Homokmégyen ünnepélyesen átadták a gazdaságélénkítő program keretében létesített asztalosüzemet

2022.06.24 16:33   

A Belügyminisztérium gazdaságélénkítő programja keretében, 207,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásból épített és rendezett be komplex asztalosüzemet Homokmégy Község Önkormányzata. Az új létesítmény a megyei önkormányzat koordinálásában megvalósuló TOP pályázati forrásából kialakított iparterületen kapott helyet. A támogatásnak köszönhetően a helyi és környékbeli munkaerőt foglalkoztató, korszerű faipari gépekkel ellátott asztalosműhelyt az erre a célra alapított, az önkormányzat tulajdonában álló Kft. működteti. A létesítményt június 21-én, kedden Réthy Pál, a BM helyettes államtitkára, Vedelek Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke, Sumné Galambos Mária, a BM főosztályvezetője és Tapolcsányiné Varga Krisztina, Homokmégy község polgármestere avatta fel. Ezzel az aktussal a szükséges hatósági engedélyekkel már rendelkező, a külső megrendelők felé is nyitott üzemben megkezdődött a termelés.

„Homokmégy a BM gazdaságélénkítő programja keretében első körben 200 millió, majd 7,5 millió forint kiegészítő támogatásból épített asztalosüzemet az ugyancsak pályázati forrásból létesített iparterületen. A stabilizált földúton megközelíthető, összesen 2,5 hektáros ipari parkban első fecskeként kezdi meg működését az önkormányzat asztalosműhelye”– mondta köszöntő beszédében a polgármester, hozzátéve:

„Mi is valósult meg voltaképpen? Egy több mint 300 négyzetméter alapterületű üzemcsarnok  szociális helyiségekkel, raktárral, amelyhez tűzivíz tározó is készült. Bevezettük a ivóvizet, egyedi szennyvízkezelőt alakítottunk ki, és az energiaköltségek csökkentése érdekében napelemeket telepítettünk az épület tetejére.
A működtetéshez találtunk egy ügyvezető igazgatót, aki asztalos végzettséggel rendelkezik. Györkei Krisztián végig fogta a kezünket, és felügyelete, irányítása mellett két helybéli szakember munkájával indul az üzem” – fogalmazott a polgármester.

 

homokmegy_450
 

 

A településvezető a továbbiakban arról beszélt, hogy elsősorban a megyei önkormányzat koordinálásában lévő TOP Plusz pályázati forrásából szeretnék az iparterület további infrastruktúráját kiépíteni, első körben legalább az áramot bevezetni. A felparcellázott területet a különböző gazdasági társaságoknak már így szeretnék kiajánlani. A beruházástól azt remélik, hogy növekszik az iparűzési adó bevétel, és az erőfeszítésnek lakosságmegtartó hatása is lesz. Az új asztalos üzem és társai gazdasági fellendülést hoznak a településnek. Tapolcsányiná Varga Krisztina a beszéde végén köszönetet mondott a projekt megvalósításában résztvevőknek.

Réthy Pál, a BM helyettes államtitkára beszédében rámutatott: Magyarország 3178 településéből 448 településen, tehát az összes község és város 14 százalékán, 127 településen van olyan fejlesztés, amely a homokmégyihez hasonló. A beruházások első üteme - benne a homokmégyivel - 18 milliárd forintból valósult meg. Ennek nyomán 354 új munkahely jött létre, csökkentve a gazdasági egyenlőtlenséget, bővítve a helyi foglalkoztatást. A helyettes államtitkár felsorolta Bács-Kiskun azon településeit, ahol hasonló fejlesztések valósultak meg; az összesen 51-ből a közelből Csengődöt, Dunavecsét, Sükösdöt és Hartát említette.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy Homokmégyen a fejlesztés eredményeképpen egyedi, kisszériás, helytakarékos bútorok gyártása valósul meg, melyhez szorosan kapcsolódik egy termékkatalógus készítése. Továbbá sajátmárkás termékek gyártása, bútorjavítás és bedolgozói tevékenység valósulhat meg a most megnyitott üzemben.  

Réthy Pál emlékeztetett: az önkormányzat kötelezően legalább öt évig köteles fenntartani a pályázati forrásból megvalósított üzemet, és abban legalább három évig két főt kell foglalkoztatnia.

Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke elsőként Rideg László elnök üdvözletét tolmácsolta, aki mint mondta, sajnos más elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen.

„Minden tisztelet az önkormányzaté, hogy ebben a bizonytalan gazdasági, világjárvánnyal sújtott időszakban és környezetben megmerte tenni, hogy vállalkozásba kezd. Ha viszont a település előre szeretne menni, akkor a boldogulása érdekében ezt is vállalni kellett – vélekedtek nagyon helyesen a homokmégyiek. A kormányhoz hasonlóan a megyei önkormányzatnál is azon célokat fogalmaztuk meg, hogy a megye legkisebb településeire is eljussanak fejlesztések, a legkisebbek is segítséget kapjanak törekvéseik megvalósításához. Ezt a folyamatot a megyei önkormányzatnál lévő TOP, újabban a TOP Plusz pályázatok, a Magyar Falu Program és a BM pályázatok segítik. Ezen célok a családtámogatásokkal párosulnak, hiszen ha van munka, akkor van előrelépési lehetőség, így tud megmaradni és életképes lenni egy település” - szögezte le az alelnök.

Gyürkei Krisztián asztalos vállalkozó, az önkormányzat által alapított Homé Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta:

„Egyebek mellett van egy faipari lapszabász gépünk, egy élzáró gépünk, kombinált gyalugépünk, továbbá egy faipari marógép áll rendelkezésre. A műhely a legkorszerűbb munkavédelmi és munkaegészségügyi követelményeknek is megfelel. Az első megrendelések már megérkeztek, a műhely vezetője Horváth Dominik asztalos lett”– fogalmazott az ügyvezető.

Az ünnepségen a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Homokmégyi Általános Iskola tanulói Homokmégyi gyerök vagyok címen adtak műsort, amelyet Balogh Csaba Zoltán tanár szabott Homokmégyre, a koreográfiát Horvát Katalin táncpedagógus készítette. Az eseményen még fellépett Kentes Bence, helyi óvodás, aki a Asztalos című verssel készült, és Cserven Hanna óvodás, aki a program elején mondta a köszöntő verset.

A kalocsai járás polgármesterei részvételével tartott ünnepség fogadással zárult.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás