XXI. Duna Menti Folklórfesztivál

„Megismerni egymást, egymás kultúráját, és örülni, nevetni, mulatni önfeledten”

2017.10.16 15:54    |    énekszóval és tánccal búcsúztatták a fesztivált és  

Július 4-én, szerdán a lakosság által igen kedvelt, Szent István király úti menettánccal kezdődött a XXI. Duna Menti Folklórfesztivál. A felvonuláson 33 csoport vett részt, ebből 7 volt a külföldi. A menet élén – az 50 éves Kalocsai Népi Együttesre emlékezve – a kalocsai táncosok haladtak, akikhez mindenki csatlakozhatott, aki bármikor tagja volt a helyi néptánccsoportok bármelyikének.

Szerdától szombatig napi két előadás, majd a Platán Rendezvényközpontba szervezett táncház vonzotta a néptánc szerelmeseit az Érsekkertbe, és a szervezők szerint érdeklődőben egyszer sem volt hiány. A négynapos programsorozatot dr. Magóné Tóth Gyöngyi (igazgató, Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár) értékelte:

folklor1_dusnok_450
 

– Úgy érzem, az emberek szerették ezt az idei fesztivált, ez a legfontosabb tapasztalatom a rendezvénysorozatról. Minden helyszínen rengeteg érdeklődő volt, az egyetlen belépődíjas programon, a Csík zenekar koncertjén pedig megdöntöttünk minden eddig nézőrekordot a szabadtéri színpadon. Most először kerítettük körbe a színpadot és a dombot, mert enélkül nem lehetett volna biztosítani, hogy az jusson be, aki jegyet váltott a rendezvényre. A táncosok a lépcsőkön, meg a fűben ültek, velük együtt több mint ezren voltak a nézőtéren!

folklor7_450
 

Ha választani kellene, melyik volt a legemlékezetesebb esemény?

– A pénteki gasztronómiai program, a közös főzés a Platánban. Egyben ez volt az, amelyik a legtöbb munkát adta a szervezőknek: beszerezni az összes alapanyagot és kelléket, amire a nyolc főző csoportnak szüksége volt. Ennyi céklát még nem láttam egy csomóban! Fantasztikus ételek készültek, hatalmas jókedvvel, és alighogy befejezték a főzést, egymás után dalra fakadtak és táncra perdültek a vendégek. Ezt senki nem szervezte, viszont öröm volt látni, milyen felszabadult, jókedvű mindenki, és mennyire jól érzik magukat együtt. Ez a délután fejezte ki legjobban a fesztivál lényegét: megismerni egymást, egymás kultúráját, és örülni, nevetni, mulatni önfeledten. Bár, ez minden este érezhető a táncházakon is, ahol szintén rengeteg érdeklődő volt.

folklor10_450
 

Hányan dolgoztatok a fesztiválon?

A kollégáimmal együtt tizenöten, plusz a hang- és fénytechnikát biztosító Hang-Around Kft., Vén Gáborral az élen. Nagyon jól működött az együttműködés a Vagyonhasznosító Kft.-vel és a Parkgondozóval, akik mindent megtettek azért, hogy a helyszínek rendben legyenek. A vendégek a Kalocsa Menza Kft. konyháján étkeztek, a kollégiumokban laktak. Idén maximálisan megvolt az az együttműködés, ami nélkül nem lehet egy ekkora léptékű fesztivált megrendezni!

folklor5_torokok_450
 

Hogyan lehet megnyerni a csoportokat a fesztiválon való részvételre? Mit tudunk nekik nyújtani?

– Szállást és étkezést, mást nem. Illetve: élményeket. Régen volt arra is lehetőség, hogy az országhatártól megtérítsük az útiköltséget, de ma már erre nincs lehetőség. Úgy érzem, a rendelkezésünkre álló, szerény anyagi keretből sok-sok ötlettel és munkával kihoztuk a maximumot. A zenei háttér biztosításának zöme a szabadkai Juhász zenekar vállán nyugodott, akik a felvonuláson, az előadásokon és a táncházban is helyt álltak.

folklor8_450
 

A szombat esti gálaműsoron a program előtti percekben érkező eső ellenére telt ház volt, és remek hangulat. Minden együttes kapott egy-egy emléklapot, a külföldi csoportoknak dr. Bálint József polgármester kalocsai vázát is átnyújtott. A műsor végén az Örömóda hangjai mellett minden együttes útjára engedett egy léggömböt, majd énekszóval és tánccal búcsúztatták a fesztivált és a közönséget.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás