Régi barátok a megújult művelődési házban

Határokon átívelő testvérség

2016.08.19 10:30    |    -vis-  

Június 20-án, délután kettős ünnepet ülhettek a fajsziak és vendégeik a helyi művelődési házban. Egyfelől szándéknyilatkozatban szentesítette a település és francia testvérvárosának polgármestere, hogy a két fél kapcsolatát a továbbiakban is ápolni fogja, másfelől együtt vágták át a rendezvényt befogadó épületben kifeszített nemzetiszínű szalagot. Ezen a napon fejeződött be ugyanis a létesítmény elektronikai és színpadtechnikai modernizálása.

Bár a Fajsz és Trun között köttetett testvérvárosi szerződés aláírására 2005-ben került sor, a Duna menti község korábbi polgármestere, Illés József és az akkori képviselő-testület már 1996-ban megszavazta, hogy kezdődjék meg a kapcsolatfelvétel és az említett megállapodás megszületésének előkészítése. Annak tehát, hogy elinduljon egy folyamat, amely az évek tükrében sok sikert, örömet és eredményt hozott, pontosan két évtizedes jubileuma van.

Minden bizonnyal ez is közrejátszott abban, hogy a francia testvértelepülés delegációnk múlt heti látogatása alkalmával kerítettek sort Fajszon arra, hogy a megállapodást egy aktualizált szándéknyilatkozat szentesítésével erősítse meg Berta Zsolt fajszi és Jacques Prigent truni polgármester.

– A cél, hogy megerősítsük a meglévő kötelékeket és mindazt, amit ez eddig hozott, azt a jövőben is ápoljuk és még sokáig beszélhessünk a Fajsz-Trun testvérvárosi kapcsolatról. Eddig is törekedtünk arra, hogy az egyik évben mi fogadjunk tőlük csoportot, a következőben pedig tőlünk utazzanak ki Franciaországba. Ez idő alatt megannyi ismertségből barátság lett, hiszen általában családoknál szállásoljuk el a hozzánk érkezőket és az internet, vagy éppen a Facebook korában a kapcsolattartás már messze nem olyan körülményes és nehézkes, mint anno volt, amikor ez a folyamat elindult – értékeli a kapcsolat eddigi alakulását Berta Zsolt, Fajsz első embere, hozzátéve, hogy gazdálkodás, fejlesztés terén és minden egyes alkalommal látnak és tanulnak újdonságot egymástól a látogató felek.

Kalocsai Néplap

– A frissen aláírt dokumentum kimondja, hogy a két település képviselő-testülete megbízza a két polgármestert azzal, hogy a jövőben is törekedjen arra, hogy ez a kapcsolat ne csak fennálljon, hanem működjön is. Ennek a szándéknyilatkozatát szentesítettük. Ezzel egyúttal kimondtuk, hogy hosszú távon szeretnénk életbe tartatni és majdan átadni a következő generációnak a testvértelepülési köteléket továbbvitelre, ápolásra – mondta Berta Zsolt.

Ahogy pedig a felvezetésben említettük, kettős ünnep volt ennek a szándéknyilatkozatnak az aláírása, hiszen a programot befogadó helyi művelődési ház részleges felújításának kivitelezését is ekkor zárták le a két polgármester ünnepélyes, jelképes szalagátvágásával.

Mint emlékezetes, Fajsz önkormányzata 15 millió forintos támogatási kérelmet nyújtott be a Paksi Atomerőmű égisze alatt működő Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz az épület villamos-hálózatának a korszerűsítésére. Ezt meg is kapták és az eredeti tervek szerint mindössze 3 millió forint önerő biztosításával végigvihették volna a projektet. Kiderült azonban, hogy a hatvanas-hetvenes években épült ház villanyhálózata, amely ez eddig komolyabb karbantartáson nem esett át, tartogatott meglepetéseket az önkormányzatnak, így meg kellett toldani az eredeti büdzsét, de mostanra készre jelentették a beruházást, amelybe belefért a művelődési központ színpadtechnikájának a modernizálása is.

A fajszi polgármester a szerdán átadott projekt kapcsán előrevetítette, hogy tervezik még a nyílászárók és a tetőhéjazat cseréjét, valamint az épület szigetelését a jövőben, erre viszont még fel kell kutatni a szükséges forrásokat.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás