Indul a támogatások folyósítása

Szaporodnak a gazdák teendői az év végén

2016.11.23 13:37    |    STVN  

Hivatalosan is megjelent, hogy mekkora összegű központi támogatásokra számíthatnak a gazdák az idén, de arra is fontos felhívni a figyelmet, hogy az év végéhez közeledve a gazdák teendői is megszaporodnak. Különösen azoknak kell résen lenniük, akiknek még régi típusú, papíralapú őstermelői igazolványuk van!

Folyamatban a kifizetések

A Magyar Közlöny 155. számában megjelent a 2016. évi egységes területalapú támogatás és az átmeneti nemzeti támogatás összegeiről határozó rendelet, ami az idén tavasszal benyújtott kérelmeket forintosítja. Ezen támogatási forma a legnépszerűbb a támogatások körében, tekintve, hogy a legtöbben az egységes területalapú támogatást igénylik – nyilatkozta lapunknak Nagy Attila, a Kalocsai Falugazdász Iroda vezetője.

– Ennek a kiszámítása úgy történik, hogy adott rá egy keret, amit elosztanak azzal a területtel, amit a termelők bejelentettek a kérelmek benyújtásakor. Ez a terület 4 millió 981 ezer hektár. A számítás nyomán 44.965 forint jön ki hektáronként a támogatásnak az összegére – ismerteti a háttérfolyamatot a szakember.

 

nagyattila_450
 

 

– Minden évben szoktak a termelőknek előleget folyósítani, ami október 17-ével megkezdődött. Egyelőre még kevesen kapták meg ezt az összeget, de ahogy haladnak a kifizetésekkel, úgy jut el minél több támogatotthoz a pénz. Az előleget 31.476 forintban jelölték meg, de mindazon termelők, akik beadták a kérelmüket, általánosságban már jól ismerik a rendszert. Az úgynevezett zöldítésre vonatkozó keretet szintén a korábban említett 4 millió 981 ezer hektárral osztják, ami ebben az esetben 25.084 forint támogatási összeget jelent. Ha tehát az alaptámogatást, illetve a zöldítésre jutót összeadjuk, ez pontosan 70.049 forintra jön ki. Ennek az előleg-kifizetése kezdődött – így Nagy Attila, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy rövidesen kezdődik a területalapú támogatások adategyeztetése, és ekkor lesznek többek között kiszűrve a különböző túligénylések és megejtve a szükséges korrekciók, hozzátéve, hogy megjelentek a termeléshez kötött támogatások is.

– A növénytermesztéshez tartozó, talán legnépszerűbb támogatás a mi körzetünkben a szemes fehérjetakarmánynövény-termesztés támogatása. Ennek az előlegét állapították meg, ugyanis itt még összesítés előtt áll, hogy pontosan mennyi az a támogatás, ami jogszerűen igényelt. Az előleg maximum értéke 43.137 forint lehet hektáronként – mondta, majd áttért az állattenyésztési támogatásra. – Ezeknek a java termeléshez kötött, de vannak olyanok is, amelyek nem termeléshez kötöttek, hanem bizonyos kvóták alapján kerülnek kiosztásra. Ezek alapján történnek a kifizetések.

Régi igazolványos őstermelők, figyelem!

Nagy Attila ezúton emlékezteti a gazdatársadalmat, hogy az év vége felé egyre több elintézendő feladat vár rájuk. Az egyik ilyen az őstermelői igazolványok cseréje!

– Azoknak az őstermelőknek, akiknek szükséges, hogy 2017. január 1-jétől hatályos legyen az őstermelői igazolványuk, még az idei évben kérvényezniük kell azt az illetékes falugazdásznál. Az úgynevezett barna, papíralapú igazolványok ugyanis december 31-től kivonásra kerülnek, amelyeket a kártyaalapú igazolványok váltanak fel – hangzik a felhívás. – A folyamatosság itt elsősorban azoknak fontos, akik főállású őstermelők, illetve akik ez alapján vannak az őstermelői tevékenységgel a társadalombiztosításra, nyugdíjjárulékra kötelezve. Az igazolványok kiváltását ezeknek az őstermelőknek már tulajdonképpen 2016. október 1-jétől el lehetett kezdeni, viszont vannak még finomításra váró mozzanatok a programban, ami miatt ez a folyamat várhatóan október végétől indulhat zökkenőmentesen, és eltart december 31-ig. Mindenféleképpen hangsúlyoznám, hogy ne az utolsó pillanatra hagyják ezeknek az igazolványoknak az ügyintézését, ugyanis év vége felé biztosan nagy lesz a forgalom a falugazdászoknál – szólította meg az igazolványcsere előtt állókat az irodavezető.

Tessék nézni az elektronikus levélládát!

Mivel a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megkezdte a 2016 évre vonatkozó területalapú támogatásokhoz kapcsolódó adategyeztető végzések postázását, érdemes figyelni a levélládákat! Szól el főképp azoknak, akik a regisztrációs rendszerben elektronikus kapcsolattartást jelöltek be. Nekik ugyanis nem papíralapon, hanem a korábban általuk megadott e-mail címre fogják elküldeni ezeket az értesítéseket. Érdemes tehát naponta legalább egyszer belenézni az elektronikus levélládába akkor is, ha egyébként ez nem része a napi rutinnak!

– Fontos, hogy az elektronikus felületen akkor is vissza kell jelezniük, hogyha a gazda nem változtat semmilyen korábbi adaton, vagyis úgy dönt, hogy helyesen adta be a támogatási kérelmeket. Ez esetben érintetlenül kell visszaküldeni az elektronikus értesítéseket az MVH részére, ellenkező esetben további ellenőrzésre lehet számítani – hangzik a jó tanács a kalocsai falugazdásztól, kiemelve, hogy az adategyeztetési felhívásra nyolc munkanapon belül kell válaszolni az értesítettnek.

Ha kell, kérjenek segítséget!

Végezetül Nagy Attila segítő jobbot nyújtott, mondván, a falugazdászoktól az idei évben is minden segítségre számíthatnak a hozzájuk fordulók, nyugodtan meg lehet keresni őket, akár több, az elmondottakban érintett termelő együttesen is kérhet időpontot.

– Ez általában úgy szokott zajlani, hogy mondjuk azok a gazdák, akik érintettek a túligénylésben, összebeszélnek, és együtt jelentkeznek be a falugazdászhoz. Bíztató hírként annyit még el tudok mondani, hogy az ígéretek szerint az idén sokkal egyszerűbb lesz az ügyintézés, mint az előző években, ugyanis egy órán belül látszani fog a rendszerben, hogy a többi termelő mit jelölt be a módosítást követően – zárta mondandóját.



A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás