A hallássérültek különleges világa

2013.10.23 21:41    |    F. V.  

Múlt héten lapunk hasábjain olvashattak a harmadik „Te is lehetnél…” fesztiválról, ahol nyolc állomáson ismerkedtek a résztvevők fogyatékos társaink életével. Az egyik „megállóhelyen” a SINOSZ jóvoltából a siketek és nagyothallók világa tárult elénk.

sinosz_vilag_serult_340Sok fiatal vett részt a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége kalocsai kihelyezett csoportjának programján, ahol a hallássérültek nyelvével ismerkedhettek az érdeklődők. A SINOSZ célja, hogy a társadalom megismerje a hallássérültek vizuális világát, kommunikációját – tudtam meg Dávid Józsefnétől, aki a solti szervezet és a kalocsai csoport vezetője.

Solton a SINOSZ már nyolc éve működik. A tagok elmondták lapunknak, hogy az egyesület segít nekik elfogadni a másságukat. Különböző közös programokat szerveznek: kézműves foglalkozásokat, kirándulásokat, ünnepeket. Segít barátokat szerezni, ismerkedni, gátlásokat legyőzni, önbizalmat növelni. Rendkívül fontos a tagoknak az egyesület, nélküle nehezen tudták volna elfogadni a másságot, így sokkal egyszerűbb szembenézniük a mindennapokkal. Úgy jellemezték a SINOSZ szervezetét, hogy a második családjuk és úgy érzik, könnyebb együtt élni a hallássérüléssel, ha van más is a környezetükben, aki hasonló problémákkal küzd. Kéthetente találkoznak a klubtagok, de van, akivel napi szinten tartják a kapcsolatot.

Sajnos találkoznak olyan emberekkel, akik előítélettel rendelkeznek, és nem szeretnének a hallássérültekkel kommunikálni, de a legtöbben elfogadják a másságot.

sinosz_vilag_240Segítséget nem csak embertársaiktól kaphatnak a SINOSZ tagok, hanem az ember legjobb barátjától is, mert számukra speciálisan képeznek segítő kutyusokat. Simonné Váradi Zsuzsanna, a SINOSZ országos elnökségi tagja és a Kutyával az Emberért Alapítvány önkéntese mutatta be a rendezvényen Ella nevű kutyusát, amely a hallássérültek életvitelét segíti.

A Szociális Alapszolgáltatási és Szakellátási központ pályázati programjain együttműködnek a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével és a továbbiakban is segítik egymás munkáját. Kalocsán már egy éve tevékenykedik a SINOSZ kihelyezett szervezete, kéthetente, csütörtökön találkoznak a klubtagok. Dávid Józsefné azt is elmondta, hogy a Solton működő szervezet kalocsai tagjait is saját, helyi csoport kialakítására ösztönzi, ide várják a kalocsai és környékbeli hallássérült embereket.

Reméljük, hogy sikerül megvalósítani elképzelésüket, és általuk egyre több egészséges ember nyer betekintést a hallássérültek különleges világába, elfogadva másságukat!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás