Időutazás a Pataji Zenebarátokkal Ordason

„Havi 200 fix”

2013.09.04 23:02    |    Szabó Zsigmond  

Az Ordasi Zenés Nyári Estéknek varázslatos hangulata van. A sokféle ízlést kiszolgálni hivatott programsorozatnak közös nevezője a családias hangulat, amelyben a kisközösség legszebb erényei érhetőek tetten: az összefogásra való hajlam, a vendégszeretet, a fesztelen együttlét öröme. A kívülállónak gyakran olyan érzése van, hogy itt a szervezés is közügy, a jó hangulat kötelező.

Augusztus 10-re, szombatra különös lázzal készülődhettek a községben. A Pataji Zenebarátok „Havi 200 fix” című műsorának mindkét énekese „hazai pályán” szerepelt. Idén is a művelődési házban, a szabadtéri színpad használatát ugyanis ezúttal a viharos szél tette lehetetlenné.

A két település évszázados egymásrautaltsága, természetes összekapcsolódása az előadók tekintetében öt évre nyúlik vissza. Szabó László zenetanár, iskolaigazgató ötlete nyomán a Bachné Kiss Katalin vezette formáció, a Pataji Zenebarátok 2009-ben készített összeállítást a két háború közötti idők legendás slágereiből, filmdalaiból. A környék kulturális palettáján hiánypótló műfaj „le-porolása” sikeresnek bizonyult. Az érdeklődés az ötödik bemutatón sem csökkent! Nem csoda, hisz ezek a dallamok több generáción át voltak népszerűek, mintegy beépültek a magyar érzelemvilágba. A kor ízlésének elavult elemeit (az érzelmesség túlburjánzását, vagy a patetikusságot) az előadók jó érzékkel hidalták át, így maradandóságukban hatnak ma is a dalok.

A Varga Attiláné Szabó Ilona, mint az est háziasszonya által, Szabó László megszokottan frappáns összekötő szövege alapján „levezényelt” összeállítás az eddigiek közül az egyik legegységesebbre sikeredett. A zenekar ezúttal is látható élvezettel muzsikált, és tisztán. A vendégművész, Szabó Sándor klarinét- és tárogató szólói kiugróan élményszerűek voltak.

 

havi_ketszaz_fix_460

 

Bognár László József budapesti koncerténekes előadása néha egyenesen bravúrosan idézte a „békeidők” hangulatát. Partnere, Varga Nóra jelenleg is ordasi lakos, a mai generáció gyermeke. Hálásak lehetünk, hogy nem zárkózott el a feladattól! Érzékeny hangja, visszafogott előadásmódja harmonikusan nőtt fel az előadás színvonalához. Ezen az előadáson különösen éretten, otthonosan mozgott a színpadon.

Az összeállításban a három ráadás számmal együtt huszonnégy dal csendült fel. A szerzők névsorában olyan egykori nagyságok elevenedtek meg, mint Zerkovitz Béla, Erdélyi Mihály, Lajtai Lajos, Eisemann Mihály, Seres Rezső, Horváth Jenő, Hetényi Albert, vagy Békeffy István, s olyan egykori előadók emléke, mint Gózon Gyula, Sárdi János, Kiss Manyi, a „tangókirály” Kalmár Pál, vagy Bilicsi Tivadar.

Az előadás címéül kiemelt Havi 200 fix című dal mellett csupa egykori sláger s néhány kuplé nyújtott felhőtlen szórakozást a zsúfolásig telt művelődési ház közönségének.

Hogy mely dallamoknak szólt a hálás taps, azt az érdeklődők meghallgathatják szeptember 13-án, amikor a Pataji Ősz keretében a Zenebarátok Dunapataj felújított művelődési házában is bemutatják ezt a bő másfél órás összeállítást.

 

A zenekar tagjai: Bachné Kiss Katalin, Szabó László, Gottschalné Nagy Katalin, Szamekné Simon Emília, Tóthné Kovács Erzsébet, Rangáné Bényei Barbara, Romsics Mónika és vendégművészként Szabó Sándor.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás