Szüret előtt Hajós

Az augusztusi eső nem ér aranyat

2016.09.28 13:36    |    -s-n  

Az elmúlt évekhez képest a legvegyesebb látványt nyújtják a hajósi szőlőültetvények. Már a vegetáció kezdete sem indult jól, kérdésesek az árak, sok a veszteség. Tényleg ennyire rossz a helyzet? Kovács Róbert hajósi borász, a hajósi hegyközség alelnöke válaszol.

Baljós előjelek

Mint rámutatott, már áprilisban fagyok voltak, és a tavaszi-nyári időszakban kétszer érintette jégverés a hajósi határ egy részét, de akadtak szerencsésebb gazdák, akiket ez teljesen elkerült. Később a gyakori esők szolgáltak jó táptalajjal a lisztharmatnak és a peronoszpórának, így még a legalaposabb gazdáknak is sok fejtörést okozott a megfelelő növényvédelem biztosítása, mondta.

– Ha az összképet nézzük, mindent egybevetve körülbelül 50-60 százalékos termés várható, és átlagban olyan 70 százalékos egészséges állapotban vannak a szőlők. Sajnos az elfagyás sem ismeretlen jelenség nálunk az utóbbi években. Kötött a talajunk, nagy a vízmegtartó tulajdonsága és az utóbbi esztendők csapadékai intenzív vegetációt indítottak, a tavaszi fagyok viszont annál nagyobb károkat okoztak, nem beszélve a betegségekről, amelyek ebben az évben a korábbiaknál erőteljesebben jelentkeztek – így Kovács Róbert.

A szüret kapcsán megtudtuk, hogy az Irsai Olivér szedését már vannak, akik augusztus végén megkezdték, de akadnak olyanok is, akik a Cserszegi fűszeres betakarításával is próbálkoznak. A gyakorlat viszont jellemzően az, hogy szeptember elején indul az illatos szőlők szüretelése, ami általában eltart október közepéig.

Kármentés kontra jelen

– A mustfokolt szőlők már 16-17-es értékeket mutatnak. Ez az év ezen szakaszában teljesen átlagos. Ha a 2014-es értékeket nézem, a teljes szüreti időszakban ez volt a magyarországi átlag, viszont akkor kármentő szüretünk volt. Jelenleg ott tartanak a szőlők, ahol tartaniuk kell, de az, hogy ritkán kúszik harminc fok fölé a hőmérséklet és relatíve rendszeresen esik az eső, az nem szerencsés számunkra. A szüret előtti augusztusi eső nem ér aranyat – jelentette ki a Kovács Róbert, akit nem dobtuk fel azon kérdésünkkel sem, ami az idei felvásárlási árak várható alakulására irányult.

Mennyi az annyi?

– A nagy felvásárlók egyelőre mélyen hallgatnak – mi csak azután tudunk árat képezni. Itt a 70-től a 130 forintos árfekvésig mindenki mindenről beszél, a Hajós-Bajai Borvidék pedig a maga kétezer hektáros ültetvényeivel nem mértékadó, azok a fagykárok, amelyek bennünket sújtottak, más hazai borvidékeket nem érintettek, ezért a termelők ki vannak szolgáltatva ár tekintetében. Ki kell várnunk, amíg a Mátra, vagy a Kunsági borvidék kijön a fehérszőlő-árakkal, ezután lehet bármit mondani érdemben – zárta mondandóját a hegyközségi alelnök.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás