50 évvel ezelőtti zsinat üzenete lett újra aktuális

A Hit Évét értékelte az érsek

2014.01.19 20:25    |    géjé  

A XVI. Benedek pápa által meghirdetett, hivatalosan 2012. október 11-től ez év november 24-ig tartott Hit Éve aktív időszak volt a világ hívői és vallási vezetői számára. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke maga is publikált, illetve az eredeti üzenethez igazodva a Krisztusba vetett hitre tanított – papokat is.

A Hit Évének megnyitó ünnepélyén, az akkor még hivatalában lévő XVI. Benedek pápa a fél évszázaddal korábbi, II. Vatikáni Zsinat szellemiségét éltette – elérkezettnek látva az időt arra, hogy az egyház újra szembenézzen a modern ember hitproblémáival és képes legyen visszacsalogatni a kereszténységhez az eltávozott híveket. Fontosnak értékelte, hogy a Róma vezérelte katolikus világ „mélyebben lépjen abba a szellemi áramlatba, amely a II. Vatikáni Zsinatot jellemezte”, mert csak így lehet továbbvinni a valódi értelmét. „S e valódi értelem nem volt más, és most sem más, mint a Krisztusba vetett hit, az apostoli hit, amelyet az a belső lendület vezérel, hogy Krisztust hirdessük minden egyes embernek, miközben az Egyház a történelem útjait járja” – mondta őszentsége, aligha csak egyetlen esztendőnyi időre utalva.

babel_ersek_200

 

 

– Véget ért a Hit Éve, de nem a hit erényének a gyakorlása – kommentálta a nemrég befejeződött tematikus időszakot a KORONA fm100-on dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke. – Erre az évre azért volt szükség, emeritus pápánk, az akkor még hivatalában lévő XVI. Benedek azért hirdette meg, mert jól látta az észak-amerikai és európai helyzetet. Azt, hogy ott, ahol a legősibb a kereszténység, nagyon sok a gond a megfogyatkozott létszámú és egyre inkább szekularizálódott hitű emberekkel. Hasonló okokból szerveződött az a többéves, egyházi ülésszak is, amelyhez XVI. Benedek ezt az időszakot kötötte. Az 50 évvel korábban kezdődött II. Vatikáni Zsinat és a 20 éve kiadott újkori hittankönyv évfordulójától hirdette meg a Hit Évét és tartott Krisztus király vasárnapjáig (november 24-ig – a szerző) – határolta be pontosan a tematikus esztendő időtartamát dr. Bábel Balázs, aki egyébként elégedetten nyugtázta az erre az időszakra szánt feladatok sikerét.

– Ez az év nagyon sok gyümölcsöt termett, itt, magyar földön is, mivel sok tanulmány, sok gondolat, sok lelkipásztori konferencia, sok olyan hittanóra és lelki gyakorlat hangzott el, amely a hitet erősítette – vallja az érsek, hozzátéve, hogy számtalan folyóirat és cikk foglalkozott a Hit Évének üzenetével és küldetésével. Ő maga is írt egy „kisebb lélegzetű” tanulmányt a hitvallásról. – Erről prédikáltam, papokat tanítottam, hittanórákon is előjött, tehát azt lehet mondani, hogy a hit különböző oldalait világítottuk meg – mondta a globális vallási megmozdulásról dr. Bábel Balázs.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás