Folyamatosan ellenőrzik a vizet

Nincs baj a Szelidi-tóval, fürdésre kiváló a víz

2017.10.17 14:57    |    -s-n  

Pontosabban csak annyi baj van vele, ami egy sekély, szikes tónak a baja lehet a természetes adottságaiból fakadóan egy tartós hőhullámmal terhelt időszak után. Merthogy a júniusi hőséget megsínylette a tó vizének alsóbb rétege és az abban élő halak, ez azonban a strand fürdővizének minőségére semmilyen negatív hatással nincsen, azt folyamatosan ellenőrzik a hatóságok, még ha akadnak is „jól értesültek”, akik különböző internetes fórumokon mást állítanak – tudtuk meg Dusnoki Csaba dunapataji polgármestertől.

Kétszer is kiváló

A természetben kijelölt fürdővizek esetében a strandnyitás előtt és annak üzemeltetése alatt folyamatos vizsgálatok zajlanak, amelyet szigorú jogszabályi kötelmek határoznak meg. Ennek első számú felelősei a járások Népegészségügyi osztályai. Ők mondják ki, hogy egy adott strand vize fürdőzésre alkalmas-e, avagy sem. Így történt ez a Szelidi-tó esetében is már a szezon kezdete előtt. Az idén eddig kétszer vettek mintát a strandnál a tóból, a minták pedig kecskeméti akkreditált laboratórium jegyzőkönyvei szerint mindkét alkalommal kiváló minőségűek lettek. A héten történt az ismételt mintavételezés, amelynek eredményeiről rövidesen beszámolhatunk – tájékoztatta lapunkat minderről Dusnoki Csaba, a Szelidi-tóért és a körülötte terülő üdülőfaluért felelős dunapataji önkormányzat polgármestere.


Oxigénhiányos állapot valóban előállhat

Ami bizonyos fokú problémát generálhat és a külső szemlélő számára talán ijedségre adhat okot, az, hogy a víz természetes oxigénfelvétele a levegő hőmérsékletének emelkedésével csökken, amelynek szemmel látható nyomai is vannak, magyarázza a polgármester. A természetes víz a felszínén keresztül a légkörből megkötve és a benne lévő növények fotoszintézisével juthat oxigénhez. Egy hidegebb, mozgó víz tehát jóval nagyobb mennyiségű oxigént képes felvenni, mint egy felmelegedő, állónak tűnő víz, mint jelen esetben a Szelidi-tó, hangzik az okfejtés. – Látjuk, hogy a júniusi első hőhullám, ami komoly légnyomáscsökkenéssel jár, oxigénhiányos állapot felé viszi a tavat annak legalsóbb, három-négy méter mély rétegeiben. Ebből fakadóan bizonyos halfajok nehezebben jutnak oldott oxigénhez, ami nagyobb tömegben elhulláshoz is vezethet. Ez a jelenség viszont egyáltalán nem új keletű, az idei évben is számítottunk rá, és a kialakult helyzetet az önkormányzat a horgászegyesülettel karöltve igyekszik a lehető leggyorsabban kezelni, hiszen a felszínre kerülő tetemeket gyorsan begyűjtik. Azok tehát nem veszélyeztetik a fürdővíz jó minőségét – jelentette ki Dusnoki Csaba. Mint mondta, a horgászok fogják a halakat, a háziorvosok, a kórház és az ÁNTSZ sem tud arról, hogy olyan megbetegedésekkel fordultak volna hozzájuk, ami összefüggésbe hozható a Szelidi-tóban való fürdéssel – summa summarum, azok a légből kapott ötletek és interneten terjedő pletykák teljesen megdőlni látszanak, amelyek a fürdőzésre alkalmasság ellenkezőjét állítják.


Biztos, ami biztos, akadémiai szakértőket is bevontak

A szélesebb közönség megnyugtatása érdekében a halelhullás és a strandolhatóság kérdéskörének tisztázására, csakúgy, mint a tó vízének folyamatos figyelemmel kísérésére szakértőket vontak be, folytatja Dusnoki Csaba. – A Magyar Tudományos Akadémiának van egy Balatoni Limnológiai Kutatóintézete, amelynek két kutatója jelenleg is a tavon van, dr. Boros Emil biológus-hidrobiológus és Vörös Lajos. Ők évtizedek óta vizsgálják a Szelidi-tó vízét. Jelen pillanatban ők is osztják azon nézetünket, hogy a tó vízminősége fürdőzés szempontjából az akkreditált laboratórium jegyzőkönyve szerint továbbra is kiváló – jelentette be a polgármester. – Hogy az oxigénszinttel probléma van, ez természetesen a tó túlzott felmelegedésének tudható be, hiszen még az alsóbb rétegekben is 22-24 Celsius fokos a víz, ami egy szikes tó esetében, mint a szelidi, sajnos természetes jelenség. Itt nehezebb a friss víz utánpótlás is, de olyan helyzet nincs, és azt reméljük mindannyian, hogy nem is lesz, még a következő hetek kánikulájában sem, ami a strandolók szempontjából aggodalomra adhatna okot – zárta rövidre.

 

szelidito_450
 

 


Nem először és nem utoljára…

A vázolt jelenség évről évre visszaköszön, hangsúlyozza Dusnoki Csaba, az a mérvadó, hogy mennyire lesz tartósan forró az előttünk álló nyár. Az önkormányzat a nemzeti park engedélyével, motorcsónakokkal biztosítja jelenleg is a tó „levegőztetését”, amelynek lényege, hogy a vízfelszínt felkeverő motorcsónakok folyamatosan járnak fel s alá, így segítve az oxigéndúsulást.


Soha rosszabb szezonstartot!

Dusnoki Csabától azt is megtudtuk, hogy a tavalyi szezonnyitányhoz képest huszonöt-harminc százalékos vendéglétszám-növekedéssel zárult a júniusi hónap. Ebben komoly szerepet játszott a hó végi kánikula, és a dunapataji polgármester bízik abban, hogy a júniusi trendeket sikerül tartani a szezon előttünk álló hónapjaiban is! Ez minden bizonnyal nem fog változni, ha Ön is hiteles forrásból igyekszik tájékozódni a tó vizét, annak minőségét és a strand állapotát illetően, és nem ül fel a netes pletykáknak, fogalmazta meg intelmét Dusnoki Csaba, hozzátéve, hogy mindenkit szeretettel várnak a Szelidi-tó bársonyosan simogató vízébe egy üdítő csobbanásra.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás