Második tér-idő

Megnyílt Látó Endre tárlata

2014.04.27 23:17    |    Gábor Erika  

A Városi Galériában március 28-án délután nyílt meg Látó Endre festő kiállítása, amelyet április 20-ig tekinthettek meg az érdeklődők. Ismerős tér, megállított idő – mondhatjuk a képek között járva, hiszen életünk megszokott helyszínei és szereplői láthatóak rajtuk abban a pillanatban, amit a kép alkotója rögzített számunkra, megmutatva a látható dolgok mögötti tartalmat, érzést, a percen túlmutató szépséget.

lato_tarlat_320Látó Endre (a képen jobbra) eredeti hivatását tekintve artistaművész. Egy sérülés kényszerítette arra, hogy élete más pályára kanyarodjon, de lelkében biztosan élnek azoknak az éveknek az emlékei, amikor sok-sok országban kápráztatta el a közönséget. Erre kellett gondolnunk akkor, amikor a megnyitó ünnepségen a leánya, Látó Loretta Karinthy Frigyes: Cirkusz című művéből adott elő egy szívszorító részletet.

Hiszem, hogy a művészet egyetemes, legyen az előadó vagy képzőművészet, a cél ugyanaz, gondolatokat ébreszteni, szépet láttatni, adni – olvasható a Látó Endre honlapján lévő bemutatkozásban, amely személyes vallomása az alkotásról, a művészetekről.

P. Szabó Barnabás uszódi református lelkész – aki maga is fest – nyitotta meg a kiállítást, és megkapó gondolatokkal méltatta a falakon látható képeket.

– A művész, az magából ad – mondta a képekre mutatva a festőtárs. – Az igazi festmény nem a falat díszíti és a lakást dekorálja, hanem üzenetet ad a számunkra. Amikor beléptem ebbe a terembe, az előre felvázolt beszédemet felülírta a látvány. Úgy éreztem, ismerem a képek szereplőit, már voltam azokon a helyeken, amelyeket ábrázolnak. Amikor idáig jutottam, azt mondtam magamban: ez az ember ismer engem. Megszólított az az üzenet, ami a képek mögött van. Rólam szólnak ezek a képek. Az üzenet megérkezett hozzám. Arra kérem önöket, akarják megérteni Látó Endre üzeneteit, és rá fognak jönni, hogy ő egy igazi „látó”.

Bennem is hasonló gondolatok fogalmazódtak meg a képek között járva. Az élmény, hogy az életem részleteit láthatom viszont a falakon, csakugyan megrendítő, bár sosem gondoltam, hogy a „Hadnagy”, vagy a „Tulipán” alakja még megrendülést vált ki belőlem, de az igaz, velünk voltak, bárhogyan is éreztünk irántuk. Közöm van a cseresznyefához, a táncoló kislányhoz, az ablakban könyöklő, macskát dédelgető magányos öregasszonyhoz. Elfelejtett pillanatok köszöntek vissza, emlékek ébredtek újra. Nagyon jó és különleges érzés.

(A kiállításokat megnyitó ünnepségeknek elmaradhatatlan része a másik művészet: a zene – így volt ezen a napon is. Pintér Béla Oltalom című dalát a P. Szabó Kamarazenekar, a tárlatot megnyitó P. Szabó Barnabás lelkipásztor családja adta elő.)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás