Az észtek már hívták volna a kalocsait

A Folklórfesztiválon elevenednek meg a hungarikumok

2014.03.16 09:38   

Amint arról már lapunk is tájékoztatott: a halasi csipke, valamint a Kürt Adatmentés mellett – teljesítve a helyiek régi álmát – az illetékes szakmai bizottság felvette a Hungarikumok Gyűjteményébe a kalocsai fűszerpaprika-őrleményt és a népművészetet – ezen belül a pingálást, az írást és a hímzést. Nemzeti kincseinket Kalocsa városa legelőször a jubiláló Duna Menti Folklórfesztiválon mutatja be, júliusban. „Élő” tárlaton népszerűsítjük majd a kalocsait.

 

folklor_sajto_200– Bár a látogatók számára még nagyon távolinak tűnhet a Duna Menti Folklórfesztivál, valójában itt vagyunk, a finisben; ezért a szakmai előkészítő bizottság már többször ülésezett és gőzerővel folyik a munka – mondta az újdonsült hungarikumaink népszerűsítését firtató kérdésre Horváthné Csortán Krisztina. A Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Török Ferenc polgármesterrel közösen tartott, múlt csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentette: összeállt a 20. népművészeti fesztivál programterve és az a koncepció is, amelynek mentén megrendezik. Fontos tudni: lévén a legutóbbi, 2011-es fesztivál után több korábbi szervező város is visszatáncolt a folytatástól, Kalocsa és környéke „magányosan” tartja fent (a 2009 óta újra csak háromévente megrendezendő) fesztivált. A munka így nyilván sokkal nagyobb, ám több alkalmunk nyílik majd arra, hogy saját hagyományainkkal büszkélkedjünk – főleg úgy, hogy a Hungarikum Bizottság január végi döntésének értelmében hungarikummá avanzsált a népművészetünk is.

– A pingáló és hímző asszonyok az ún. „fesztiváltérben”, amelyet idén felállítunk, interaktív bemutatók keretében teszik mindenki számára kézzelfoghatóvá a népművészetet – magyarázta a turisztikai társaság vezetője, hozzátéve, hogy persze rendes tárlat is lesz: a Városi Galéria kiállító terme arra a néhány napra kizárólag kalocsaiba öltözik. A vendégek a képzőművészeti bemutatókon túl persze közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a motívumvilágunkkal a néptáncosaink jóvoltából is. A Folklórfesztiválra egyébként jó eséllyel pont a szervező Kalocsa adja majd a legtöbb táncost, hiszen Magyarországra vetítve ebben a régióban kiemelkedően nagy létszámú néptánccsoportok működnek. Ők egytől egyig a hungarikummá vált kalocsaiban feszítenek majd július 3-6-ig, a XX. Duna Menti Folklórfesztiválon.

– A nyitónapon sort kerítünk egy szakmai napra is, ahol a meghívott előadóink és vendégeink talán sok jó tanáccsal látnak el minket azzal kapcsolatban, hogy az úgynevezett „élő hagyományokat” hogyan lehet megőrizni, és ők hogyan csinálják – utalt az idegenforgalmi prezentációk sorát felvonultató szakemberekre Horváthné Csortán Krisztina, anélkül, hogy konkrét neveket elárult volna. Ez talán még tényleg korai lenne. Az viszont nem, hogy minél többet töprengjenek a hungarikumaink megjelenésén. Határon túlra máris vihették volna.

– Az első meghívás már meg is érkezett, de ezzel sajnos nem tudunk élni, mert tallinni bemutatkozást vártak tőlünk, nagyon gyorsan – indokolta az észtországi vendégeskedés udvarias visszautasítását a szakember, hangsúlyozva, hogy ezúttal ugyan „itthon maradnak” a kalocsai hungarikumok, de figyelni fogják azokat a lehetőségeket, amelyek erkölcsi és idegenforgalmi haszonnal kecsegtetnek. Ha adódik ilyen – és erről a Hungarikum Bizottság ajánlásokat is küld – mindenképpen ott a helyünk. Addig itt van a biztos, saját szervezésű, grandiózus XX. Duna Menti Folklórfesztivál, amely korábban napvilágot látott elképzelések szerint legalább Pozsony, Bécs, Belgrád, Győr, Esztergom, Budapest, Paks és Baja térségéből fog néptánccsoportokat mozgósítani.

(Fotó: www.koronaradio.hu)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás