Színházi előadással, humoristával és téravatással ünnepeltek

Géderlak falunapján kapott új nevet az Úttörő utca

2016.08.19 10:53    |    jni  

A község rendszerint testvértelepülési találkozóval is egybeköti hagyományos falunapját, amelynek apropóján ezúttal „leradírozták” egy letűnt kor talán utolsó emlékét, az Úttörő utcát. A terület minden tekintetben új nevet kapott: „Úttörőből” Szent László, „utcából” tér lett, és a változtatás emlékére egy királyi szobrot, valamint egy székelykaput is emeltek. A háromnapos rendezvénysorozatban ismert színészek és a hazai humoristatársadalom egyik legismertebb alakja is részt vett. Volt még operett és sport, minden mennyiségben.

A XVII. Géderlaki Falunapok és Testvértelepülési Találkozó múlt hétvégi programja minden kétséget kizáróan kitörölhetetlen emléket hagyott az ott élőkben: végre átnevezték a nem a legszebb időket idéző Úttörő utcát Szent László térre. Az avatást szentmise előzte meg, amit dr. Bábel Balázs kalocsai érsek celebrált, hogy aztán az újjákeresztelt helyszínt is megáldja. Szinte hihetetlen, hogy ennyi éven át fennmaradhatott a kommunizmus egyik lábnyoma a községben, ezért a változás még hangsúlyosabbá tétele érdekében állítottak egy Szent László szobrot (Köhler Péter alkotása), valamint emeltek egy székelykaput is. Utóbbit testvérközségeik, a romániai Maros megyében található Székelyhódos nevű települési társulás (Ehed, Iszló, Hodos, Jobbágytelke) előtt tisztelegve helyezték el. Gé-derlak új büszkeségét, az átnevezett teret egy szabadtéri szentmisével avatták fel a helyiek, vasárnap.

Kalocsai Néplap

A géderi falunapok programját sem hagyta érintetlenül a rossz idő, de a szabadtéri események közönségét azért mégsem kergette szét. Pénteken még egy színházi előadásra várták a helyieket, a „Mi ketten… Titkok egy hálószobából” című két-felvonásos vígjátékra, Gregor Bernadett és Szarvas Attila főszereplésével, aztán szombaton szó szerint teret engedtek az ünneplésnek. A helyi horgásztónál horgászverseny, a Nagyiskola udvarán családi foci zajlott. Az új téren először a kicsiket vették le a lábukról a szervezők: a mindig verhetetlen ugrálóvárnál és a kézműves foglalkozásokat kínáló standnál sorban álltak a gyerekek. Később az idősebbeknek kedveztek, Zsadon Andrea élő operett show-jával, majd Nádas György humorista lehengerlő előadásával. Magyarország talán legismertebb nevettetőjét a Bajai Fiatalok Színházának „Holnap hajnalig” című zenés előadása, illetve egy hajnalig tartó utcabál követte, a La Banda együttessel.

Géderlak persze tartotta magát a hagyományokhoz, és ebben az évben is kiosztotta elismeréseit azoknak a lakóknak, akik kiemelkedően jó ízléssel gondozzák a házuk környékén lévő közterületeket. A falukép javítását, illetve mind látványosabbá tételét ösztönző különdíjaknál nem apróznak el semmit: rendre több tucat helyi kapja meg. Idén ezen a címen 19-en vehettek át elismerést és pénzjutalmat az önkormányzat zsűrijétől. Az ilyenkor szokásos díszpolgári címet és „Géderlakért díjat” ezúttal nem osztották ki, kapott viszont önkormányzati díszplakettet Feiler Ibolya és Bukor István, amiért hosszú évtizedeken át segítették – társadalmi munkában – a helyi horgászegyesület működését. Folytatták továbbá a falunapon az ún. „Életfa” vezetését: az Erdélyből származó, százéves fenyőből készült emlékhely szintén az új Szent László téren áll; ennek minden ága egy-egy évet szimbolizál Géderlak életéből, és az ágakra az előző évben születettek nevét róják fel. Ezt a kedves hagyományt 2010 óta ápolják a géderiek.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás