Jégbor is készül Hajóson

A vártnál jobb évjárat lesz a 2013-as

2013.12.08 21:07    |    -r-s  

A hegybíró bejelentette, hogy a korábbi kételkedés ellenére mégiscsak a jobb évjáratok közé vonulhatnak be az idei borok, igaz, erre a rutinja ellenére sem fogadott volna nagy összegben, ha még tavasszal kérdezik. A termésátlag a fagykárok ellenére elfogadható, a minőségre pedig nem lehet panasz. Mi több: kísérleti jelleggel idén több gazda is készít majd jégbort! Ez jó eséllyel finom is lesz, és a maga nemében formabontó, hiszen a Hajós-Bajai borvidékre egyáltalán nem jellemző az ilyen, mézédes fajta.

jeg_mazsola_165– Az idei szezon a tavaszi fagyok ellenére a vártnál jobban sikerült. A termésátlag tekintetében ugyan nem fogjuk a kiemelkedő évjáratok közé sorolni a 2013-ast, de minőségében végül is alkalmas volt ez az év a megfelelő borok elkészítésére – értékelte a hajósi bortermést Stefán Lászlóné hegybíró, gyorsan leszögezve, hogy ezúttal a nagyobb esők hoztak szerencsét a pincefalunak. – A szőlők hál’ istennek kiheverték a tavaszi fagyokat, és a nyári csapadék segített abban, hogy a szüret idejére betegségektől mentes termést szüretelhessenek a gazdák. Ha a borász jól választotta meg a szüret időpontját, akkor különösebb borkezelési eljárások nélkül is jó minőségű bort tudott készíteni – mondta.

A szüret időpontja egyébként a szőlőben lévő cukor/sav arány miatt és elsősorban a fehérboroknál fontos – ez határozza meg ugyanis, hogy mennyire élvezhető, jó minőségű nedű lesz a végeredmény. A fehérek egyébként már el is készültek Hajóson; csak a vörösborok, ezeken belül pedig a cabernet fajták azok, amelyekkel még dolgozhatnak a borászok. Utóbbiak esetében is egyértelműen magas minőséget sejtet a hegybíró.

– Az idei évben valóban nagyon jók lesznek a borok, bár erre tavasszal még nem tettem volna a nyakamat. Igen jó évet zárhatunk – újságolta örömmel Stefán Lászlóné, mindenkinek melegen ajánlva az idei évi termés kóstolását, például a második Adventi Nyitott Pincenapok rendezvényen (december 13-a és 15-e között). Mint arra sok olvasónk is bizonyára emlékszik, ezt az újítást még tavaly vezette be a pincefaluban a Vintegro Pinceszövetség kreatív csapata, mondván: ne csak tavaszra és nyárra jusson vendégcsalogató hajósi rendezvényből, hanem a téli időszakra is. Így a borbarátok személyesen, akár hangulatos pincetúrán, de mindenképp’ kóstolással választhatják ki az ízlésüknek leginkább megfelelő bort, amely aztán az ünnepi asztalra kerülhet. Ezek között idén várhatóan lesz igazi különlegesség is; egy Hajóstól teljességgel szokatlan fajta – ha minden jól megy.

– Vannak még picike parcellák, ahonnan jelezték a gazdák, hogy próbálkoznak jégbor-készítéssel. Ehhez várjuk még a mínusz 6-7 fokot, és reméljük, hogy csak másfél napig tart majd, pont addig, amíg ők le tudják szedni a jégbornak valót, és utána ismét kapunk egy kis napsütést – reménykedett a hegybíró, hozzátéve, hogy a szóban forgó, mézédes borfajta ritkaságszámba megy a régióban. – Nem jellemző nálunk a jégbor-készítés, de mivel a piac igényli a kései szüretelésű, nagyon magas cukortartalmú borokat, és van is rá kereslet, próbálkoznak – jelentette Stefán Lászlóné.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás