Szakmár így segít

Forradalmi bál a gyerekekért

2017.05.11 13:55    |    STVN  

Március 18-án, szombaton a szakmári Művelődési Házba gyűlt a falu apraja-nagyja. Itt és ekkor rendezték meg ugyanis az idén harmadszor a 48-as bált, amelyet a korábbi hagyományokat követve ezúttal is a kulturált szórakozási lehetőségek megteremtése mellett egy jó cél támogatása vezérelt. Míg az elmúlt években az iskolásokra és a sportolni vágyókra gondoltak a szervezők, az idén a falu apróságaira került a sor és a helyi óvoda kültéri játékparkjának bővítésére ajánlották az esemény bevételét.

szakmar1_300András Gábor polgármester örömmel számolt be arról, hogy a megválasztása óta újjáélesztett helyi esemény iránt évről évre igen komoly érdeklődés mutatkozik. Ez meglátszik a bál által támogatott célra fordítható összegen is, vélekedik a településvezető, ami viszont legalább ilyen fontos, hogy egy jó hangulatú, kötetlen estén alkalom teremtődik rá, hogy összejöjjenek idősebbek, fiatalabbak, beszélgessenek, mulassanak, egyenek-igyanak, magyarán jól érezzék magukat, erősödjék a közösség.

– Nagyon sok fiatal, összesen mintegy kétszáz fő vett részt a rendezvényen, ami remek hangulatban telt, köszönve a zenéért felelős Bravo Zenekarnak – értékelte az estét Szakmár első embere. Hozzátette, hogy az egész falut megmozgatja az esemény, még azokat is, akik esetleg személyesen nem teszik tiszteletüket a bálban. Jó előre bocsátanak ki ugyanis támogató jegyeket, amelyek megváltásával mindenki leteheti a voksát a jó ügy mellett, de nem muszáj személyesen ott lennie az eseményen, ha az nem az ő világa.

Több mint félmillió forint gyűlt össze tisztán, ami véleményem szerint nagyon szép összeg. Már kértünk is árajánlatokat különböző cégektől, hogy tudjuk, nagyjából mi mindenre lesz elég a rendelkezésre álló forrás. Ezek közül fogjuk az óvodavezetővel kiválasztani, hogy melyek a legmegfelelőbbek a gyerekek számára – szólt a bevétel sorsáról a polgármester, kiemelve, hogy természetesen az említett összeghez az önkormányzat is jelentős tétellel hozzájárul.

– Több mint negyven gyerek jár ebben a pillanatban az intézménybe, amelynek nem túl nagy az udvara, és mindössze egy csúszda, egy hinta és egy mászófal található benne. Ehhez a gyermeklétszámhoz ez elég csekély eszközpark, ezért is szeretnénk mindenképpen bővíteni. A legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy az EU-s előírásoknak és szabványoknak megfelelő játékok majdnem dupla annyiba kerülnek, mintha ugyanazt az eszközt otthon, a saját udvaromban állítanám fel. Ezért is kell külső segítséget igénybe vennünk a szükséges források megteremtésére. Gondolom, mondanom sem kell, hogy ami normatívát az óvoda fenntartására kapunk, abból ilyen célokra már nem futja – enged bepillantást a folyamatban lévő óvodai udvarbővítés háttérmunkálataiba a polgármester.

– Nagyon bízom benne, hogy április végére bekerülhetnek az új játékok az intézmény udvarába – tekintett a jövőbe Szakmár polgármestere, amely az idei esztendőt illetően minden bizonnyal eseménydúsabb lesz a tavalyinál.

szakmar2_450
 

A múlt héten Dunapatajon tartott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány kuratóriumi ülésének eredményhirdetésekor kiderült, hogy Szakmár valamennyi beadott kérelme pozitív bírálatban részesült. Így megtörténhet a tervezett piactérépítést, valamint tízmillió forintból megvalósíthatják az óbányai diáktábor energetikai modernizálását, míg körülbelül ötmillió forintot fordíthatnak arra, hogy a Paks II. beruházáshoz kapcsolódó projekt-koncepciókat részletes kidolgozzák.

Emellett vélhetően heteken belül megszületnek az első bírálatok, és jönnek a további kiírások a megyei kiosztású, uniós TOP-források pályázataira.

– Hellyel-közzel egy éve bent van már a csapadékvíz-elvezetési pályázatunk, amelyet vélhetően április végéig elbírálnak. Energetikai fejlesztések terén az iskolánk fűtési rendszerének a korszerűsítésére nyújtottunk be támogatási kérelmet, hiszen már a tavalyi évben is sok fejtörést okozott a fűtési szezonban, mi tévők legyünk, amikor az iskola régi kazánja épp kilyukadt, de a tanítás zavartalanságának biztosítása érdekében muszáj volt életet lehelni a rendszerbe. Szeretnénk pályázni továbbá az ipari parkunk fejlesztésére is, beleértve az oda vezető út állagának javítását, valamint a közkonyhánkon hajtanánk végre további beruházásokat, ugyancsak TOP-forrásból – így András Gábor.


(Fotók: Szakmár – Facebook)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás