Rendszeresen találkoznak szabálytalankodókkal

Mi az a „gázkommandó”?

2014.04.27 21:09    |    jni  

Lakossági visszajelzések hatására járt utána a helyi rádió, hogy pontosan mi is a feladata annak a gázszolgáltatói ellenőrző csapatnak, akik a közelmúltban Kalocsa környéki falvakban is feltűntek. Az Égáz-Dégáz, úgy tudjuk, miskei, illetve drágszéli otthonokat ellenőrzött és szabálytalanságok után kutatott.

A KORONAfm100-nak nyilatkozó Hornyák Tibor, a szolgáltató cég gázmérési és felügyeleti szervezetének vezetője azzal indokolta a lakossági ügyfelek meglátogatását, hogy akadhatnak köztük olyanok, akik a mérést igyekeznek befolyásolni. Ez azon túl, hogy jelentős veszteséget okozhat a cégnek, kifejezetten veszélyes is lehet, mivel a hozzá nem értő személy megrongálhat egy gázcsapot, gázórát, vagy vezetéket – ezzel szivárgást vagy akár robbanást okozva. A köznyelvben nem túl hízelgően „gázkommandónak” titulált csoportokat az ilyen esetek kiszűrésére, valamint ellenőrzések elvégzésére tartja fenn a cég.

– Nagyon távol áll tőlünk a kommandó kifejezés, és inkább azt próbáljuk az ügyfelek felé közvetíteni, hogy mindenkinek az az érdeke: pontos mérés történjen. Ezzel próbáljuk a veszteségeinket minimalizálni, és védeni azoknak a felhasználóknak az érdekeit is, akik rendesen kifizetik a gázszámlájukat – indokolta az ellenőrzések szükségességét a szakember, hozzátéve, hogy azok helyszínei rendre nem szúrópróbaszerűek. – Amikor a munkatársaink megjelennek egy helyszínen, azt mindig valamilyen előkészítő munka előzi meg: általában a fogyasztási adatok szűrése alapján jutunk el a felhasználási helyekre – mondta. – A munkatársaink igazolvánnyal is rendelkeznek, amikor a gázmérő ellenőrzését, leolvasását szeretnék megkísérelni. Ez sok esetben teljesen zökkenőmentesen történik, akinek viszont valamilyen takargatnivalója van, az ellenőrzést próbálja ellehetetleníteni – jegyezte meg Hornyák Tibor.

 

gaz_kommando_200
Az illetéktelen kezek nyomot hagynak a buherált gázórán

 

Amikor az ellenőrző csapat gyanítja, hogy az ügyfél valamilyen módon befolyásolta a mérést, mindig sajátos, maradandó nyomokat keres, amelyeket kellő szakértelem híján nem lehet eltüntetni. A munkát mindig a mérőórával kezdik, majd a gázfelhasználó hozzájárulásával folytathatják azt a vezetékhálózat többi részén is. Erre a feladataik végzése során többször is szükség van, mivel műszaki szempontból szabálytalan helyzetekkel rendszeresen találkoznak. Már pedig ezzel nem csak saját magát, hanem a környezetét is veszélyeztetheti a felhasználó.

– Minden szabálytalan vételezés, műszaki, biztonságtechnikai szabálytalanság szerződésszegésnek számít. Ennek a szerződésszegésnek a következménye a kötbér, amit az üzletszabályzatunk is tartalmaz – utalt az interneten (www.egaz-degaz-foldgaz-eloszto.hu) mindenki számára elérhető, de konkrét számokat nem tartalmazó dokumentumra az Égáz-Dégáz felügyeleti szervének vezetője. – Ez a kötbér különböző mértékű lehet: a műszaki problémától kezdődően a szabálytalan gázvételezésig, a pár ezer forinttól terjedhet jóval magasabb összegig is – körvonalazta Hornyák Tibor.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás