In memoriam

Dr. Zs. Kovács István

2013.04.11 22:41   

 

dr_zs_kovacs_istvan_193
(1950-2013)

 

Életének 62. évében, 2013. április 2-án elhunyt dr. Zs. Kovács István, a rendszerváltás hajnalán újra indított Kalocsai Néplap főszerkesztője. Személyében a kalocsai, megyei, országos újságírás elismert művelőjét gyászoljuk. Olyan embert, aki hivatását szakértelemmel és lelkiismeretesen végezte, emberi és szakmai kvalitásai jó ideig zsinórmértékül szolgáltak az 1989-ben szinte nulláról induló demokratikus újságírás helyi művelői számára.

Markáns, férfias karaktere, szókimondó természete, az írott sajtó területén megalapozott szakmai önhittsége még szerkesztőségen belül is gyakran volt konfliktusok forrása. Ám mindez előnyt jelentett, amikor főszerkesztőként kereste azokat a határokat, amelyeken belül a tulajdonos önkormányzat többsége még éppen elviselte a lelkiismeret és szakmaiság diktálta lapszerkesztést és tájékoztatást.

Zs. Kovács István sorsdöntő, embert próbáló időkben, 1989 és 2002 között állt a Kalocsai Néplap élén. A demokratikus átalakulás olyan dramaturgiai pillanatában, amikor az újjászületett, majd később az önkormányzattól privatizált újság kiadója, a Kalopress Kft. nemcsak az ország legjobb kisvárosi újságját tudhatta magáénak, de – részben a piacon betöltött domináns szerepéből adódóan – legnagyobb gazdasági sikerei is ennek az időszaknak az első kétharmadára datálódnak.

A 39 évesen, MSZMP-tagok tiltakozása közepette főszerkesztőnek, később kft. ügyvezetőnek választott szakember egyik vitathatatlanul legnagyobb érdeme: már a rendszerváltozást megelőzően új szakmai és politikai irányba terelte a korábban a pártbizottságról irányított írott sajtót. Nem volt született vezető, de olyan ember volt, aki az esetek többségében empátiával, tapintattal tudta kezelni a különböző politikai nézetek ütközését, és a lapban rendre helyet adott ezeknek. Emiatt aztán mind a lap, mind személye gyakran állt támadások kereszttüzében. Karakteréből adódott, hogy ezek ellen soha nem védekezően, inkább kezdeményezően lépett fel. Ezzel a kezdeményező pozícióval akkor sem hagyott fel, ha ebből konfliktusok, ellenkampányok származtak. Talán ennek is köszönhető, hogy a kalocsai és környékbeli emberek szemében a véleményüket legjobban befolyásoló tényezők egyike – ezt közvélemény-kutatási adatok igazolták – a Kalocsai Néplap volt.

Mindez egy olyan időszakban, az 1990-es évek elején történt, amikor a törvényhozó, végrehajtó és bírói hatalom, maga a társadalom már döntően az európai normákhoz igazított jog uralma alatt állt, de a hiányzó sajtótörvény miatt a média még nem. Egyedül a Zs. Kovács Istvánhoz hasonló főszerkesztők, szerkesztők erkölcsi- és arányérzékén múlt, mekkora teret engednek a szabad vélemény-nyilvánításnak, vagy az annak köntösébe bújtatott szélsőséges nézeteknek.

Zs. Kovács István főszerkesztői megbízásának 12-13. évében érezhetően elfáradt. Főszerkesztői, ebből adódó közéleti megpróbáltatásait betegség is nehezítette, ekkor távozott a lap éléről, majd a tulajdonosi körből. Egy év után azonban, már leszázalékolt nyugdíjasként, a Kalocsa TV főszerkesztőjeként, a Kalocsakom ügyvezető igazgatójaként újra formába hozta régi önmagát. A vezetői posztra történő ajánlásának egyik legfőbb érve az volt: új kaput nyitott a helyi kommunikációban, tevékenysége alapjaiban járult hozzá Kalocsa köz-, kulturális- és szellemi életének felvirágoztatásához.

A kalocsai újságírás fiatalon elhunyt „nagy öregjétől” most elköszönünk.

Tisztelt Főszerkesztő Úr! Emléked megőrizzük! Isten Veled, nyugodj békében!

 

Kalocsai Néplap Szerkesztősége

és a Kalopress Kft. tulajdonosai


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás