Kalocsa-Art 2014

Első ízben ítélték oda a tárlat fődíját

2014.05.15 10:33    |    Gábor Erika  

Április 25-én nyílt meg a Városi Galériában „Kalocsa-Art 2014” címmel a városban és a környező településeken élő képzőművészek alkotásaiból rendezett, hagyományos éves tárlat. A kiállítás május 25-ig tekinthető meg a megszokott nyitvatartási időben (hétfő kivételével naponta 10-12 és 14-17 óra között).

Érzett már olyat, Kedves Olvasó, hogy belépve egy helyre, azonnal megérzi annak légkö-rét, és egyik percről a másikra meglepő hangulatváltozást észlel önmagán? Nos, én éppen így jártam a Városi Galériában ezen az említett pénteki napon. Mint aki felhajt egy erős kávét, úgy felpezsdített a képek látványa, és a jelen lévő alkotók izgatott várakozása és öröme. Ismerősök köszöntötték egymást túláradó lelkesedéssel, és minden érkező azonnal fejest ugrott ebbe a hangulatba, mint egy hatalmas, jókedvvel töltött medencébe. Végignézve a képeket, csak megerősíthetem, hogy mindenkinek oka van az örömre és a büszkeségre. Túlzás nélkül állítható, hogy rendkívül gazdag, színvonalas anyag látható a Kalocsa-Art 2014 kiállításon, mely visszatükrözi az alkotók tehetségét, világlátását, sokszínű egyéniségét. Visszagondolva a korábbi bemutatkozásokra, világosan látható, mennyit fejlődtek az alkotóközösség tagjai, és csodálatos, hogy mennyire megőrizték a rájuk jellemző kifejezésmódot mindeme változás közepette is.

23 festő és szobrász nyújtotta be alkotásait, ezekből állt össze szinte egy kompozícióvá a tárlat anyaga. Zömében festmények, valamint néhány szobor és kisplasztika, üvegmozaik és kerámia dombormű látható a teremben, témájuk rendkívül változatos: tájak, emberek, épületek, természeti képek, csendéletek egyaránt megtalálhatóak, és ami mindezt összeköti: a mi tágabb környezetünk, és az itt élő emberek ihlették valamennyit.

 

kalocsaart_14_479

 

A megjelenteket Tamás Eszter, a kiállítás kurátora köszöntötte. Bejelentette, hogy a Kalocsa-Art idén 14. alkalommal került megrendezésre, és üdvözölte a program jelen lévő ötletgazdáit, az egykori Művelődési Központ mun-katársait: Asperján István-nét és Perity Istvánt. A szakember külön üdvözölte az idén első alkalommal kiállító Horváth Róbertet, hiszen a többi művész már évek óta tagja ennek az alkotóközösségnek.

Tárlatmegnyitó beszédet mondott Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója. A neves népművelő elismerően szólt Kalocsa pezsgő kulturális életéről, kiemelve, hogy ezen a környéken milyen sok tehetséges ember él. Méltatta a hagyományos kiállítás értékeit, fontosságát, majd valamennyi alkotót bemutatta és jellemezte néhány szóval.

Első ízben került sor arra, hogy kiosztották a Kalocsa-Art fődíját. A kiválasztott mű a tárlat jelképévé vált, és a meghívón is ez a kép látható. A megnyitó ünnepségen Tamás Eszter adta át az oklevelet a díjazott „Nr. I.” című mű alkotójának, Hartai Henriknek.

Közreműködött a rendezvényen a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanára és növendéke: Vízi Melinda és Balatoni Marcell zongorán, illetve fuvolán.

A kiállítás megrendezését az MKB Bank kalocsai fiókja támogatta.

A Kalocsa-Art idei tárlatán kiállító művészek: Baranyai-Tóth Éva, Farkas Tibor, Fetter József, Hartai Henrik, Horváth Róbert, Hubert László, Kákonyi Ildikó, Kiss Ernő, Kiss István, Kovács Norbert, Köhler Péter, Kőrösi Tamás, Lakatos Ervin, Látó Endre, Megyesné Bajor Magdolna, Németh Mária, Novák Tibor, Oliácsek Enikő, Pintér Péter, Ranga Tibor, Szörényi Tamás, Viczay Lajos, Vinczellér Imre.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás