Háromból egy iskoláskorú az óvodában marad

Eldőlt a kisdiákok sorsa

2014.06.01 16:49    |    jni  

Múlt héten lejárt az a határidő, amíg az általános iskolák dönthettek a felvételre jelentkezettekről, így most már véglegesnek mondhatók a létszámok: szeptemberben alig több mint száz elsős kezdi meg a 2014/15-ös tanévet a kalocsai, állami iskolákban. Az összes beiratkozó létszáma a Kalocsai Járási Tankerület fenntartásába tartozó intézményekbe a négyszázhoz közelít.

korsosne21_351– Összesen 375 első osztályos tanuló iratkozott be a járás állami iskoláiba; ebből 104 gyermek Kalocsa város tankerületi fenntartású iskoláiba. Ez azt jelenti, hogy öt osztály fog indulni: kettő az Eperföldi iskolában, kettő a Kertvárosi iskolában és egy a Belvárosi iskolában, plusz egy csoport a Nebuló EGYMI iskolájában – vette számba a kisdiákokat Korsós Lajosné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) kalocsai tankerületi igazgatója. – Érdekes számadat: Kalocsán óvodában marad 38 fő, ami azt jelenti, és ez országosan, valamint tankerületi szinten is elmondható, hogy a 2007. szeptember 1. és 2008. augusztus 31-e között születettek közel egyharmada marad óvodában – emelte ki.

A nagynak tűnő arány nyilván további kérdéseket vet fel; főleg annak ismeretében, hogy tavaly lépett életbe egy sokak által „kissé nehezményezett rendelet”, amely azt volt hivatott elősegíteni, hogy minél több iskoláskorú gyermek kezdje meg tanulmányait, ahelyett, hogy plusz egy évig az óvodai rendszerben maradjon. Az akkori gyakorlat alapján csak nagyon indokolt esetben lehetett valaki évvesztes: „szakértői bizottság szigorúan vett véleményezésével és egyetértésével” lehetett kivitelezni. Most mégis országos tendencia, hogy az iskoláskorúak több mint 30 százaléka óvodában marad. Az iskolaéretté nyilvánításban persze jelentős szerepe van még az óvodai szakvéleménynek. Csupán ezzel azonban nem magyarázható a magas arány, amelynek kialakulásában fontos tényező a születés időpontja is.

– A beiskolázható gyermekek egyharmada nem azért marad óvodában, mert a szakértői bizottság véleményét várja; több nyári születésű gyermek is van közöttük – magyarázta Korsós Lajosné. A tankerület vezetője által közzétett összegzésből kiderült, hogy a fenti számokat gyakorlatilag véglegesnek tekinthetjük, hiszen május 15-e volt az a határidő, amíg az iskolák kötelesek voltak dönteni a felvettekről – addig kellett kiértesíteni a szülőket is. Akit esetleg elutasított valamelyik intézmény, élhet felülbírálati kérelemmel: ezt az állami intézmények esetében a járási tankerületi igazgatóhoz kell küldeni. Cím: Kalocsa, Szent István király út 35.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás