Modern szolgáltatásokkal és közösségi térrel nyitottak meg

Új könyvtár várja Homokmégyen

2015.09.03 10:41    |    jni  

Van, hogy megyei és helyi összefogás, valamint önkormányzati támogatás egyszerre kell ahhoz, hogy egy jó ügy megvalósuljon, de ilyen égi együttálláshoz nem csak szerencse, hanem jó időzítés is kell. Ezt sikerült összehoznia Homokmégy könyvtárának, és ha személyesen megnézi, látni fogja, hogyan kell jól elkölteni az önerőhöz jött támogatást. A község összevont, gyermekeknek és felnőtteknek szánt irodalmat is ajánl az olvasóinak, és mint a megyei könyvtár tagja, nagyon kitett magáért, hogy emelje a színvonalat. Jó példa kell? Tessék!

– Nagyon régi, dédelgetett álmunk volt, hogy felújíthassuk a település könyvtárát, aminek szolgáltatásait ugye a megyei könyvtár biztosítja. Most jutottunk el oda, hogy sikerült pályázati forrásból és az önkormányzat önerejéből felújítani – összegezte a munkák végeztével Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató. – Azt gondolom, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig most már egy olyan könyvtár várja a lakosságot, amely mindenkinek az igényeit ki tudja elégíteni. Jó lenne, ha minél többen személyesen is meggyőződnének arról, hogy Bács-Kiskun megyében a 74. kistelepülési könyvtár mennyire a lakosság igényeit vette figyelembe – ajánlotta.

Kalocsai Néplap

A homokmégyi a Kecskeméten található Katona József Megyei Könyvtár (amint az a fenti számból látszik) sokadik intézménye, de az újjáépítés láttán ez aligha jelent kifejezett hátrányt: a helyi kollektíva által megálmodott felújítás gyakorlatilag egy az egyben teljesült: nagyobb a közösségi tér, új a vakolat, a tető, a homlokzat, a mozgáskorlátozott bejárat, a bútorok és az irodatechnika. Ekkora ívű felújításról beszélni sem lehetett évekig, mert bármennyire is szeretnénk hinni, hogy a támogatásokért szinte csak lehajolni kell, a legkevésbé sem így van. Sokak munkájára és kitartására volt szükség.

– A felújítás többszöri nekifutásra sikerült. Évekkel ezelőtt is kezdeményeztük már, a korábbi önkormányzati testületnél. Türelmesen meg kellett viszont várnunk, amíg minden feltétel együtt tud lenni, hiszen az ilyesmihez mindig szükség van például helyi forrásokra is, bár ez most egy nagyon kedvező pályázat volt – utalt az intézményvezető a relatíve alacsony saját hozzájáruláshoz. – Úgy gondolom, hogy a mostani testület jól döntött, amikor a segítségünkkel, tanácsainkkal együtt pályázott és megvalósította a felújítást, majd teljesen új berendezéssel örvendeztette meg a lakosokat – mondta.

A homokmégyi könyvtárról a település méretei alapján joggal gondolhatná azt, hogy „kevéssel kell beérnie” az olvasóközönségnek, pedig ez messze nem igaz, sőt, az intézmény a maga területén kifejezetten sokoldalúnak mondható. A kötetek mellett folyóiratokat és hangos-könyveket lehet kölcsönözni, akár előjegyzéssel. Vannak helyben forgatható könyvek, valamint járatnak hetilapokat, magazinokat – a bulvártól az irodalmi folyóiratokig, több korosztályra is gondolva. A gyerekeknek könyvtári foglalkozásokat, az idősebbeknek szabadon használható számítógépet kínálnak, persze internetkap-csolattal, nyomtatási, szkennelési lehetőségekkel. Vannak mindezen kívül rendszeres tanfolyamok, klubfoglalkozások, illetve különböző rendezvények.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás