Geofizikai mérések a Paks II. Atomerőmű telephelyének közelében

2014.08.13 21:55   

Az MVM Paks II. Atomerőmű telephely engedélyének kiadásához, az atomerőmű biztonságos, hosszú távú működésének biztosításához szükségesek azok a geofizikai, földrengés-hatástani vizsgálatok, amelyek a kalocsai járás hét településén és annak külterületén augusztus 15-én kezdődnek és várhatóan egy hónapon át tartanak. A vizsgálatokkal érintett földterületek tulajdonosai az elszenvedett károkért megállapodáson nyugvó, teljes körű kártalanításra számíthatnak, amelyet 30 napon belül fizetni ki. Minderről Mittler István, az MVM Paks II. Zrt. kommunikációs osztályvezetője és Eck József, a méréseket végző magyar cég, a TDE Service Kft. vezetője a Kalocsán augusztus 11-én megtartott sajtótájékoztatón, majd az azt követő lakossági fórumon számolt be.

Eck József előadásában azt hangsúlyozta, hogy az úgynevezett 3D-s szeizmatikus méréseket a Paksi Atomerőmű mellé tervezett, annak kapacitás fenntartását szolgáló Paks II. Atomerőmű telephelyétől 10-30 kilométeres távolságra végzik. Az összesen 294 négyzetkilométer területnek azonban csak egy kis részét érintik a munkálatok. Ezek elvégzésére a nyári, kora őszi hónapok a legkedvezőbbek, ugyanis felázott talajon nem lehet pontos mérési adatokat rögzíteni a szakértői vélemény elkészítéséhez.

A szakember arról is beszámolt, hogy a földtulajdonosoknak törvény, illetve kormányrendelet írja elő, hogy az ilyen jellegű munkálatokat tűrniük kell. Ám az elszenvedett károkért elsősorban megállapodáson nyugvó, teljes körű kártalanításban részesülnek. Erre rendelkezésre áll a szükséges forrás, ami ha nem bizonyulna elegendőnek, akkor az MVM Paks II. Atomerőmű projektre szánt összegből biztosítanak további fedezetet.

Mint elhangzott, a speciális önjáró vibráló munkagépek nagy frekvenciával 5 kilométer mélységben rezgetik meg a földet, de már 1,5-2 kilométer mélység elegendő azokhoz a kívánt adatokhoz, amelyek 3D-s, térbeli szerkezeti képet adnak a vizsgált területről. A méréseknek a lakosságra semmiféle káros hatása nincs. A hatás közvetlen közelből arra hasonlít, mint amikor egy nagy teherautó a közelünkben halad el. Amennyiben épületek közelében mérnek, csökkentett rezgésszámmal dolgoznak. Ilyenkor a későbbi viták elkerülése érdekében a ház falára is érzékelőket szerelnek fel annak rögzítésére, hogy a munkálatok következtében szenvedhetett-e kárt az épület.

Kalocsa a vizsgálandó terület szélén helyezkedik el, így a városnak csak a külterülete érintett a mérésekkel. A kalocsai járásban szeizmatikus méréseket Dunapatajon, Dunaszentbenedeken, Foktőn, Géderlakon, Ordason és Uszódon, illetve ezen települések külterületén végeznek. A mérésekről már hetekkel korábban, ajánlott levélben értesítették az ingatlanok tulajdonosait. A nagyobb, összefüggő területek gazdáit személyesen is felkeresték. Kis magasságú növények, mint például a paprika esetében kisebb, míg a magasabbra növő növények, például a kukorica vagy a napraforgó táblák esetében nagy, speciális vibráló, önjáró munkagépeket alkalmaznak. Utóbbiaknál 300 méterenként, 2 méter szélességben vágják ki a növényzetet.

A lakosság a nemrégiben postaládákba került TEIT Hírlevélből, a helyi média tájékoztatásából, a települések weboldalain, az MVM Paks II. Zrt. oldalán, valamint lakossági fórumokon tájékozódhat a mérésekről és azok menetéről. Az érdeklődők az ingyenesen hívható 06-70/458-92-08 zöldszámon is választ kaphatnak kérdéseikre.

A sajtótájékoztatót követő lakossági fórumon részt vevő földtulajdonosok elsősorban az esetleges kárigényükkel kapcsolatban feltett kérdéseikre kaptak választ.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás