Építenének végre idősek otthonát is

A vízi turizmusát erősítené Harta

2015.03.23 08:54    |    géjé  

Nem túl feszes költségvetésre mondott igent a legnagyobb egyetértésben Harta önkormányzati képviselő-testülete. A település idei büdzséjének több mint hét százalékát tudják fejlesztésre költeni, és ez kifejezetten jó szám, főleg ha pályázati önerőként kezelik. Ha minden jól megy, több százmilliót költhetnek a közjóra pluszban, és sikerül fellendíteni a dunai turizmust. Addig is még dédelgetik tovább a legnagyobb álmokat.

Ellenvetés nélkül fogadta el a költségvetését Harta, ahol – ellentétben sok más régióbeli településsel – 2015-ben sem kell lemondani a fejlesztésekről. Dollenstein László polgármester, nem maradéktalanul, de azért elégedett a számokkal: a költségvetéshez képest jelentős összeget gazdálkodtak ki ingatlan-felújításra, vagy építésre és közterületek rehabilitációjára, pontosabban ezeket segítő pályázatokra. A 426 millió forintos költségvetésből 31 milliót sikerült erre elkülöníteni.

Idősek otthonát építenének

– Ez önmagában nem sok, de hozzáteszem: beszéltem olyan kollégával, aki ezt is irigyli tőlünk, mert még ennyit sem tudott félretenni – jegyezte meg a községvezető, elismerve, hogy ennyiből nagyon komoly fejlesztéseket nem lehet végrehajtani, de bíznak benne, hogy sok 90 százalékos támogatottságú uniós pályázatot írnak ki tavasszal. Ha így lesz, akkor 10 százalékos önerőt már gond nélkül tudnak produkálni egy 300 milliós nagyságrendű beruházáshoz. Az pedig szép summa, és akár régi vágyakat is lehet belőle teljesíteni.

– Vannak nagy álmaink, amelyeket azért hívok így, mert lehet, hogy ma még mindig nincs realitásuk, de régóta tervben vannak és több százmilliós nagyságrendűek. Ilyen lenne például egy idősek otthona megépítése, alkalmazkodva a korösszetételünkhöz, mert mi is öregszünk – mondta Dollenstein. – A másik nagyobb lélegzetű, ugyancsak több százmilliós terv szerint időszerű lenne kialakítanunk egy faluközpontot. Ehhez több épületet kellene ott megszereznünk, magántulajdonból, vagy cégek tulajdonából – mutatott rá a kellő mennyiségű pénz hiányán kívüli nehézségekre.

A Dunán erősítenek

– Vannak terveink a Dunával és a vízi turizmussal – mondta egyelőre még kissé rejtélyesen Dollenstein László, aki úgy látja, hogy kellően szép partszakaszuk van ahhoz, hogy a jövőben jobban profitáljanak belőle. Tavaly év végén egyébként már elkészült ott egy 28 férőhelyes zarándokházuk. Ez jó rajt, de vannak az idegenforgalmi innovációhoz képest közelebbi beruházások is, amelyek már most mehetnek a maguk útján, saját zsebből, mert belefér az elfogadott költségvetés kereteibe.

– Harta infrastruktúrája ugyan jónak mondható, de akadnak olyan szakaszok, kisebb területek, ahol például járdákat kell javítani. A zöldterületeinket, parkjainkat szeretnénk egy kicsit rendbe tenni, néhol pedig az úttestek szélét parkolóval bővíteni – sorolta a teendőket a polgármester, aki a költségvetés tárgyalásán azt is felhozta, hogy településük boldogan teremtene új munkahelyeket is 2015-ben, de erre most önállóan nem lesz képes. Mindenben segíti viszont azokat, akik igen. Iparterületeik kedvezményes értékesítésével, ideiglenes adókedvezménnyel, valamint fejenkénti 200 ezer forintos munkahelyteremtő támogatással tudják serkenteni új munkahelyek létesítését.

 

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás