Leginkább a fiatal felnőttek betegednek meg

Most a legtöbb az influenzás

2015.02.26 14:46    |    -r-s  

Az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentése szerint az év 7. hetére (február 9-15.) tovább nőtt az influenzás betegek száma az országban. Az összes panaszosnak több mint harmada fiatal felnőtt; ezzel pedig jócskán előzik a gyermekeket (29%). Érdekes módon az eleve veszélyeztetettnek tekintett idősek (60 év felettiek) bírják a legjobban a gyűrődést.

Magyarországon és Bács-Kiskun megyében is magas még az influenzaaktivitás, ami az évnek ezen szakaszában nem annyira meglepő. A vírus terjedése jellemzően ilyenkor tetőzik, és február közepétől már fokozatosan apadni kezd a betegek száma. Most átlagosan 923 beteg jut százezer lakosra, ami továbbra is járványnak nevezhető. Érdekes azonban, hogy az influenzaoltásra jogosult veszélyeztetett csoport tagjai közül pont az idősebbek (60 éven felüliek) érintettek a legkevésbé: a betegek mintegy 8,7 százalékát adják, pedig korábbi jelentéseink szerint ők sem rohantak észvesztve a háziorvoshoz, hogy mihamarabb oltsák be őket.

Az óvodások nem bírják

Korábban megírtuk, hogy a raktáron maradt Fluval B védőoltással Dunát lehet rekeszteni a háziorvosi rendelőkben, vagyis relatíve hidegen hagyta a lakosságot ez a megelőzési mód. Ennek eredményére, vagyis hogy a „rossz” hozzáállás idén több beteget eredményezett-e, mint tavaly, nyilván csak az idei szezon után érkező kiértékelések adnak majd egyértelmű választ; addig azonban nézzük, hogy mely korosztályból betegedtek meg a legtöbben. A hagyományosan betegeskedő gyermekeket idén sem kerülte el az influenza: sok helyen lehetett hallani lefeleződött óvodai csoportokról, vagy iskolai osztályokról. Az összes beteg 29 százaléka került ki a gyerekek (0-14 éves korig) közül. Esetükben leginkább az óvodások (3-5 évesek) voltak érintettek a 7. héten kijött elemzés szerint: 885 beteg jutott százezer ovisra.

 

influenza_450

 

A legnagyobb számban mégsem a gyerekek betegedtek meg; őket jócskán megelőzte a fiatal felnőttek (15-34 évig) korosztálya: 36,5 százalékát adták az összes betegnek, február 9-e és 15-e között. A figyelőszolgálatra kijelölt háziorvosok mintavételezései alapján pedig az is kiderült, hogy legjellemzőbben a H3N2 altípusú influenza A vírus ritkította meg a munkahelyeket és oktatási intézményeket: az összes megbetegedés 83,4 százalékánál ezt mutatták ki.

A járvány miatt még mindig érvényben van a látogatási tilalom a kórházakban, így a kalocsai Szent Kereszt kórházban is. Látogatni csak és kizárólag két esetben lehet: akkor, ha súlyosan beteg hozzátartozóhoz szeretnénk bemenni, vagy ha apás szülésről van szó.

Nyugatról jöhet még egy hullám

Az ÁNTSZ múlt héten napvilágot látott beszámolói szerint az öreg kontinensen csak Kelet-Európában és Angliában mértek alacsonyabb influenzaaktivitást. Nyugaton és Közép-Európában – így Magyarországon is – még javában tart a járvány, ami várhatóan a következő 4-5 hétben lecseng. Ennek értelmében ilyen magas megbetegedési aránnyal, mint a februári, már biztosan nem kell számolni, bár a tavasz első harmadában még szokott lenni egy kisebb hullám.

 

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás