Gyerektábor a Vízimadár Parkban

2015.08.19 11:23    |    -bor  

Augusztusban egyhetes, napközi jellegű gyermektábort rendezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület kalocsai csoportja. A program az „Egészséges Bács-Kiskunért” elnevezésű, komplex emberi erőforrás fejlesztési projekt részeként TÁMOP-os pályázati támogatásból valósult meg.

Amikor Miklós Györgynével (MMSZ Kalocsa, elnök) kilátogattam a táborba, Szeitz Tibor és Szeitzné Nyírő Csilla (Vöröskereszt) az elsősegélynyújtásról tartott interaktív, játékos foglalkozást a gyerekeknek. A különböző nyári balesetek, rosszullétek esetén szükséges teendőkről, a megoldásukhoz szükséges eszközökről tartott rövid előadás után gyakorlás következett, és egyre több orron jelent meg parittyakötés, egyre több kart borított géz – egy tájékozatlan szülő a látványtól biztosan sokkot kapott volna… Nem így a gyerekek, ők határozottan élvezték a bemutatót.

Kalocsai Néplap

– Kalocsáról és a környező településekről húsz fő általános iskolás korú,
7-13 éves, hátrányos helyzetű családi hátterű gyermek vesz részt a táborban – mondta Miklós Györgyné. – A védőnők és a falugondnokok tettek javaslatot a résztvevőkre. Minden nap háztól-házig szállítjuk őket, tízórait, ebédet, uzsonnát kapnak, külön kiemelt figyelemmel az egészséges fogásokra, sok-sok gyümölcsre. A környezet is gyönyörű, a Vízimadár Park önmagában is rengeteg élményt kínál.

– Minden nap más és más a programunk – Rendvai Zoltánné nagy kazal papírmunkát hagyott félbe, hogy beszámoljon a tábor életéről. – Voltunk Bakodpusztán, ahol komplett programot kapott a csapat, majd délután Póli Róbert és Póli Matilda tartott irodalmi előadást. Másnap bemutatkoztak a Kalocsai Sárköz barantásai, ami nagyon tetszett, főleg a fiúknak (régi magyar harcművészettel foglalkozó csapat – a szerző). Ma elsősegély bemutató van, pénteken pedig egy, a parkkal kapcsolatos „olimpia” és kvízjáték lesz, majd a Fanti Léggömb és Party Dekor érkezik hozzánk, ők az érdekes látnivalók mellett ajándékokkal is készülnek a gyerekek részére, és arcfestés is lesz búcsúprogramként.

– Minden szemünkre és kezünkre szükség van, mert a különböző életkorú gyerekek más és más fellépést, elfoglaltságot igényelnek. Jó lenne, ha nem volna szükség a gyakorlatban arra, amit most csinálnak – intett Rendvainé Erika a zsúptető alatt talpig gézbe burkolt, mentést és sebellátást gyakorló csapatra. – A mai vöröskeresztes foglalkozással kapcsolatosan lesz egy rajzverseny, amelynek az első három helyezettje részt vehet egy kétnapos, tiszanánai kiránduláson. A megyében hat helyen vannak hasonló táborok, ugyanennek a projektnek a keretében, a többi résztvevő azok közül kerül ki.

A táborban négy felnőtt foglalkozott a gyerekekkel: Tóthné Városi Ildikó koordinátor, Beerné Szalkai Szilvia pedagógus, Vesztergám Miklósné, Rendvai Zoltánné, valamint Póli Emma önkéntes fiatal segítette munkájukat.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás