Az ország legkedveltebb borvidéke Adventi Nyitott Pincenapokkal ünnepel

2014.12.11 12:17   

Másodszorra is Hajós lett az ország legkedveltebb bortelepülése. Az idei évben két díjjal és egy különdíjjal is gazdagodott térségünk pincefaluja a Szent Márton Újborfesztivál és Libator keretén belül a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban megrendezett díjátadón. A szervező Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. büszke rá, hogy Hajós nem először áll a dobogó élén.

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Koccintást, amely Magyarország borvidéki településeinek egyik legnépszerűbb megmérettetése. A Koccintás egy civil kezdeményezés, elsődleges célja az, hogy a benevezett borvidéki település májustól szeptemberig a település által választott tetszőleges időpontban a település borászai és az ott élő, vagy az oda ellátogató borkedvelők minél többen koccintsanak egymással. Emellett a kezdeményezés nem titkolt célkitűzése az is, hogy a magyarországi borvidékeket népszerűsítse, a borkedvelői kört bővítse és erősítse.

 

bor_450

 

A Koccintás 2014. verseny eredményhirdetését, a legkedveltebb borvidéki települések díjátadóját november 8-án tartották a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Mádi Borozójában, ahol a térségünk igazi ékszerdobozaként számon tartott Hajós másodszorra is a dobogóra állhatott, Egerszóláttal holtversenyben nyerte el ugyanis Magyarország Legkedveltebb Bortelepülése címet.

Igazi megtiszteltetés volt ez Hajós Város Önkormányzatának, a Vintegro Pinceszövetség tagjainak, Hajós összes borászának, valamint a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.-nek, akiknek köszönhetően az eddig négy alkalommal megrendezett Koccintás Napja országos esemény kapcsán kétszer is Hajós állhatott a dobogó élén. A helyi TDM szervezet kiemelt feladatának tartja a hajósi bor és a pincefalu ismertségének növelését. Emellett a borvidékek díjátadóján a Hajós-Bajai Borvidék legkedveltebb borvidéki települése is Hajós lett, valamint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége különdíjjal is jutalmazta Hajóst az elért eredményeiért.

A Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. invitálására csatlakozott Hajós a Koccintáshoz, ahhoz a civil kezdeményezéshez, amelynek fővédnöke és szakmai támogatója a kezdetektől fogva Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter.

A díjátadón Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a minisztérium számára kiemelten fontos a fogyasztók és a termelők közvetlen kapcsolatainak erősítése. A versenyt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is támogatja. A Koccintás ebben az évben szeptember második hetében került megrendezésre a hajósi pincefaluban, ahol Szüreti Forgataggal bővült a rendezvény. A Koccintás rekordkísérlet programja mellett kézműves vásár, szüreti felvonulás, hagyományőrző néptáncos programok, fúvószenekari koncert és színes gyermekprogramok várták az ide érkezőket, este pedig a The Scarlet együttes koncertje és hajnalig tartó mulatság marasztalta őket.

A pincefalu 2014. évi programjai azonban még közel sem érnek véget, aki esetleg nem koccintott szeptemberben, december 13-án és 14-én az Adventi Nyitott Pincenapok alkalmával bepótolhatja a lemaradását.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás