II. Fröccsözön, Hajós – Csöppenj bele!

Megtelt… a pohár fröccsel, a pincefalu fesztiválozókkal

2014.07.23 22:05    |    eMeSz  

„Fölfelé megy borban a gyöngy; jól teszi” – kezdi Fóti dal című versében Vörösmarty Mihály, aki a legenda szerint, annak idején, az elsők között kóstolta a Fáy Pincében Jedlik Ányos újdonságát, a szódavízzel „megijesztett” bort. A versrészlettel való indítás talán giccses szóképnek tűnhet. Ám ha belegondolunk, hogy a Hajósi Pincefaluban második alkalommal életre hívott Fröccsözönön tömegek koccintottak majd’ ezer liter „maflással”, „házmesterrel” vagy épp „hosszúlépéssel”, akkor a költőhöz hasonlóan csak annyit tennék hozzá: jól teszik!

A tavalyi nagy sikeren felbuzdulva a hajósi VINTEGRO Pinceszövetség fiatal borászai idén is fröccsözni hívták a környékbelieket és bárkit az ország bármely pontjáról, aki eltöltene egy kellemes napot jó programok, élő zene, finom falatok és persze isteni borok társaságában. Jöttek is fesztiválozók szép számmal. A régi ismerősök mellett voltak új arcok, sőt olyanok is, akik csak nemrégiben szerettek bele a hajósi miliőbe és a pincék hangulatába, és alig várták, hogy ismét valamilyen program várja őket a településen – számolt be a Fröccsözön után a VINTEGRO Pinceszövetség elnöke, Huber János.

A szervezők képviseletében a borász azt is elmondta, minden elképzelésüket felülmúlta az idei Fröccsözön, ahol fiatalok és idősebbek egyaránt megtalálták a nekik szóló programot. Az apróságokat a Ti-Ti táborban kézműves foglalkozások, vetélkedők, kópéságok, ugrálóvár és póni-lovaglás várta, míg az idősebbek a halászléfőző vagy épp a maflás-ivó versenyen mérhették össze tudásukat, képességüket. Emellett a Fröccsözön apraját-nagyját várta az imádott csettegőtaxi, amelyen bárki bebarangolhatta a pincefalu legszebb tájait.

bures_gyorgy_400Huber János elmondta, igazi fesztiválhangulat és fergeteges buli jellemezte a rendezvényt már a délelőtti óráktól egészen másnap hajnalig. A diófák alatt összesen 120 kg hal rotyogott a több mint 20 bográcsban, és a halászléfőző versenyen beigazolódott a sztereotípia is, amely szerint a marhapörkölthöz hasonlóan, a halászlevet is a férfiak készítik a legjobban. A versenyben első helyen végzett ugyanis a kalocsai Qualisport legénysége, akik Kovács Miklós pilóta és „főszakács” vezetésével a Fröccsözön legfinomabb halászlevét készítették el. Második lett Bures György (képünkön), a harmadik helyen pedig a hajósi Hargitai csapatának halászleve sorakozott fel a legjobbak közé. És ugye a hal az úszni szeret, hát meg is úsztatták az ivóversenyen, ahol 11(!) másodperc alatt fogyott el egy liter maflás. És ha erre nem bólintanánk elismerően, akkor megjegyezzük, a második helyezettnek sem kellett több 14 másodpercnél. Így hát érthető, hogy megalapozott volt a jó hangulat.

Az este nyolc órakor kezdődő Gypo Circus koncerten már mindenki mulatott, ezt pedig csak tetézte, amikor Fehér Balázzsal színpadra lépett a The Carbonfools, akikkel együtt énekelt az egész Borbíró utca. Igen, ilyen egy igazi fesztivál – gondolták Huber Jánosék, aki beszámolója végén megerősített minket, jövőre ismét özönlik majd a fröccs a pincefaluban. Mi pedig – mivel imádtuk az idei Fröccsözönt (is) – úgy zárnánk, ahogy kezdtük bevezetőnkben: jól teszik!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás