Schlossgymnasium Kirchheim – SZIG – a második fejezet

2013.11.24 14:46   

kirchheim_gimi_budapest_490
 

Október 16-án este hatalmas szélvihar közepette megérkezett városunkba a testvérvárosi gimnázium immár második csoportja, Stefanie Stagel és Bernd Löffler tanár kollégák kíséretében. A főként tizedikes tanulók utazását hosszabb levelezés, kapcsolatfelvétel előzte meg, így nem voltak már teljesen ismeretlenek egymás számára, amikor a Keleti pályaudvar parkolójában beugrottak a szakadó eső elől a buszba. Így kezdődött a két iskola között tavalyelőtt indult diákcsere-program második fordulója.

A következő napon az iskolában fogadtuk a diákokat, majd megmutattuk nekik az intézményt belülről is. Nagy élvezettel szemlélődtek biológia szertárunkban. A csütörtöki nap délelőttjén ellátogattak Kovács László fazekasműhelyébe, ahová a német diákok szinte már „hazajárnak”, és meg sem lepődtünk azon, hogy külön kérték: délután szeretnének még visszamenni, hogy mindannyian sorra kerüljenek.

Pénteken a városházán Simon Zoltán alpolgármester ünnepélyes fogadtatásában volt részük, ahol Kalocsa múltjáról, jelenéről és jövőjéről is képet alkothattak a tanulók. Ezt követően szorgalmas kezükre volt szükség, ugyanis a porcelángyárban kézi festés várta őket. Természetesen lelkesen készültek a saját névre keresztelt bögrék. Visszatérve az iskolába Deákné Tóth Veronika kolléganőm fergeteges táncházában a kalocsai mars és friss igencsak megizzasztotta a jelölteket, de minden német diák állta a sarat, keményen dolgoztak. S hogy még edzettebbek legyenek, a délután többek számára uszodai látogatással zárult.

A hétvége a családok programja szerint alakult. Idén a német szülők kérésére a gyerekek több időt tölthettek a fogadó családdal, ennek megfelelően többen vidéki kirándulásra utaztak.

Hétfőn ismét aktív program várta a fiatalokat. A Viski Károly Múzeum igazgatója, Romsics Imre vezetésével nemcsak a múzeum értékeit ismerhették meg a gyerekek, hanem a hamisítatlan paprikás gombóc elkészítését is megtapasztalhatták. Saját kezükkel gyúrták a gombócot, amit aztán persze el is fogyaszthattak.

A délutánt a kellemes, késő őszi időjárás még szebbé tette, kerékpárral mentünk Bátyára, ahol a Chili-Trade Kft. bemutatótermében megtekintettük a két tájházat, a paprikakészítő üzemet. Ezután a bátyai vendéglátó szülők meghívására gulyáslevesből és többféle kalácsból készült finom vacsora várt bennünket.

Az utolsó nap reggele azért volt különleges, mert iskolánkban október 23-i nemzeti ünnepünk tiszteletére az első órában ünnepi műsort adott elő a 11.a osztály. A vendégeink számára különleges, a nyelvi nehézségek ellenére mégis megindító programról minden tanuló és kísérő tanár úgy nyilatkozott, hogy még nem láttak ilyen jellegű rendezvényt, ahol a diákok a Himnuszt és a Szózatot énekelve, ünneplőbe öltözve csendben emlékeznek a régi időkre.

A műsor után utunk – immár bőröndökkel felszerelkezve – Budapestre vezetett, ahol előbb buszos-sétás városnézés, majd a Parlamentben tett látogatás után néhány óra szabadidős program zárta az egyhetes vendégeskedést. Este fáradtan, sokan könnyek között búcsúztak partnereiktől, de már nagyon várják a májusi viszontlátogatást.

Programunk sikere nagyrészt gimnáziumi kollégáimnak köszönhető, akik segítettek a lebonyolításban, de e lap hasábjain köszönöm a segítséget Kovács Lászlónak, Romsics Imrének, Szentesi Zoltánnak, Jánosityné Juditnak – a bátyai vacsora fő szervezőjének és nem utolsó sorban a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, elsősorban Angeli Gabriellának, valamint Konrádnak és Zsoltinak, akik mindig mindenhova időben odaérnek.

Bízom benne, hogy a két iskola közötti kapcsolat még hosszú lesz és évről évre egyre több helybeli és környékbeli család fog bekapcsolódni a csereprogramba. Célunk, hogy a látogatások ne csak egy alkalomról szóljanak, hanem barátságokról, újabb kapcsolatok születéséről.

 

Grabiczáné Fekete Zsuzsanna

a Kalocsai Szent István Gimnázium tanára


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás