Később madárinfluenzáról és sertéspestisről is szól lesz

Fejlődésre biztatják a gazdákat

2017.02.15 10:17    |    -r-s  

Egyre több helyszínre és alkalomra várja Bács-Kiskun megyében a gazdákat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hogy a mezőgazdasági vállalkozásokat segítse. Ezekből az ún. „gazdaestekből” az idei elsőt Kalocsán szervezték, múlt kedden. Az alkalmakon nagyon sok szó esik azokról a pályázati lehetőségekről, amelyektől a gazdaságok fejlesztését lehet remélni, ám olyan témák is szóba kerülnek majd a későbbiekben, mint a nyakunkon lévő madárinfluenza. Utóbbi miatt szinte lehetetlen friss baromfihúshoz hozzáférni, és akkor még nem beszéltek a még súlyosabb fenyegetést jelentő sertéspestisről! Egyébként fognak.

– Kamaránk minden évben szokott rendezvényeket szervezni a gazdáknak, gazdálkodóknak. Általában 10-15 alkalom és helyszín van egy évben, most Kalocsával kezdtük. Azért csináljuk, hogy a tagjainkat próbáljuk minél több információval ellátni, elsősorban a feldolgozóiparban – magyarázta a kalocsai előadáson adott nyilatkozatában Domján Gergely, a NAK Bács-Kiskun megyei szervezetének elnöke. A Kalocsai Géphasznosítók és Gazdálkodás-segítők Köre Egyesületével közösen szervezett fórumon (amelyen ezúttal „Az élelmiszeripar és alapanyag termelés kapcsolatának fejlesztési lehetőségei” címmel Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős országos alelnöke tartott előadást) azt állapította meg a vezető, hogy a csaknem négy évvel ezelőtt újjáalakított szervezetük nem aprózza el: egy-egy előadásuk „a biológiai alapoktól a termelésen keresztül a feldolgozóiparig a teljes vertikumot felöleli”. – Úgy gondoljuk, hogy a versenyképességünk szempontjából minél több tájékoztatást kell adni a tagjainknak, hogy a támogatásokból részesüljenek – fogalmazta meg a küldetésüket, hangsúlyozva, hogy a feldolgozó háttér megfelelő működéséhez a gazdák jó hozzáállása is szükséges. Komoly beruházások várnak rájuk ugyanis, ha tényleg versenyképes árut szeretnének termelni.

 

gazdaest1_450
 

 

A mezőgazdasággal foglalkozók számára szinte nélkülözhetetlenek azok a pályázatok, amelyeket még néhány évig használhatnak fel uniós forrásokból. Az ezekhez adott gyakorlati tanácsok, amelyekkel az előadásokon ellátják őket, fontos mankók a termelékenység növeléséhez. Aki lemaradt volna a múlt heti alkalomról, még pótolhatja: Domján Gergely elárulta, hogy ugyanilyen témában lesznek még előadások a régióban, ezek időpontjáról és helyszínéről pedig legelőször a kalocsai falugazdász, Nagy Attila fog tudni, nála érdemes tehát érdeklődni.


Jön a sertéspestis

A NAK előadásai válogatott tematika szerint szerveződnek és egyes témakörök már nem csak gazdáknak, állattartóknak, hanem akár mindenki számára érdekesek lehetnek. Az egyik ilyen a madárinfluenzával foglalkozó sorozat, amelynek keretében állatorvossal járják a megyei helyszíneket. Domján elmondása szerint egy szintén múlt heti, kecskeméti rendezvényükre háromszázan ültek be, hogy többet tudjanak meg például a szakszerű takarmányozásról, ugyanis a megfelelő módszerekkel minimálisra csökkenhet a betegség terjedésének esélye. Az állattartóknak ehhez egyénileg is jobban kell érteniük a dolgukat.

 

sertespstis_450
 

 

A kamarai elnök egyre fontosabbnak tartja az errefelé még csak hírből ismert afrikai sertéspestis kérdését. Lehet, hogy a megyeszékhelyre szervezett szakmai fórumuk azért lehetett a megszokottnál is látogatottabb, mert erről a fenyegetésről szintén szó esett. A sertéspestis önmagában nem ismeretlen betegség, védőoltással meg lehet menteni tőle minden állományt, kivéve attól az afrikai mutációjától, ami az elmúlt másfél-két évben a hozzánk közeli országokban is felütötte a fejét. A Kaukázusban úgy tíz éve jelentették először, a betegség azóta Oroszország európai területein is fertőzött már, nemrég pedig kimutatták Litvániában és Lengyelországban, utóbbi helyeken elhullott vaddisznókban.

Erősen fertőző betegségről van szó, ami az emberre ugyan veszélytelen, de iszonyatos károkat okozhat – gondoljon csak a Magyarországon a közelmúltban elpusztított több százezer szárnyasra, amelyekkel a madárinfluenza miatt kellett végezni! A sertéspestis 4-10 napig lappang az állat szervezetében, majd 4-5 nap alatt végez is vele. Nagyon magas lázzal, bevérzésekkel, erős hasmenéssel, gyulladt kötőhártyával, orrvérzéssel jár. Aki ilyet tapasztal a sertésein, vagy látja vaddisznókon, azonnal jelentse a területileg illetékes állatorvosnál! A vírus ugyanis eszméletlen tempóban képes terjedni, fertőzött húskészítményekkel pedig jó messzire elhurcolható.
A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás