Jobb lesz betartani a határidőket

Ha késik, csökken a támogatás

2016.05.17 08:52    |    jni  

Bele kell húznia azoknak a gazdálkodóknak, akik területalapú támogatásért folyamodnak az államhoz. A falugazdászok minden kérdésben segítenek, de mihamarabb egyeztetni kell velük, hiszen telítődik a naptár, ahogy közeleg május 17-e. Aki e dátum után nyújt be kérvényt, már csak csökkentett támogatásban részesülhet, vagy egy az egyben el is eshet tőle.

– A kérvények szankciómentes benyújtási határideje május 17-e (hiába van 15-e meghatározva, az hétvégére esik – a szerző). Az egységes kérelem május 18. és június 11-e közötti benyújtása esetén munkanaponként egy százalékot von le, késedelmi szankcióként a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal – figyelmeztette az érintetteket Nagy Attila. A Kalocsai Falugazdász Iroda vezetője jelezte: amennyiben lehetséges, már az első határidőre legyen benyújtva a kérelem, és jó észben tartani: a június 11-e után beérkezett kérvényeket az MVH elutasítja. Fontos még megjegyezni, hogy akkor sincs baj, ha valamit utólag át kell írni a kérvényen, hiszen egy meghatározott dátumig erre is van lehetőség.

– Amennyiben a gazdák határidőig benyújtották a kérvényüket, az május 31-ig módosítható. Különbséget kell viszont tenni a „módosítás” és a „pontosítás” között – mutatott rá Nagy Attila. – A módosítás azt jelenti, hogy a gazda plusz támogatási összeget kér ahhoz képest, amit benyújtott. A június 1-je és 11-e közötti módosítás, szintén egyszázalékos csökkenéssel jár, parcellánként. A már benyújtott kérelem módosítása és nagyobb támogatási összeg igénylése mellett arra is van lehetősége a gazdáknak, hogy megváltoztassák a bejelentett veteménykultúrát. Erre akkor lehet szükség, ha muszáj más fajtát elvetni. Ilyenkor kerül sor az ún. „pontosításra”, amelynek határideje ugyancsak hamar lejár – figyelmeztetett.

A területalapú támogatásokra vonatkozó szabályozás azt nevezi pontosításnak, amikor a változtatás nem jár plusz kifizetéssel. Ha például valakinek másféle növényt kell termesztenie, mint amit a kérvényben megjelölt – mert aszály miatt a korábbi ki sem kelt, vagy, ami az utóbbi időben oly’ jellemző: fagyok jöttek be –, akkor még változtathat, és nem keletkezik a kérvényében újabb támogatási összeg. Erre többen is legyinthetnek, mert csak felesleges papírmunkának hiszik, pedig nem az! Pénz ide, vagy oda, nem mindegy, sőt, kötelező jelenteni a változást. Abban az esetben ugyanis, ha az MVH helyszíni szemlét tart és a kérvényben leírthoz képest más növénykultúrát talál az adott területen, azt szankcionálni fogja.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás