb problémákról és javítanivalókról tud a településvezetés – ezeket garanciaidőn belül elvégezteti a kivitelezővel.

Játszótér és felnőtt fitneszpark épült

Kalocsai Néplap

Bakai Károly büszkén emlékeztetett, hogy ebben az évben a Foktőn sok évtizede megoldatlan játszótér-kérdés végére is pont került. Még Kalocsáról is elhozzák az újonnan elkészült játszóterünkre a gyerekeket, olyannyira híre ment már a 13 millió forintból létrehozott parknak – újságolta a polgármester, hozzátéve, hogy törekednek arra, hogy a létrehozott érték sokáig érték is maradjon. Ennek érdekében a játszótér rendjét és állagát kerítés és térfigyelő kamera őrzi. Ezzel párhuzamosan az iskola mögötti területen, 7 millió forintos büdzséből egy felnőtt fitneszpark is
„kinőtt a földből”, bográcsozó-főzőhelyekkel kiegészülve, amelyet a falu lakói és kisebb baráti társaságok mellett az iskolások is előszeretettel használnak testnevelésórák alkalmával.

Ingatlanvásárlásba kezdenek

– Megszavazta a képviselő-testület, hogy négy épületet megvásároljunk a faluban. Az egyik a régi gyógyszertár épülete, amely ideális lenne arra, hogy könyvtárrá alakítsuk. A volt mozi épületét ugyancsak kinéztük, de annak még várunk a meghirdetett árverésére. Ezenkívül három lakóházat vettünk, amelyből építészmérnökkel terveztetünk apartmanokat – ismertette az ingatlanvásárlás-hullám célját a polgármester. Az általa elmondottakból kiderült, hogy ezeket nem csak a majdani hídépítőknek, vagy a leendő paksi atomerőmű-építésben közreműködő mérnököknek fogják fenntartani, hanem igény szerint kiadnák turistáknak is. Sok ugyanis a falun áttekerő kerékpáros-világjáró, akiket eddig szálláshelyért mindig Kalocsára kellett irányítani.

A jövő évben a meglévő közel hatvan eladó ingatlanból további épületeket szeretne megszerezni az önkormányzat, egyelőre azonban elég lesz a már
„kinézett” négyet is megfizetni karácsony előtt, fogalmazott Bakai Károly.
– Ez is tizenmilliós kiadás lesz – tette hozzá.

Az átalakításokat lehetőség szerint próbálják nem saját zsebből finanszírozni, tekintettel arra, hogy a paksi erőmű körzetében lévő negyvenegy települést tömörítő Paksi Társadalmi Tanács elnöke ígéretet tett arra, hogy ezen települések Paks II-höz kapcsolódó fejlesztéseire támogatást fog biztosítani a kormány.

A kisiskolával is terveznek

– Van egy üresen álló kisiskola-épületünk, ahová egy alakuló helyi fitnesz-egyesületet szeretnénk elhelyezni. Amíg számukra nem találunk, vagy nem készül egy ideálisabb terep, tudnának itt működni, a hosszú távú céljaink azonban mások az épülettel – folytatta Bakai. – Ugyancsak a majdani paksi építkezésre, esetleg már az azt megelőző hídépítésre készülve szeretnénk abból egy modern munkásszállót kialakítani, amely nem annyira komfortos, mint egy lakás, házrész vagy apartman, de az ott helyet bérlőnek alacsony költséggel, mondhatni fillérekből kielégíti a minimális szükségleteit.

Pénznyelő helyett költséghatékony autó

Foktő első embere arról is örömmel tájékoztatott, hogy ötmillió forintot nyertek egy új önkormányzati jármű, típusát tekintve egy Skoda Yeti megvásárlására. Így 140 ezer forintért túladhattak azon a 17 éves, sokat futott Opel Astrán, amelynek pusztán az éves cégautó-adója 260 ezer forint volt már hosszú esztendők óta. Az új járműre háruló ezen kiadási forma szinte nulla forint és a fogyasztása is lényegesen kevesebb.

Csúcsra járatott közfoglalkoztatás

Bakai Károly arról is beszámolt, hogy a szűken 1600 lelket számláló Foktőn hetven és kilencven fő között mozog az állandó közfoglalkoztatottak létszáma, akikről büszkén mondja, hogy a többségük példásan dolgozik. Ehhez hozzátartozik, hogy a lelkes keménymag a csapaton belül sem tűri meg a lazsálókat, akik idővel lemorzsolódnak. Az önkormányzat amellett, hogy biztosítja közmunkásai számára a fizetést, terménnyel is „ki-egészíti” a keresetet, sőt, az általuk karbantartott területekről tüzelőnek való fát is hazavihetnek.

Teljesítményarányos bérek a fejlesztés előtt álló konyhán

Az év végéhez közelítve érkezett az újabb jó hír, amelynek kézzel fogható eredménye várhatóan a jövő év első felében lesz. Eredményes bírálatot kapott ugyanis a foktői önkormányzat a Paksi Atomerőmű égisze alatt működő Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány kuratóriumától, amelynek értelmében 18,8 millió forintot ítéltek a helyi iskola udvarában lévő közkonyha felújítására. Ehhez várhatóan további 15 milliót hozzá szeretne hozzátenni az önkormányzat.

– Mondhatnák sokan, hogy nincs két-három éve annak, hogy felújításon esett át a létesítmény, azonban annak állapota finoman szólva is hagy kívánnivalót maga után – jelentette ki a polgármester. – Senki nem gondolhatja komolyan, hogy 2-3 millió forintos ráfordítással a XXI. századi követelményrendszernek megfelelővé lehet tenni egy akkora közkonyhát, mint a miénk. Terveink szerint a leendő beruházásból nem csak az eszközparkot, de az infrastruktúra részét képező környezetet és az utolsó csövet is szeretnénk rendbe tenni.

Bakai Károlytól azt is megtudtuk, hogy a konyha még a jelen körülmények között is szép számokat hoz. Míg 2014-ben „het-venvalahány főre főztek”, ebben a pillanatban ez a szám kettőszáznegyven étkezőt tesz ki. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a polgármester a konyhán dolgozóknak tavaly ősszel megígérte, hogyha felmegy kétszáz fölé a náluk étkezők száma, akkor fizetésemelést kapnak.

– Júniusra ez megtörtént, amellyel egy időben mind a három szakácsunk, valamint a főállású ételkiosztó is megkapta a bruttó 10 ezer forintos ígért emelést. Ugyanakkor azt is elmondtam, hogy ez visszafelé is működik. Magyarán, ha csökken az étkezőszám, ahhoz nincs szükség ennyi emberre, kevesebb étkező ellátásához – világított rá a polgármester.

„Becsúszhat a Fokba” az Aradi utca

Aztán a sok pozitívum mellett szót kell ejteni egy olyan jelenségről is, ami nem feltétlen örvendetes, és az elkövetkező években még komoly fejtörést okozhat a foktői településvezetésnek – derül ki Bakai Károllyal folytatott beszélgetésünk végén. – Tárgyaltunk a Vízüggyel, ugyanis a huszonnegyedik órában vagyunk a területünkön átmenő, Csorna-Foktői árapasztó csatorna belterületi részének a felújításával, ami becsléseim szerint 200-300 millió forintos tétel lenne, de elvégzése nem húzható tovább. Annál is inkább, ugyanis az Aradi utca elkezdett csúszni, ami – ha belecsúszik a Fokba – magával ránthatja a házakat is. Ez a projekt tehát három-öt éven belül meg kell, hogy valósuljon. Most fekvőrendőrökkel és forgalomkorlátozó táblákkal megpróbáltuk kivezetni a forgalmat az egyébként jó minősége miatt meglehetősen népszerű utcából. Felajánlottam a vízügynek, hogy keressenek pályázatot, vagy célzott támogatást az elvégzendő feladatokhoz, mi pedig a szükséges önrészét 50 millió forintig kifizetjük. Megjegyzem, hogy a munkálatokhoz szükséges tervek 2010 óta készen állnak, a megvalósulásig viszont ez idáig nem jutott el a dolog – tájékoztatott a polgármester.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás