Géderlakon igyekeznek a rákötési kedvet növelni

Az önkormányzattól mindenki kap csövet

2015.03.23 09:02    |    jni  

Gyakorlatilag elkészült a többmilliárdos Uszód–Dunaszentbenedek–Géderlak szennyvízhálózat, amelynek elsődleges célja az volt, hogy a községekben felszámolják a szippantós rendszert és bekössék őket a megnövelt kapacitású kalocsai vízműbe. A csatornázás elvileg nem kötelező, ám ha valaki nem kötteti, vagy köti be a lakóházát, borsos talajterhelési díjat fizet. A géderlaki önkormányzat igyekszik is növelni a rákötési kedvet: konkrétan megveszi az ingatlanokhoz szükséges mennyiségű csövet. A lakosságnak csak a szerelést és az összekötő elemeket kell kifizetni, így összességében több millió forintot spórol meg nekik a település.

– Lefektetésre került a csőrendszer, most az átemelők szerelvényezését végzik a szakemberek, és várhatóan április 1-jén meg is történik a műszaki átadás. Ezután indulhat a lakóházak, valamint az önkormányzati intézmények rákötése – vázolta a szennyvízberuházás állapotát Katona György géderlaki polgármester, hangsúlyozva, hogy nem kötelezhetik a lakóikat a rákötésre, de mindenképpen támogatják, főleg azért, mert hosszú távon költségesebb lesz a mostani rendszer. – Ha a rákötés nem történik meg a törvény szerinti három hónapon belül, akkor talajterhelési díjat kell majd fizetni. Ez a mi esetünkben súlyozott összeg: 3600 forint, vízköbméterenként, hiszen veszélyeztetett vízbázison vannak a településeink – magyarázta.

A három csatornázás alatt álló településnek kiemelt feladat a szennyvízberuházás sikeres lezárása, ezért mindannyian foglalkoztak vele a maguk aktuális költségvetésében. A hálózat kiépítését ugyan uniós forrásból finanszírozták, de nyilván jelentősek a járulékos költségek is, melyek már az ő zsebüket terhelik. Van azonban még egy sarkalatos pont, amit szem előtt kell tartaniuk, ez pedig a szennyvízrendszerbe való lakossági bekötések mind magasabb száma. A lehetőség minden lakóház számára adott, ám próbálják serkenteni is a rákötési kedvet. Géderlakon például úgy, hogy az önkormányzat a lakosság számára elegendő csőmennyiséget megvásárolja.

 

szennyviz_450
Európai falu, európai szennyvízmegoldással és támogatással

 

– Meg tudjuk valósítani azt, hogy az önkormányzat finanszírozza a szükséges csőmennyiséget, így csak a szakemberek munkáját, valamint a bekötéshez szükséges csőösszekötő idomokat kell a lakóknak fizetni – jelentette be Katona György. A községvezető úgy véli, hogy azok még jobban tudnak faragni a költségeken, akik maguk végzik el a cső bevezetését, de megjegyezte, hogy ez nagy munka, hiszen a szakemberek számításai szerint átlagosan 15-20 méternyi csövet kell lefektetni, minden egyes udvarban. Ez az az alapanyag, amit a géderieknek az önkormányzat biztosít, megkímélve a falu lakosságát mintegy 4-5 millió, vagyis lakóházakra lebontva 10-12 ezer forintnyi kiadástól.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás