Interjú Katona György polgármesterrel

Volt mit ünnepelni a hétvégén Géderlakon

2018.09.23 09:09    |    V.I.  A mögöttünk álló hétvégén, péntektől vasárnapig tartalmas programokkal várták a helyieket és a Géderlakra látogatókat a település főterén, a Szent László téren, annak Faluházában, illetve a sportpályán, a Duna parton és a Kobolya horgásztónál. Ezek voltak a tizenkilencedszer megrendezett falunapi mulatság főbb helyszínei, amelyen szórakoztató, zenés, színházi, hagyományőrző és sportprogramok közül válogathatott a közönség. A nagyszabású esemény apropóján beszélgettünk a géderi mindennapokról a település első emberével, Katona György polgármesterrel.

Igazán tartalmas napok állnak Géderlak mögött. Ha jól sejtem, a színes felhozatalban az idén is az volt a csúcs, amikor kitüntették a faluért sokat tett géderieket. Kik voltak ők?

– A Géderlak Községért Kitüntető Címet Takács László és a Géderlaki Népművészeti és Kulturális Egyesület kapta, míg a Pedagógus Életpálya Díjakat Molnárné Kiss Piroska és Petrik József vehették át. A Legszebb Porta Díj tulajdonosai Bogdán Imre, Bukor Imréné, Dudás Gáborné, Gulyás Mihályné, Kiss Sándorné, Kovács Pálné, Magyar Sándorné, Molnár László, Nemes László, Posztobányi Imréné, Posztobányiné Mundi Nikolett, Tóth József, Varga Gáborné, Varga Ilona és Vígh Sándorné lettek. Szintén ez alkalomból tüntettük ki a Vöröskereszt közreműködésével sokszoros véradóinkat, Boros Károlyt, Lengyel Bélát és Pécsi Imrét.

gederlak1_450
 

Ha pedig mindez nem lenne elég, több verseny dobogósai is ekkor vehették át a jutalmukat, ugye?

– Így van. Kezdjük a reggeli horgászversennyel, amelynek felnőtt kategóriában Molnár Gábor Jenő, Nagy Attila és Takács Péter lett az első, második és harmadik helyezettje. Ugyanezen posztokat ifjúsági kategóriában Nagy Hunor és ifj. Molnár Gábor nyerte. Az előzetesen meghirdetett, nyári szünetről készült iskolai fotókiállítás első helyezettje Felnagy Miléna lett, míg a második Báló Róbert, a harmadik pedig Báló Anna. Harangozó Adél és Vargacz Dorina különdíjat kaptak. Szintén az iskolások számára hirdettük Szent László Portrékészítő versenyünket, amelynek győztese Harangozó Adél, „ezüstérmese” Szabó Zoltán, harmadik „dobogósa” pedig Práger Ráhel lett, míg Molnár Luca különdíjjal gazdagodott.

gederlak10_450
 

Kerültek új nevek a néhány éve felállított „Születések fájára” is?

– Természetesen. Ezt a fát 2010-ben avattuk fel. Azóta minden évben felkerül azon gyerekeknek a neve réztáblára vésve, akik az adott évben látták meg a napvilágot géderlaki lakosként. Ilyenkor nem csak a névtáblák kerülnek fel a százéves fenyőből készült emlékfára, hanem a szülőket is megajándékozzuk – így tettünk az idén is. Bancsók Elemér, Boros Lia, Fekete Nóra Eliza, Huszár Bence, Katona Kende, Monostori Nóra, Németh Szofi, Orendács Nóra, Rupa Ferenc és Takács Hanna táblácskái kerültek tehát 2018-ban a fára.

gederlak2_450
 

Jól láttam a falunapot hirdető plakáton, hogy több kiemelt segítő támogatásával jöhetett létre az idén is ez a színvonalas esemény?

– Igen, külső forrásokat is sikerült bevonnunk. Többek között egymilliós támogatást kaptunk a rendezvény megtartására a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványtól, de helyi vállalkozó is hozzájárult egy kisebb összeggel a program sikeréhez. A többi kiadás fedezetét természetesen az önkormányzat a költségvetésből biztosította. Fontos elmondani, hogy ez volt a tizenkilencedik falunapunk. Jövőre, a huszadik alkalmából nagyszabásúbb programban és neves fellépőben gondolkodunk, de erről nem szeretnék idő előtt bármit elmondani.

gederlak8_450
 

Ha pedig szóba került például a Jövőnk Energiája alapítvány, az ezen szervezet által kiírt pályázatok közül úgy emlékszem, hogy van még, amin eredményesen szerepelt Géderlak!

– Ennek az alapítványnak a pályázata nyomán tudtuk az iskolánk belső felújításának a második ütemét megvalósítani, amit véghez is vittünk most, a nyári szünetben. A tanévkezdéssel ezt a megújult épületet vehették birtokban a diákok. A teljes belső felújítás után a jövő évi terveink között szerepel a külső hőszigetelést és az ezzel járó felújítás elvégzése.

gederlak9_450
 

Mit jelent az, hogy a belső felújítás révbe ért?

– Most kicseréltük a nyílászárókat, vakolatcsere történt, megújultak a vizesblokkjaink, a nevelőszoba, a folyosórészek. Kicseréltük az elektromos rendszert, illetve a számítógéphasználat miatt gyengeáramú rendszert is beépítettünk. Ez az egyik legrégebbi épülete az önkormányzatnak, úgyhogy időszerűek voltak ezek a munkálatok. Bízom benne, hogy jövőre folytathatjuk a külső rendbetételt.

Milyen beruházások történnek majd az uniós, Térségfejlesztési Operatív Program kereteire benyújtott és elnyert pályázatok eredményeképpen a faluban?

– Négy ilyen pályázatot adtunk be és nyertünk el. Az egyik az egészségház külső felújítására irányul, nyílászárócserékkel és parkolóépítéssel. A másik az óvoda felújítására, szintén nyílászárócserékkel és külső épületszigeteléssel. Lesz egy közutas projekt is, ami buszmegálló-öblök felújításából és két új gyalogátkelő kialakításából áll, valamint csapadékvíz-elvezetési rendszerre is nyertünk pályázatot. Az utóbbi három 2019-ben fog megvalósulni, míg az egészségház-projekt már elindult. Jelenleg a kivitelezést végző vállalkozó kiválasztásánál tartunk, az ajánlatok ugyanis már beérkeztek hozzánk.

Ami mellett nem mehetünk el, ha Géderlakról beszélgetünk, az a Virágos Magyarországért mozgalom, aminek az idén is ellátogatott a zsűrije a faluba. Mivel várták ebben az évben a bizottságot?

– Mi 1998 óta folyamatosan részt veszünk ebben a mozgalomban és több szép díjat a magáénak tudhatott ez idő alatt a település. Nem is volt kérdés, hogy ebben az évben is nagy gondot fordítottunk parkjaink, közterületeink rendben tartására és közmunkásaink segítségével 12 ezer virágot neveltünk fel, amelyek ágyásait a nyári nagy melegben is igyekeztünk frissen tartani. A Virágos Magyarország zsűrije júliusban járt nálunk, aminek az eredményét majd csak novemberben fogjuk megtudni, hiszen akkor lesz az országos lezárása és eredményhirdetése ennek a versenynek.

Az gondolom, hogy most sem változott, hiszen többször is beszélt már erről korábban, hogy az ítészek már régen nem csak egy adott település növényállományát és parkosítási törekvéseit nézik és értékelik…

– Igen, nem csak a virágos felületek állapotát szemlézi a zsűri, hanem a megnézi az önkormányzati, és közösségi épületek állapotát, kérdezősködnek a programjaink felől, sőt, még a hulladékgyűjtési- és elszállítási módokról, szelektív gyűjtésről és komposztálási lehetőségekről is kérdeznek. Érdekesség, hogy az idén megmutattuk nekik például a Duna régi árterében kialakított Kobolya horgásztavunkat is, amire nagyon kíváncsiak voltak. Majd a novemberi eredményhirdetésen kiderül, mennyire sikerült jó benyomást tennünk.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás