Megemelt keret szolgálja a térségfejlesztést

Fókuszban az atomerőmű kapacitás-fenntartásával összefüggő fejlesztések

2015.08.28 11:16   

Folytatja az atomerőmű térségének fejlesztését szolgáló tevékenységét a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA). Az ehhez felhasználható forrást idén a Miniszterelnökség biztosította pályázati úton. Ugyanígy, pályázati formában nyerhet támogatást az érintett körzetben fekvő negyvenegy település.

Kalocsai Néplap

Hatszázmillió forintos támogatási keretre hirdetett pályázatot az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány. A beadási határidő szeptember 15., a döntés november első felében várható.

Az alapítvány 2011-ben jött létre, hogy segítse a paksi atomerőmű a befogadó térség fejlesztését, az életminőség növelését, munkahelyek teremtését. 2011-től 2014-ig az erőmű évi 500 millió forintot juttatott az alapítványnak. Az, hogy idén már nem az atomerőmű, hanem a Miniszterelnökség biztosítja a forrást az alapítvány számára, több változást is hozott. A keretösszegre magának az alapítványnak is pályáznia kellett a Miniszterelnökséghez, bemutatva a fejlesztési célokat és nevesítve a lehetséges kedvezményezett települések körét. Az öt éve jogszerűen, átlátható módon, a nyilvánosság teljes körű biztosításával, közmegelégedésre működő alapítvány szakmai programja pozitív elbírálásban részesült. A Miniszterelnökség az eddigieknél 20 százalékkal magasabb összeget, 600 millió forintot biztosított a térség számára támogatási szerződés keretében, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter írt alá. Az alapítvány kuratóriuma elfogadta a dokumentumot, ezzel megnyitva a pályázati lehetőséget az önkormányzatok számára.

Kalocsai Néplap

Negyvenegy paksi, kalocsai kistérségben és szekszárdi kistérség északi részén fekvő település részvételével jött létre 2015. június 16-án a kormány szándékával egyezően, a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartási projektjéhez fűződően a Társadalmi Tanács. Ezek a települések jogosultak pályázatot benyújtani az alapítványhoz. Ennek feltételei részben módosultak ebben az évben. A kuratórium öt pályázati ablakot nyitott meg, amelyek összhangban az alapszabállyal az életminőség és az életbiztonság emelését, a közösségi épületek energiaracionalizálását, a helyi építészeti értékek megóvását célozzák. Külön ablak nyílt a települési szolgáltatási infrastruktúra fejlesztési terveinek elkészítésére, amelyek megvalósítása segítheti a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartási projektje, azaz az új atomerőművi blokkok építésének sikeres megvalósítását. Jelentős eltérés a korábbiakhoz képest, hogy egy önkormányzat akár három pályázatot is benyújthat.

Az alapítvány működése első négy évében 252 pályázatot fogadott be, ebből 169-et támogatott. Az így nyújtott közel kétmilliárd forint összegű támogatás 11 milliárd forintnyi fejlesztést generált. Ezek a beruházások egyértelműen a térség ellátásának javulását szolgálták. Az alapítvány működésének köszönhetően 35 új munkahely is született.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz kapcsolódó információk megtalálhatóak a www.jovonkenergiaja.hu oldalon.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás