Kalocsán járt a volt kormányfő és a legnépszerűbb női politikus

Közelről figyelte a változásokat Gyurcsány és Vadai

2013.06.07 11:24    |    -r-s  

Látogatása híre május 9-én, csütörtökön csurig töltötte a volt Tiszti Klub előadótermét, és szorgosan válaszolt is a kérdésekre dr. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője, aki a Medián legfrissebb közvélemény-kutatása alapján annak ellenére a legnépszerűbb politikusnő, hogy pártja – a felmérés szerint – közelében sincs a parlamenti küszöbnek.

A teljes népesség körében 1 százalékos támogatottsággal bíró koalíció országjárással igyekszik javítani pozícióján, és ennek keretében a volt kormányfő után az egykori frakcióvezető helyettes is eljött Kalocsára.

vadai_kalocsai_360

 

 

Gyurcsány Ferenc két nappal előzte meg párttársát, és ellátogatott a kalocsai Szent Kereszt Tagkórházba, ahol dr. Réfy Miklós fogadta. Az orvos-igazgató körbevezette az intézményben az egykori miniszterelnököt, ám a látogatás miértjeiről ennél több konkrétum nem derült ki. A kalocsai „kór-házmustrát”, illetve a lakossági fórum tapasztalatait a párton belül csak a későbbiekben értékelik, ám bevallottan az általános helyzetről és a közhangulatról szerettek volna képet kapni. Az exelnök inkább a baloldal összefogásával, az országgyűlési képviselő pedig a függőségi viszonyokkal volt elfoglalva.

– Az esélyek változnak napról-napra, így azt hiszem, nyitott lesz a küzdelem, és senki sem mehet biztosra. Sokat kell még beszélnünk a választókkal, hogy mit gondolunk, mit szeretnénk másképp csinálni, a nyugdíjrendszerben, egészségügyben, oktatásban – mondta a Korona Fm100-nak adott villáminterjújában a 2014-es választások kapcsán Gyurcsány Ferenc. – 20 évvel ezelőtt a baloldal volt egységesebb, és a jobboldal tagolt. Ma fordított a helyzet, pedig ebben a magyar választási rendszerben erős a kényszer, hogy együttműködjenek a pártok. Azt hiszem, hogy lesz összefogás, így a választók jövőre egy jobboldali, egy jobbikos és egy baloldali miniszterelnök-jelölttel fognak találkozni – prognosztizálta a volt kormányfő, hozzátéve, hogy a kalocsai kórházban még nem járt korábban, így ideje volt „korrepetáltatnia” magát. Szerinte ez azért is tanulságos, mert az egészségügy most zajló átalakítását eddig csak „országos összefüggésekben” látták, így ismerkedni akarnak a regionális viszonyokkal, főleg mert „érdemes szembesülni a helyi örömökkel és gondokkal is”.

Gyurcsány Ferenc múlt keddi látogatása után két nappal Kalocsára érkezett párttársa, dr. Vadai Ágnes, egykori MSZP-s frakcióvezető-helyettes is, aki intézménylátogatás helyett lakossági fórumot tartott, és ez aligha okoz neki meglepetéseket. Mind gyakrabban kapja ugyanazon témakörben érkező kérdések tömegét, és pártjával igyekszik saját választ adni, amelynek alapja – az exelnök által elmondottakkal összhangban – a baloldali pártok szövetsége lenne.

– Magyarország szomorú, mosoly nélkül ország lett az elmúlt három évben, és nagyon sokan elmondják, hogy a megélhetésük mennyivel lett rosszabb. Természetesen a megoldást várják, és erre meg is van a válaszunk: az összefogás. Arról szoktunk beszélni, hogy a Demokratikus Koalíció hogyan képzeli az összefogást, és 2014 után milyen politikát gondol Magyarországnak – jellemezte a Korona Fm100-nak dr. Vadai Ágnes a fórumok felépítését. – Amikor ilyen különleges helyen járunk, mindig előkerülnek a fegyveres és rendvédelmi szervezetek dolgozóira, vagy éppen a nyugállományú katonákra vonatkozó kérdések is – utalt a honvédségi múltra és a fegyházra a képviselő. – Itt különösen aktuális a szolgálati járadék ügye, ez a bizonyos 16 százalékos adó, amelyet 2014 után természetesen meg kívánunk szüntetni – tette hozzá.

Dr. Vadai Ágnes nem kívánta jellemezni a Kalocsán tapasztaltakat, hiszen ezeket mindig átbeszélik párton belül, hogy komplexebb képet alkothassanak. Ehhez nem keveset mozognak, mivel elmondása szerint gyakorlatilag a párt megalakulása óta járják az országot, sőt, még az is előfordult, hogy beköltöztek családok otthonaiba. A honanya úgy érzi, fontos a sok, helyi jellegű beszélgetés, lévén előre nem sejtett problémákkal is szembesülnek a közvetlen találkozásokkor:

– Nem jó olyan országban élni, ahol félnek az intézményvezetők, és ezt most általánosságban mondom, nem konkrétan. Ezt tapasztaltuk, és szerintünk ez nem helyes. A politikának nem szabad ilyen mértékben beavatkozni az intézmények életébe, és nem jó, ha a politika ilyen függőségi, félelmi viszonyt teremt az intézményvezetők körében – mondta Vadai.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás