Hajós is összefogott

Ezrével gyártják a maszkokat, ott segítenek, ahol tudnak

2020.04.08 15:27   

Az elmúlt hetek eseményei és fejleményei sokakban felszínre hozták a közösségért tenni akarás érzését, illetve a társadalmi felelősségvállalást: Hartán pénzt és adományokat gyűjtenek a majdani járványhelyzet kezelésére és a teljes képviselő-testület lemondott határozatlan időre a tiszteletdíjáról, sorra szerveznek adománygyűjtést a kalocsai kórház és mentőállomás javára, maszkokat osztanak Szakmáron és Öregcsertőn, és a szomszédos városban, Hajóson is.

 

ezrevel_450

 

Estókné Szalczer Erzsébet polgármester meséli, hogy néhány napja félve tette közzé közszereplői közösségi profiloldalán, örömmel venné önkéntes jelentkezők segítségét, akik az önkormányzat által vásárolt alapanyagokból ügyes kézzel segédkeznek védőmaszkot készíteni a lakosság részére. Aztán annál nagyobb volt a meglepetés, amikor záporozni kezdtek az üzenetek és a jelentkezők – néha már alig bírják anyag-utánpótlással, meséli örömmel a polgármester, rámutatva, hogy az elmúlt hét végén már ezer átadáska kész, mosható, fertőtleníthető védőmaszk pihent a hivatal épületében átadásra várva. A cél az, hogy minden hajósi háztartásba jusson elegendő – tette hozzá Estókné.

- Mint minden önkormányzat, a hajósi is vállalja, hogy az idősek számára hivatali ügyeket intéz, bevásárol, gyógyszereket vált ki. Ebben az intézményeink dolgozói segédkeznek, akiknek ezúton is köszönöm a munkáját. Változatlanul működik a főzőkonyhánk, ahol a rászoruló gyermekek számára folyamatosan biztosítjuk a melegételt, ahogyan azon idősek számára is, akik ezt igénylik. Egyelőre sikerült átállnunk az éthordós rendszerről arra, hogy egyszerhasználatos edényekben adják ki az ételt, amelynek a költségeit még nem terhelik az igénylőkre, van ugyanis némi pluszforrás, amelyet e célból fel tudtunk szabadítani – vázolja a helyzetet Hajós első embere.

- Vannak, akik alapítványunkon keresztül adományoznak a védekezés költségeinek csökkentésére. Nekik ugyanúgy köszönettel tartozunk, mint azoknak az asszonyoknak, akik jelenleg is gőzerővel dolgoznak a maszkok készítésén – folytatja.

Estókné arról is fontosnak tartotta beszélni, hogy a helyi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai a forgalmasabb közterületeket, mint a gyógyszertár, a posta, a boltok környékén elvégzik a késő esti órákban a területek fertőtlenítését úgy, hogy közben igyekeznek gondot fordítani a növényzet védelmére is.

- Szintén köszönettel tartozom a városban jelen lévő üzleteknek, amelyek közül többen vállalnak ingyenes kiszállítást. Telefonon felveszik a rendeléseket, aztán térítésmentesen házhoz viszik, ami véleményem szerint nagyon fontos szolgáltatás a részükről – még egyszer köszönet érte – így a polgármester.

Zárszóként Estókné Szalcer Erzsébet arról is beszámolt, hogy többen töltik hatósági, illetve önkéntes házi karanténban a mindennapjaikat, akiknek köszönte a fegyelmezett magatartást és a riportunk alapjául szolgáló, április 3-i telefonbeszélgetés alkalmával szerencsére még bizonyítottan fertőzött betegről nem volt információja a településvezetőnek.

-vis-


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás