Hétezer vakcina került Kalocsára

Igényelhető az influenza elleni védőoltás

2016.11.23 13:48    |    V.I.  

A napokban megérkeztek Kalocsára a védőoltások, amelyek felvételével Ön is tehet róla, hogy ne a betegségről szóljanak a téli hónapok. Ezek típusairól, arról, hogy kik jogosultak ingyenesen igényelni a vakcinát és a védettség kifejlődésének idejéről beszélgettünk Réfy Anitával, a Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának járványügyi szakügyintézőjével.

influenza2_203Mikor érkezett meg Kalocsára az idei vakcina-ellátmány?

– Október 26-án jött meg az igényelt oltóanyag-mennyiség és úgy a gyerekek, mind pedig a felnőttek részére még aznap kiosztásra is került. Azok tehát, akik egyébként is fel szokták venni az oltást, illetve azok, akik a rizikócsoportba tartoznak, vagy betöltötték hatvanadik életévüket, egészségi állapotuktól függetlenül kérhetik azt a háziorvosuktól.

Mekkora mennyiség áll a rendelkezésre oltóanyagból?

– Hétezer adag a felnőttek, pontosabban a három éveseknél idősebbek részére rendelkezésre álló mennyiség, amit, mint említettem, már ki is osztottuk. A hároméves kor alatti gyermekek számára is van oltóanyag, amit VAXI-GRIP-nek hívnak. Ezt a gyermekorvosok rendelkezésére bocsátottunk.

Fontos elmondani, hogy az ingyenes kategóriába azok tartoznak, akiknek valamilyen alapbetegségük van, mint a krónikus légzőszervi betegség, az asztma, a szív-érrendszeri betegség, krónikus máj- illetve vesebetegség, anyagcsere-betegség, vagy cukorbetegség. Ugyancsak ingyen kapják az oltást a várandós kismamák, valamint az ápolást, gondozás, rehabilitációt nyújtó intézmények, lakóotthonok és egészségügyi intézmények hosszú távon gondozottjai, az egészségügyi- és szociális intézmények dolgozóival egyetemben.

 

influenza1_450
 

 

Ők tehát ingyenesen kérhetik a vakcinát. Mi a helyzet azokkal, akik nem tartoznak ezekbe a csoportokba?

– Nekik mindössze annyit kell tenniük, hogy elmennek a háziorvosukhoz, aki felírja receptre az oltást, és a kiváltást követően beadatja az injekciót, ami megóvja a megbetegedéstől.

Mit érdemes tudni magáról az oltóanyagról?

– Azt mindenképpen, hogy az idei évben is biztonságos oltóanyag került forgalomba. A WHO és az Európai Gyógyszerügynökség bizottsága a 2016-2017. évi influenza-szezonra egy úgynevezett trivalens influenza elleni vakcinát állított elő itt az északi féltekén. Nyilvánvaló, hogy olyan oltóanyag ez, ami itt biztonsággal beadható mindenkinek.

Már működik az influenza-figyelő szolgálat is Kalocsán?

– Ahogyan az elmúlt években, úgy az idén is monitorozza a lakosságot az év negyvenedik hetétől a következő év huszadik hetéig a tíz háziorvos alkotta szolgálat. Az erre kijelöltek hetente jelentik a hozzájuk forduló, illetve az influenza-szerű tünetekkel őket felkereső betegek számát. Ez a tíz háziorvos tulajdonképpen lefedi a területünkhöz tartozó lakosság húsz százalékát.

Mikortól számíthatunk az első hazai „influenza-hullámra”?

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt mondhatom, hogy a karácsonyi ünnepek és az újév utáni időszak az, amikor januárban mindenki visszamegy a munkahelyére, diákok az iskolába, ebből fakadóan pedig a hónap közepe-vége felé jön is az első megbetegedés-hullám Kalocsán. Ezért tudom mindenkinek ajánlani, hogy minél hamarabb éljen az oltás nyújtotta védettség lehetőségével, mert a beadástól számított 10-14 nap szükséges ahhoz, hogy az immunitás kifejlődjön. A téli szezont már szerencsés úgy várni, hogy védettek vagyunk az influenzával szemben.

Mi jellemezte a korábbi évek átoltottságát Kalocsán?

– Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy az elmúlt években fokozatosan csökkent az átoltottság itt a térségünkben. Mindenképpen próbálunk lépéseket tenni annak érdekében, hogy ezen javítsunk! Ezért is kellene legalább az egészségügyi intézményekben dolgozóknak, és azoknak, akik közösségekben dolgoznak, vagy olyanokat látnak el, akik fokozottan ki vannak téve egy-egy fertőzésnek, hogy éljenek a számukra kínált ingyenesség lehetőségével, ahogyan azok is, akik komoly alapbetegségben szenvednek és esetleg korábban nem kérték a nekik járó oltást. Nekik kifejezetten ajánlanám, hogy az idén ne mulasszák el ezt a lehetőséget, a saját egészségük érdekében!
A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás