Tájházat avattak a géderi falunapokon

Zavartalan napsütés, gazdag programsorozat

2013.09.02 21:32    |    -mond  

A falunapok sorát – hagyományosan – Géderlak kezdte meg augusztus első hétvégéjén. A hőség ellenére péntek este a Kalocsai Színház Páratlan páros című előadása telházas volt. A Kobolya magas vízszintje miatt a szombat reggelre hirdetett horgászverseny elmaradt, de az összes többi program nagy látogatottsággal és tetszésnyilvánítással zajlott. A programsorozat szervezését Katona György és Kiss Lászlóné fogta össze.

Szombat reggel a szabadtéri színpad környékén még csak a technikai személyzet tüsténkedett, amikor az iskola udvarán már kicsik és nagyok rúgták a bőrt. A „Géder Family” családi focijában a kispályás bajnokságban részt vevő csapat tagjai – Leták Zsolt, Walter László, Kiss László, Boros Károly, Boros Zoltán, Balogh András, Magyar Márk, Hazai Zsolt, Kovács János, Ács Ariel, Farkas Gábor, Herczeg Kristóf, Árvai Gábor, Berényi Dávid és azok családjai vettek részt. A foci az együttjátszásról, a barátságról és a közös családi együttlétről szólt.

Aztán tíz órakor megkezdődött a szabadtéri színpadon is a program. A falunap nyitányaként a Gárdonyi-év jegyében, a nagy íróra emlékezve Az én falum novellagyűjteményből az Isten veled gólyamadár című novellát Kasi Boglárka adta elő.

 

geder_falunap_500

 

Ezután Katona György polgármester külön is köszöntötte az erdélyi Székelyhodos-Jobbágytelke testvértelepülés küldöttségét, élükön Barabási Ottó polgármesterrel. Ünnepi beszédében az összefogás fontosságát hangsúlyozta, hiszen így sikerülhet megszervezni egy ilyen falunapot, létrehozni egy tájházat, értékteremtő munkát végezni. – A falunap az összetartozás napja is, érezhetjük, hogy van otthonunk, a kis falu, ami a szeretetet sugározza, ami megnyugvást hoz számunkra. Közel ezer esztendő öröksége, értékes hagyaték – mondta Katona György utalva arra, hogy a faluról az első írásos emlék 1121-ből származik. – Nagyon nagy idő, számtalan nemzedék élt ezalatt itt, és teremtette meg azt a kultúrát, amit újra és újra fel kell fedeznünk, meg kell újítanunk. Szükségünk van rá, hogy a tánc, a zene, a mese életünk része legyen, mely olyan lelki többletet ad, amire szükségünk van mindennapjaink során – mondta Katona György, majd megköszönte az egész közösségnek a falunap megszervezéséhez nyújtott támogatását.

A faluért végzett tevékenységért és a hagyományok ápolásáért a képviselő-testület döntése értelmében több kitüntetést is átadtak ezen ünnepi alkalommal.

Géderlak Község Díszpolgári címet adományozott Farkas Lászlónénak, aki több évtizedig vezette a géderlaki iskolát. A kitüntetett meghatottan köszönte meg a díjat az adományozónak, s köszönetet mondott kollégáinak és családjának a munkája során nyújtott támogatásért. (A Díszpolgári címet 1995-ben alapította az önkormányzat, akkor elsőként Bukor Lászlóné nyugdíjas tanító vehette át a díjat, 2000-ben Sill László, 2008-ban Horváth István, Farkas Lászlóné a negyedik díszpolgára a településnek a 18 év alatt. Gratulálunk!)

geder_falunap_00_340Géderlak Községért Díjat kapott a faluért hosszú időn át végzett példamutató munkájáért Németh Istvánné, Hunyadi Brigitta, Csehiné Tóth Edina. A testület a községben végzett példamutató sport tevékenységéért Géderlak Sportjáért elismerő címet adományozott Csehi Tibor labdarúgónak és Katona György polgármesternek, aki 23 éven át volt a Géderlaki Sportkör elnöke. Géderlak hírnevének öregbítéséért oklevél és tárgyjutalom kitüntetésben részesült Váradi Mónika, aki a Magyar Néprajzi Társaság Tradíció Néprajzi Gyűjtőpályázatán Géderlak és népművészete című munkájával indult, és egyéni dolgozatát a zsűri a többszáz pályamunka közül nagyon jónak minősítette. Katonáné Kovács Krisztina az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány Közép-európai Öko-civilizációs Programja keretében végzett kimagasló pedagógiai munkájáért bronz fokozatú Székely-kapu díjas elismerést vehetett át a Parlamentben június végén. Ennek elismeréseként a géderlaki képviselő-testülettől ő is oklevelet és tárgyjutalmat vehetett át.

Elismerő oklevelet kaptak a legszebb portálok tulajdonosai: Monostori Gáborné, Váradi Mónika, Gulyás Mihályné, Polákovics Jánosné, Kovács Jánosné, Molnár Gyuláné, Greksa Józsefné, Pécsi Ágnes, Danizs Lászlóné, Posztobányi Imréné, Kovács Gáborné, Bogdán Imre, Pécsi Jánosné, Holló Ferencné, Szigeti Istvánné, Repka József, Miholics Lászlóné.

A kitüntetések előtt és után Markó Fruzsina és Iván Róbert szatmári és nyárádmagyarosi táncokat adott elő.

Majd következett a tájház átadása, melyet a Katolikus egyház kórusának és a Szent László iskola diákjainak a műsora színesített.

geder_falunap_marko_ivan_323Katona György az ünnepélyen elmondta, hogy már sok évvel ezelőtt megfogalmazódott a gondolat, hogy tájházat, múzeumot szeretnének kialakítani a településen, azonban erre alkalmas házat akkor nem találtak. 2011-ben kínálkozott lehetőség arra, hogy megvegyenek egy helyileg és formailag erre alkalmas lakóházat, 2012-ben került sor a tervezésre, 2013-ban pedig pályázati források segítségével a megvalósításra. 10 millió forintot nyertek a Paksi Atomerőmű által létrehozott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványtól, 2,5 milliót a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumtól, valamint 5 millió forinttal támogatta a megvalósulást a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társaság is, így a kivitelezéshez szükséges teljes összeg, 17,5 millió forint a rendelkezésre állt, nem kellett az önkormányzatnak saját forrást ebbe belevonni. Mint a polgármester elmondta, a berendezés még korántsem teljes, tovább folytatják a gyűjtést. A beszéd után került sor az ünnepélyes aktusra, a nemzetiszín szalag átvágására, majd Vass Huba plébános megáldotta és megszentelte a tájházat.

Az ünnepségen finom sós süteményekkel, pogácsákkal kínálták a résztvevőket, mint megtudtuk, a sós sütemény sütő versenyre nevezett finomságokat kóstolhattuk. Az eredményhirdetésre este került sor: I. Hazai Ferencné sajtos-tejfölös pogácsája, II. Virág Annamária sajtos rúdjai, III. Tamás Gábor tepsis krumplis pogácsája, különdíjas: Nánai Attila – Tavaszi háromszög gazdagon elnevezésű finomsága. A Tájház-avatóra sütöttek még Szulimán Istvánné, Kovács Gáborné, Horváth Lászlóné, Csizmadiáné Kovács Györgyi és Sipos Jánosné.

A délutáni kézműves játszóházban a programokat Tóth Emese és barátnői, a gyermekjóléti Szolgálattól Csada Anita, Pandur Istvánné népi iparművész szervezték.

A délutáni programok sorát a Géderlaki Népművészeti és Kulturális Egyesület, az uszódi Gubbantós Népművészeti Egyesület és a Fényes Csillag Citerazenekar műsora nyitotta, majd a Napraforgó Meseszínpad előadása következett. Ezután a Maya Trió olasz slágerekkel szórakoztatta a nagyérdeműt. Aztán jött a Defekt duó, majd a Grape Vine Táncklub showműsora, és még egy zumba fitness bemutató is befért az esti sztárvendég: Szandi műsora elé.

Aztán következett a hajnalig tartó utcabál a Limpi Band-del.

Vasárnap délelőtt az immár hagyományos szabadtéri szentmisére került sor, délután pedig, aki még bírta a hőséget és a strapát, és kilátogatott a sportpályára, egy igazi sportkuriózummal találkozhatott: a Budapest Honvéd Öregfiúk mérkőztek meg Géderlak kitűnő focistáival, mely egyben a sportdíjjal kitüntetett Csehi Tibor búcsúmérkőzése is volt.

Forró nyár, jó hangulat, gazdag programsorozat! Folytassa Géderlak, így tovább!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás