Gergely-járással hívogatták iskolába az óvodásokat

2013.04.13 22:43    |    Lovass-Nagy Anna  

Évszázados néphagyományt elevenít fel tizenegyedik éve egy lelkes pedagógus Dunapatajon kisdiákjaival, akik szívüket-lelküket teszik bele az előadásokba. A magyar néphagyomány szerint a már iskolába járók visszamennek óvodájukba, ahol különböző rigmusokkal, versekkel, dalokkal hívják iskolába társaikat.

Március 12-én, kedden gyönyörű tavaszi napsütésben indultak útjukra a dunapataji iskola 3.a osztályos tanulói, végigjárva Géderlak, Ordas óvodáit, majd tíz órától szülőfalujuk óvodájába megérkezve kicsit fáradtan, de még mindig csillogó szemekkel léptek a kicsik elé. Mint eddig is megszokhattuk, idén is kicsit változott az előadás, ebben az évben három részből épült fel a műsor: Gergely-járás, 1848–49-es szabadságharc anekdota kincseiből egy csokor és a március 15-i zászlós jelenet, melyet csütörtökön, az iskolai ünnepségen adtak elő pluszban.

– Mivel egymás utáni napokon voltak az előadások, egymásra kellett, hogy épüljenek ezek a részek – válaszolja kérdésemre Kopasz Gáborné tanító, a műsor megálmodója. – Több mint fél éve készülünk szinte minden nap erre az alkalomra, minden nap más-más rész gyakorlásával építve fel a műsor egészét. Mindig igyekszem a népi hagyományokból merítkezni, a különböző népdalgyűjteményeket segítségül hívni, hiszen a Gergely-járásnak igen nagy hagyománya volt az elmúlt századokban. A gyerekek nagyon szívesen vesznek részt az egész folyamatban, ha valamelyikük lebetegszik, rögtön van, aki átvegye a szerepet. Fontos szempont a csapatépítés, mely egyben tartja az osztályt, a memória fejlesztése, valamint az értelmi és az érzelmi fejlesztést is szem előtt kell tartani. Fontosnak tartom a szép, hangsúlyos beszédet, a ritmusérzék fejlesztését, néptánc hagyományaink ápolását és a magyarságtudat kialakítását.

 

gergely_jaras_400

 

Az osztálynévsor, akik harmadik éve fáradtságot nem kímélve próbálják népi hagyományainkat továbbadni: Bogdán Viktor, Bróda Balázs Ferenc, Bróda Bence Sándor, Czine Ibolya, Csonka Krisztián, Dömötör Márk, Flick Fiorella, Györgye Diána, Gyulai Balázs, Komjáti Szilvia, Kovács Viktor, Malomsoki János, Nagy Barbara, Nagy Zita, Rácz Jázmin Alexandra, Répási Réka, Szabó Nóra, Szőke Kevin, Taba Gergő, Tímár Géza Balázs, Tóth Barnabás, Vajda Katinka Fanni, Varga Bálint, Zámbó Patrik, Madácsi Dániel, Radványi Gellért.

Meg kell említsem az egyik szülőt, Szabó Lászlót, aki trombitajátékával emelte a műsor fényét, valamint a jelen lévő szülőket, akik gyermekeiket szállították, öltöztették, kísérték.

És van-e nagyobb elismerés a tanító néninek, mint kisdiákjai mosolygó arcocskái, csillogó szemeik, puha simogatásaik, hálás öleléseik, a szülők könnybe lábadó szemei, amikor csemetéjük kiáll a nagyérdemű elé. Kell ennél több?


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás