Hagyomány és megújulás a pataji majálison

2015.05.14 09:32    |    Schill Tamás  

Sok éve már, hogy az év egy napját az idősebb korosztálynak szenteli a helyi önkormányzat Dunapatajon. A helyszín, a műsor és a vendéglátás mind azt a szándékot hivatottak kifejezni, hogy Dunapataj Nagyközség Önkormányzata, Pataj aktív dolgozói megtisztelik az idősebb generációt, a nyugdíjasokat, azokat, akik Pataj település fejlődéséért munkálkodtak, családjuk boldogulásáért dolgoztak, a következő nemzedék sikeréért tettek.

E program mindig kedvező fogadtatásban részesült és most is nagyon jó visszajelzéseket kaptak a szervezők róla. Idén – az iskolai ballagások miatt – április 30-ra esett ez az ünnep.

Kalocsai Néplap

Vallomás címmel színes, zenés-táncos műsort állított össze a program forgatókönyvírója, tervező-rendezője dr. Rákóczy Rozália. A nyitószámot a Fényes Csillag Citerazenekar kezdte derecskei verbunkkal, majd bácskai dalokat játszottak. Az egybegyűlteket Schill Tamás önkormányzati képviselő köszöntötte. Dusnoki Csaba polgármester ötletét megvalósítva Taba Atilla 1. osztályos tanuló is köszöntő beszédet mondott, amelyben az unokák szemével mutatta be a nagyszülőket, az idősebbeket. Ez a rendhagyó köszöntő beszéd újdonság – a közönség meghatódva hallgatta a legfiatalabb generáció gondolatait.

Más különleges alkalomra is sor került a műsor alatt. A Magyar népmesék rajzfilmsorozat két epizódjának levetítése után rövid bemutatkozó beszédet tartott Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió igazgatója, a Magyar Népmesék, a Vizipók-csoda-pók, a Mondák a magyar történelemből, a Mesék Mátyás királyról rajzfilmsorozatok és más közismert rajzfilm producere. Mikulás Ferenc gyermekkorát Patajon töltötte, saját bevallása szerint első filmes élménye is itt érte. Beszédében elmondta, hogy a világhírnévre szert tett Magyar népmesék című sorozatot is a pataji hagyományos falukép, illetve a régi falusi világ értékei megőrzésének gondolata inspirálta.

A műsor további részének középpontjában a szerelem állt. Ismert magyar és külföldi írók és költők idézetei, versei hangzottak el általános iskolások tolmácsolásában. Ugyancsak a szerelem volt a témája a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület énekkara által előadott daloknak is. A helyi általános iskolai osztályok reneszánsz kori és spanyol táncokat adtak elő. Szilasi Márton, majd a program zárásaként, a nyugdíjasokat képviselve Gottschall Horst verset adtak elő.

A műsor felkészítő tanárai voltak: Csókás Kinga, Nagyné Szakács Klára, Szűcs Rita, Vajda Szabolcs és Szabó László. Szólót énekelt: Mádiné Király Henriette és Thiesz Zoltán. A műsor zenei rendezője Szűcsné Török Ilona volt.

Kalocsai Néplap

A műsor után – a többéves hagyománynak megfelelően – a meghívást elfogadó nyugdíjasokat vacsorával vendégelték meg. A vacsoránál élőzene kíséretében lehetőség volt kötetlen beszélgetésre és szórakozásra.

A sportpálya környékén kezdődő majálisnak főleg a gyermekes fiatal családok voltak a főszereplői. Kiss Péter János testnevelő szakos tanár által szervezett tornabemutató sok érdeklődőt vonzott. A pataji általános iskolásokból álló tornászcsapat bemutatója igazi különlegesség volt, amit tornatanáruk bemutató ugrásai és gyakorlatai fűszereztek meg.

Kalocsai Néplap

A Dunapatajért Közalapítvány által szervezett majálisi ünnepség elsősorban az óvodás és iskolás korú gyerekekre helyezte a hangsúlyt a programjaiban. Volt testfestés és rajzolás a dunapataji óvoda munkatársai segítségével, a kisebbeknek ugrálóvár. A majálisi program ideje alatt étlen-szomjan senki sem maradt: a szervezők zsíros kenyérrel és üdítővel kínálták a közönséget. A régi majálisi hangulatot idézte a májusfa közös díszítése és felállítása a sportpálya mellett. Délután a hagyományos Falukupa mérkőzések mellett az öregfiúk labdarúgó csapatai elevenítették fel a ’80-as évek fociját.

Kalocsai Néplap

A majálison adták át a nagyközönségnek az egykori kresz-pálya helyén épült játszóteret. A játszótér megépítésével együtt elkészült a nagypálya melletti világítás és térköves sétány is. A gyerekek és a szülők szemmel láthatóan nagy lendülettel vették birtokba a játékokat, és azóta szinte minden nap „telt-ház” van az új játszótéren. Ennek a térnek a beépülésével a község közepén lévő sportcentrum kiteljesedett és teljesen megújult.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás