Az ötödik őrült nyár Hartán

„Ezt adta ki az eszünk. Na.”

2018.09.18 21:08    |    -mond  

Helyi fiatalok egy maroknyi csoportja fejében – akik a vízen nőttek fel – már nagyon régóta megfogant az ötlet a hely népszerűsítése érdekében, hogy a festői panoráma, a Duna adta lehetőségek és egy kis őrültség vegyítésével – nem utolsó sorban saját magunk szórakoztatására is – elindítsunk valamit, ami Hartáról, a környező településekről, akár az ország más pontjairól idevonzza az embereket. 2014-ben valami új kezdődött el vízen/vízparton egyaránt, létrejött az Őrült Hajók Versenyének gondolata... „Ezt adta ki az eszünk. Na.”

Ezek a sorok olvashatók az Őrült Hajók Versenye weboldal nyitólapján. És augusztus második hétvégéjén a szervezők eredeti gondolata mentén ismét több ezer ember gyűlt össze a hartai Duna-parton, hogy főzzön, bolondozzon, élvezze a nyarat és egymás társaságát, valamint azt a sok színvonalas programot, amit ez a két nap nyújtott számukra.

orulthajok2_450
 

A szervező Hartáért Egyesület két tagját, Zsinkáné Schettrer Csillát és Frőhlich Henriket sikerült a már tejes sebességgel száguldó programfolyam gőzhajójáról – hogy stílusosak legyünk –néhány percre leszállítanom, hogy beszéljenek a kezdetekről, hogyan nőtt ki az egynapos jó kis buliból a mai, kétnapos, több-ezres közönséget idevonzó rendezvény.

orulthajok3_450
 

– Öt évvel ezelőtt egy baráti beszélgetésben indult ez az ötlet, mi lenne, ha a Dunával kapcsolatos programot szerveznénk, ami Hartát, a község gyönyörű Duna-partját reklámozza, ide vonzza az embereket. Innen jött az őrült hajók versenye ötlet. Nagy bulinak ígérkezett az első. Aztán olyan jól sikerült, hogy a másodiknál egy picit tovább léptünk, aztán még egy picit tovább. Négy évig belépő nélkül csináltuk, vállalkozók, civil szervezetek támogattak minket. Idei az ötödik és kinőtte magát a rendezvény, színesedtek a programok, így szükségessé vált a 2000 forintos támogatói jegy bevezetése – mondta Csilla, majd pár szót az egyesületükről is mondott. Megtudtuk tőle, hogy a Hartáért Egyesület azért jött létre, hogy Hartáért tegyen, fiatalokból áll, jelenleg 12 tagja van, mindenki úgy 30 körüli.

orulthajok4_450
 

– A fejlődésnek a második évében vagyunk – mondta Frőhlich Henrik –, amikor két rendezvény fonódik össze. Hartán július utolsó hétvégéjén már nyolcadik vagy kilencedik éve volt egy vállalkozók és egyesületek napja, ami arról szólt, hogy lejöttek ide, főzhettek a dolgozóknak és egy jó napot eltölthettek itt a Duna parton. Aztán tavaly volt először, hogy ezt a napot felfűztük az őrült hajók rendezvényére, így nulladik napként, pénteken tartjuk meg ezt a vállalkozók napját, kicsit színesebb, tartalmasabb programokkal, mint a korábbiak. Amikor mi elkezdtük, kisebb költségvetésből gazdálkodtunk, de akkor is már támogatók nélkül ez nem ment volna. Az önkormányzat egymillió forinttal támogatta ezt a rendezvényt, amióta ezt a vállalkozók napjával együtt csináljuk, megduplázták ezt az összeget. Már magas színvonalon is kezdtük, aztán ezt mindig emeltük-emeltük, és szembesültünk azzal, hogy akár az önkormányzat, akár a támogatók ereje-lehetősége véges, így bevezettük idén a belépőjegyet, ezzel is biztosítva a rendezvény hosszú távú jövőjét. Természetesen a hartai lakosoknak ez ingyenes, hiszen az önkormányzat a legnagyobb támogatónk, tehát ez a hartaiak pénze is, amit mi tőlük kapunk. A vidékről érkezőktől kértünk két napra, minden programra a kétezer forintos belépőt, a hasonló rendezvényeken szétnézve úgy gondoljuk, ez nagyon méltányos – mondta Henrik.

Csillától még azt is megtudtam, hogy már februárban összeáll a program, aztán egy-két hónappal a rendezvény előtt az egyesület tagjainak már egyre sűrűsödnek a teendői, a megelőző egy-két hét és maga a rendezvény pedig kemény munka. Kb. 50-60 ember dolgozik azon ezekben a napokban, hogy minden a helyén legyen. – Persze ilyenkor vannak viták is, de amikor túl vagyunk rajta, a sok résztvevő, a siker érzése, a pozitív visszajelzések adják a lökést a folytatáshoz – ezt már Csilla mondta, mielőtt elsietett a bejárathoz leváltani az addig karszalagozó, beléptető társát.

A pénteki napon körülbelül ezer főre becsülték a látogatók számát. A vállalkozók, civilek napján rendezett bográcsos ételek főzőversenyén 14 csapat vett részt. Helyezettek: 1. Agro-Harta Zrt., 2. MMA Művek, 3. Piros.

A szombati napon körülbelül háromezer fő volt a „szigeten”. Jól kigondolták a szervezők, a látvány, a show, a dilizős virtus egyre több ember vonz ide, az Őrült Hajók Versenyén részt vevők baráti társaságaikkal és a rájuk kíváncsi közönséggel most is megtöltötték a Duna-partot.

Hogy ne legyen unalmas, a verseny tartalmazott egy ügyességi részt, egy szlalomot, és már napokkal előbb tesztelték a „hajókat” a vízen. A lényeg, hogy mindenféle kreatív megoldásból egy vízen úszó alkalmatosságot kell csinálni. Van olyan csapat, aki az első évtől minden évben indul az Őrült Hajók Versenyén, évről évre tökéletesíti, átalakítja, továbbfejleszti a járművét.

Gondoltak a gyerekekre is, számukra kishajó-építő versenyt rendeztek, közel nyolcvanan vettek ebben részt. A verseny 3. helyezettje: Lili, Áron, Kata és Robi; 2. Szilárd, 1. helyezett: Galambos Ábel, Galambos Gergő és Süveges Bence. Minden gyerkőc, aki kishajót épített, sütit és emléklapot vihetett haza.

A Facebookra feltöltött kishajó-képekre szavazhatott a közönség. 255 lájkkal a Bugyivadászok nyerték a közönségdíjat.

Az Őrült Hajók Versenyére 17 csapat nevezett. Ebből voltak a helyieken kívül soltiak, kiskőrösiek, tassiak, dusnokiak, illetve jöttek Szeged mellől is. Ők a következők: Tiszai Csápos Pitbull (hajójuk neve: Pet-Thing), Nivó Motorsport (Rozsdás bökő), HalAdó (Titanic farönk), Kerge Birkák (Kerge bárka), Hupikék Törpök (Hupi-csónak), Party Sail (Hartanic), Kovács-OK (Csodás Kovács Hajó), 4-es 6-os (Törökméz), Cuki Pónik (MÉN-ESS), Csukká (Tüzes Tuttally), Tökmindegy (Őstuskó), Bugyivadászok (Dunaalattjáró), Jagermeister (Jagermeister), Mellbimboys (Mellbimboys), Számkivetett (Wilson), Csempészek (Whiskey), Rock Minyonok (Minyonátor)

A zsűri a gyorsaságra és őrültségre osztotta a pontokat, e kettőt a következők társították legeredményesebben: 3. helyezett a Jagermeister csapat, 2. a 4-es 6-os, 1. hely: Hupi Hajó törpjeié (akik köszönték a jelmezt és a sminket Tiboldi-családnak). A Vigaszdíjat a szegedi csapatnak ítélték, akik próbaként lerakták a Tiszára a hajójukat, és az ottani vízirendőrök megbüntették őket (biztos nem volt humorérzékük…). A tiszai Csápos Pitbullcsapatnak a büntetésre 8740 forintot adtak össze a szervezők és a nézők.

Mit is tehetnénk még hozzá: reméljük, hogy ennek a nagyszerű két napnak a sikere, az emberek öröme erőt ad ennek a kis csapatnak, hogy folytassák ezen a színvonalon! S hogy „mit ad ki az eszük” jövőre? Azt kíváncsian várjuk!


(Fotók: Barta Imre Photography)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás