Géderlaki kisdiákok Csopakon

2012.12.18 21:15   

A Géderlaki Általános Iskola tanulói az Erzsébet Alapítvány sikeres pályázatán Csopakra utaztak. 4 napra 40 gyermeket 5 pedagógus kísért az őszi táborba: Petrik József, Nyárasdi Istvánné, Kasi Boglárka, Bodocz László, Farkas Lászlóné osztályfőnökök. A szervezőknek és az osztályfőnököknek köszönhetően színes programok, jó szállás, finom ételek, rengeteg élmény született, amelyeket a gyermekek beszámolóba öntöttek. Ezekből az élményteli, gyermekek tollából született beszámolókból szeretnénk idézni, a beszámolók közben nevükkel jelezve írójukat.

 

Első nap

Kedvező táborozási lehetőséget nyert az iskola. Örömünk csak fokozódott, mert tanítási idő alatt táborozhattunk. Félve a hidegtől, pakoltuk be a ruhákat a csomagjainkba. Október 11-én, csütörtökön indultunk. A kalocsaiak reggel fél nyolckor szálltak buszra Géderlak felé. Fölpakoltunk Géderlakon, majd irány Csopak! 11 óra körül már oda is értünk. Hosszú volt az út, de annál több szépséget láttunk útközben.

Érkezésünk után elfoglalhattuk a tiszta és kulturált szálláshelyünket. Itt nem csak mi, géderlaki iskolások laktunk, hanem az országból több helyről is érkeztek gyerekek. Ez lehetőséget adott az ismerkedésre. A finom ebéd után első úti célunk a Lóczy-barlang volt.

Facskó Dávid, Pap Laura

 

geder_csopak_01_300Elindultunk a Dunántúli- Középhegység felfedezésére. Idegenvezetőnk, Petrik tanár úr térképpel a kezében vezetett bennünket. A Tamás-hegy lábától gyalog mentünk a Lóczy-barlangba. A sziklás hegyoldalon egy turistaúton jutottunk a bejáratig. A barlangban hideg, nyirkos idő volt. A túraidő 20 perces volt a 130 méter hosszú és 19,3 m mély barlangban. A belső szakaszain 11,2 és 13 °C között változik a hőmérséklet. A látogatók számára 1934-ben nyitották meg. Ekkor nevezték el a barlangot id. Lóczy Lajosról, a magyar Balaton kutatóról.

Németh Szabina

 

Ezek után a Jókai-kilátó felé vettük az irányt. Jó fél órát sétáltunk a hegyre, mire odaértünk. Sok lépcsőzés után nagyon szép kilátás tárult elénk. Az egész Balaton belátható volt. S a szél, ha támadt, a hullám is feltámadt, ugrált, játszott, csevegett, csattogott, kiabált, ha nekimelegedett, habos fürtökkel ékesítette fel homlokát a vad víz.

Orsós Szimóna

 

Végül egy hosszú túrában lehetett részünk. Kora este fáradtan érkeztünk vissza a szálláshelyre, de még annyi erőnk volt, hogy a közeli játszóteret megnézzük. Finom vacsora után egy kis szabadprogram következett. Fürdés után úgy feldobódott a hangulatunk, hogy nem bírtunk aludni. Jót beszélgettünk, elfelejtettük az egymástól szerzett régi sérelmeket.

Hajnali 3-ig tartott az első napunk, amit nem csak a balatoni táj szépsége, a tanítás nélküli napok, hanem a felszabadult együttlét tett igazán kellemessé. Már tudjuk, nem könnyű feladat volt ránk ügyelni tanárainknak, akik szeretettel szervezték meg ezt a hetet nekünk.

Pap Laura, Facskó Dávid

 

Második nap

2012. október 12-én már a második napot töltöttük Csopakon. A reggeli után elmentünk túrázni. Elindultunk a Tihanyi Bencés Apátsághoz, de útközben láttuk a Balatont, a Belső-tavat és a barlanglakásokat.

A barlanglakásokat nagyon régen, 1000 éve szerzetesek vájták a bazalttufába. Elképzeltem, vajon hogy éltek, mit ettek, hogyan tisztálkodtak itt az emberek. Nagyon nehéz lehetett. Utunk következő állomása az apátság volt. Először egy filmet, majd a templom belsejét láthattuk. Az altemplomban olyan érzésem volt, mintha egy filmben lennék, és I. András szarkofágjából bármikor előjöhetne valami. Éreztem a bőrömön a hűvös nedvességet, meglegyintett a történelem.

A Levendula Ház Látogatóközpontban bárki készíthetett levendulazsákot vagy szappant, de akár hűtőmágnest is. Egy videót néztünk meg a Föld kialakulásáról és ezután gyönyörű kiállítást láttunk arról, hogy hogyan képződnek a hegyek és a vulkánok. A vulkán makettje egyenlő időközönként még „ki is tört”. Ezután még egy labirintusban játszottunk, tomboltuk ki mozgásigényünket.

Hosszú, fárasztó túra után az Aranyházra érkeztünk, ami egy megszilárdult gejzírkúp. Nevét a sok rátelepedett sárga színű zuzmóról kapta. Innen gyönyörű kilátás nyílt az alattunk elterülő tájra. Itt találtunk egy kőzetet, amit megtartottam magamnak emlékbe.

Élményekkel tele és fáradtan buszba ültünk, és visszatértünk a táborba, de a nap még nem ért véget. A vacsora után csapatunk táncházba ment, ahol népzenére táncot tanítottak nekünk.

Még a fáradtságomat is elfelejtettem. Amikor aludni tértem, átgondoltam a napot. Unatkozni nem volt idő, sok szépet és érdekeset láttunk, volt történelem, földrajz, még tesi is. A legszebb péntek volt!

Stadler Cintia, Takács Péter, Felnagy László

 

A táncházat a Boglya Népzenei Együttes közreműködésével rendezték meg. Ezen a programon minden géderlaki iskolás részt vett, nézőként illetve táncosként. A mieink nagyon ügyesen szerepeltek az egyes versenyeken. A
„söprűs táncban” sok felnőttet és gyereket maga mögé utasítva első lett Németh Dorina. Az összes géderlaki iskolás egy emberként drukkolt a hatodikos lánynak: „Do-ri-na! Do-ri-na!” Nagyszerű élmény volt számunkra ez a táncház.

 

Harmadik nap

Ébresztő után rendet raktunk a szobánkban, majd mentünk reggelizni. Ezután megkaptuk az úticsomagot, s indultunk Nagyvázsonyba.

Gyalog mentünk fel a várba. Megálltunk a malomnál, ahol Kinizsi Pál lakott, és indultunk tovább a várhoz. Itt láttuk a kínzókamrát és a börtönt. Csigalépcsőn felmentünk a szobákhoz és a kilátóból megpillantottuk a várjátékok színhelyét.

Ezután elutaztunk Balatonfüredre. Lesétáltunk a Balaton partjára, ahol sétahajóra szálltunk és egy órát hajókáztunk. Miközben elmesélték nekünk a Balaton kialakulásának mondáját, csodáltuk a tó kékeszölden fodrozódó habjait. A partján tett séta közben szép hattyúkat és vadkacsákat láttunk. Visszaindultunk Csopakra, majd megvacsoráztunk.

Simon István

 

Visszaérkezésünk után, meglepetés szülinapi buli várt engem, a barátaim és az osztálytársaim meglepetése. Még nagyobb meglepetés az esti szerenád a fiúk részéről. Jól sikerült ez a hirtelen jött parti, amit nagyon köszönök mindenkinek, ez nagyon jólesett, örök emlék marad. Így telt el ez az eseményekkel teli nap. Persze egyben az utolsó együtt töltött éjszaka, amit nagyon sajnáltunk, egy kicsit összekovácsolódott a csapat. Remélem, tanáraink is jól érezték velünk magukat, kisebb-nagyobb csínytevéseink ellenére is. Köszönjük nekik ezt a pár szép és eseménydús napot!

Juhász Fanni

 

Negyedik nap

A negyedik napon reggel még az idő is borús volt. Mindenki tudta, hogy ez az utolsó tábori nap.

Bejött reggel 7 órakor a tanár úr, és mindenkit felkeltett, öltöznünk kellett. Felöltözött mindenki és mentünk reggelizni, ami ezen a reggelen is nagyon finom volt. Visszamentünk és összepakoltunk. Megkaptuk az úti csomagot, bepakoltunk a buszba, elköszöntünk vendéglátóinktól és elindultunk Veszprémbe. Gyönyörű hegyek terültek el a szépséges Balaton közelében. Odaértünk az Állatkertbe. Sok szép ugrándozó makit láttunk. Gyűrűsfarkú makit, mókusmajmot, csimpánzokat. Az Állatkertben egy házban voltak állatok, de volt egy játékvár is. Ezután átmentük a Szafari részbe. Az is nagyon szép volt. Apró halak úszkáltak a tavacskában. Mikor kiértünk az Állatkertből, elindultuk Balatonfűzfőre bobozni.

Leták Zsolt, Takács Martin

 

Nagyon jó volt, volt aki 3 kört is száguldott lefelé. A pálya meredek és gyors volt. Majd elindultunk hazafelé! Hosszú volt az út, fárasztó, sokan már aludtak a buszon.

De nem bántuk, mert minden nagyon jó volt! Remélem, lesz még ilyen Erzsébet-tábor!

Körmös Kármen

 

Nagy örömmel meséltem el élményeimet apunak és anyunak.

Kovács Kíra

 

Köszönjük a bennünket kísérő tanárok és a szervezők munkáját, hogy ilyen emlékezetessé tették nekünk ezt az őszi tábort! Nagyon szeretnénk, ha jövőre is lenne Erzsébet tábor!

A környék hírei

Kalocsai család nyerte az országos versenyt

A fődíjként felajánlott autót idén a Bács-Kiskun megyei Rideg család nyerte.

Megkezdte működését az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület

Március végén hazánkban tizenhatodikként a hajósi székhelyű Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark kapta meg...

Nagy ívű beszédek, országra szóló kezdeményezés

„Üdvöz légy, emlékezetes hajlék aki Petőfit születni láttad, új gazdád, a magyar irodalom...

Filvig Géza polgármester 70. születésnapján köszöntötte Bábel Balázs érseket

Dr. Filvig Géza polgármester a város és a maga nevében október 18-án, vasárnap köszöntötte Dr. Bábel...

Megalakult a Petőfi 200 Emlékbizottság Kiskőrösön

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján minden héten legalább egy programot tervez megrendezni...

Kalocsa Város Önkormányzata ünnepi megemlékezést tart az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére

„Kristályt” - új pszichoaktív anyagot árultak Kalocsán

  A kalocsai nyomozóknak olyan információ jutott a birtokába, miszerint egy helyi férfi "kristály"...

Vélhetően Kalocsán is portyázott a félegyházi katalizátor tolvaj

Városunkban szeptember végén kelt híre, hogy az éjszaka szabadban parkoló autókról lopják a...

Kormány elé kerülnek a bátyai vízmegtartó projekt tapasztalatai

Fontos állomáshoz érkezett az úgynevezett LIFE-MICACC vízmegtartó mintaprojekt Bátyán. Október 8-án...

Ünnepi műsor, koszorúzás az Aradi Vértanúk Emléknapján

Október 6-én délután négy órától tartották a városi önkormányzat Aradi Vértanúk tiszteletére...

Újabb fontos engedélykérelmet nyújtott be a Paks II. Zrt.

A Paks II. Zrt. a villamos energiáról szóló törvényben foglalt kötelezettségének eleget téve...

Vadászati kiállítás nyílt a Hajósi Barokk Kastélyban

A Hajós Vadásztársaság szervezésében október 3-án, szombaton a Hajósi Barokk Kastély...

Vízre szállva ismerkedett a TEIT az atomerőmű működésével

Kivételes helyszínen tartotta a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás...

Újrafásítják a városháza előtti utcaszakaszt

Nagy horderejű döntést hozott az újonnan alakult városi képviselő-testület az elmúlt év januárjában:...

Mayer József rendőr ezredes beszámolója

A városi képviselőtestület előtt Mayer József rendőr ezredes, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője...

Polgármesteri köszöntő az Idősek Világnapján

Tisztelt Szépkorú Kalocsaiak! Nagyon sok szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket Idősek...

Meghirdette idei tanulmányi ösztöndíjprogramját a Paks II. Zrt.

A 2020/2021. tanévben ismét meghirdette az „Atomenergia – A biztos jövő”...

Átadhatja jó gyakorlatait más intézmények pedagógusainak

Azt a magas színvonalú, több évtizedes munkát ismerte el az Oktatási Hivatal, melyet a Kalocsai...

Még a bajnokaspiráns is félve jött Kalocsára Kalocsai FC – Kiskunfélegyházi HTK 3-0 (1-0)

Elképesztő menetelésében még mindig nem talált legyőzőre a Kalocsai FC. Kohány Balázsék a hatodik...

Dr. Szobonya Zoltán emlékére

Immáron 5. alkalommal rendezték meg a mai napon a Dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknapot, melyet idén...

Miniszteri ösztöndíj a dunapataji Dusnoki Csabának

A dunapataji egyetemista, Dusnoki Csaba neve nem ismeretlen a Kalocsai Néplap olvasói előtt. Tavaly...

Októberben indul a Paks II. Zrt. új karrierportálja

Megújult internetes felületen lehet jelentkezni októbertől a Paks II. Zrt.-hez. Az új...

Koronavírusos tanító miatt rendeltek el szünetet

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Iskolájában dolgozó egyik pedagógus pozitív...

A légvédelmi katonákra emlékeztek

Mint minden évben, idén is megemlékezett a Foktői úti laktanyában egykor állomásozott tüzérezredről...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás