Itt a H3N2: most már nagyon sok az influenzás beteg

Még nem késő a védőoltást beadatni

2015.02.12 14:27    |    géjé  

Pár hete arról írtunk, hogy egyelőre nincs influenzajárvány, de most úgy tűnik, az volt a vihar előtti csend. Az ÁNTSZ napokban nyilvánosságra került jelentései alapján több mint 800 beteg jut 100 ezer főre, ami már a komolyan vehető tartomány. Egymást érik a háziorvosi rendelőkben a betegek, de senki sem a védőoltásért áll sorba, hanem kezelésért. Kis, aktuális influenzakörkép.

Alig több mint egy hónap telt el 2015-ből, mire a korábbi csendes időszak után magas kategóriába emelkedett az influenzaaktivitás. Az Országos Epidemiológiai Központ influenzafigyelő szolgálatának jelentése szerint „hazánkban intenzíven terjed az influenza, a járvány az egész országot érinti”. A konkrét adatok szerint január utolsó hetében 71 500 beteg fordult orvoshoz influenza tüneteivel; ez a másfélszerese az azt megelőző hétnek, tehát valóban aggodalomra adhat okot. A megyénkre szűkített influenzamutató: 862 beteg jut 100 ezer lakosra, vagyis az 500 és 1100 közötti tartományba esik, ami már járványt jelez (a „rekorder” egyébként Tolna megye volt: 1859 beteg/100 ezer fő). A Bács-Kiskun megyében végzett mintavételek nyomán megállapították, hogy az országban jelen lévő altípusokból nálunk a H3N2 domináns – ez okozza a legtöbb megbetegedést.

 

influenza_410

 

Egyelőre marad a látogatási tilalom

Az influenzajárvány miatt várhatóan továbbra sem lehet látogatni a hozzátartozókat a kalocsai Szent Kereszt Kórházban. A múlt hét elején, visszavonásig elrendelt intézkedés csak kivételes esetekre nem vonatkozik: a súlyos betegekhez be lehet menni, és a kórház biztosít lehetőséget apás szülésekre is. Ezeken kívül behajtási tilalom van, és tisztelettel kérik, hogy ezt mindenki vegye komolyan. A szakemberek többsége úgy véli, hogy a lényegében egész Magyarországon általánosnak mondható tilalom megelőzhető lehetett volna, ha aki csak tudja, beadatja magának Fluval AB influenza ellenni védőoltást. Ennek ellenére még azok sem éltek a lehetőséggel, akik a rizikócsoport tagjaiként (60 éven felüliek, szív- és érrendszeri, valamint légúti megbetegedésben szenvedők, várandós nők, cukorbetegek, stb.) ingyen igénybe vehették volna. Így lényegében Fluval AB-től roskadoznak a háziorvosok polcai.

 

influenza2_287
Sok még az oltóanyag a háziorvosoknál

 

Beteg a rizikócsoport

– A várók tele vannak, ami jelzi, hogy illik ezt komolyan venni. A védőoltást beadatni még most sem késő, hiszen másfél-két hét alatt kialakulhat a védettség – magyarázta dr. Hajdú Zoltán kalocsai háziorvos, akinél jellemzően az influenzavírus szempontjából kockázatosnak minősített csoportok tagjai tűnnek fel a betegség tüneteivel. Esetükben azért is lett volna, vagy lenne fontos a védőoltás, mert az influenza komoly szövődményekkel járhat, például tüdőgyulladással, és erre máris sok a példa, pedig még odébb van, mire kifutja magát a járvány. Főleg úgy, hogy a legérzékenyebbek nem élnek az ingyenes injekcióval, megbetegednek és fertőznek is.

– Nem tudjuk elérni, hogy a veszélyeztetett lakosság 60 százaléka be legyen oltva, pedig akkor jóval kevesebb lenne a megbetegedés, és például nem zárnák be a kórházakat – mondta dr. Hajdú, kiemelve, hogy a látogatási tilalom teljesen következetes „védekező pozíció” a helyi kórháztól is, mert valahogy meg kell óvni a fertőzésveszélytől a bent fekvő, legyengült betegeket. Van is miért aggódni. – Nagyon sok a magas lázzal, elesettséggel, végtagfájdalommal jelentkező és köhögős betegünk. Azoknál a krónikus betegeknél pedig, akik asztmában, vagy hörgőgyulladásban szenvednek, azt látjuk, hogy nagyon hamar kialakul a tüdőgyulladás – részletezte. A háziorvos rendszeresen böngészi az influenzáról kibocsátott statisztikákat, és ezek alapján úgy látja, a kisgyermekek között is mind több a beteg. Amíg „a létszám szinte feleződik egy-egy osztályban”, a felnőtteknél jellemzően „a krónikus betegek kapják el a vírusos fertőzést”.

 

influenzaoltas_450

 

– Rétegesen kell öltözni, sok folyadékot, vitamint, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, könnyű étrendet tartani – javasolta a szakember azoknak, aki maximálnák esélyeiket a betegség elkerülésére. – Az általános megelőzési módok mellett fokozottan kell figyelni a személyes higiéniára, érdemes kerülni a tömeget, egyszer használatos zsebkendőt használni, valamint gyakori, fertőtlenítő kézmosást alkalmazni – sorolta a lehetőségeket dr. Hajdú Zoltán.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás