Válság előtti szinten a kalocsai ingatlanok értéke

Megint a régi áron kaphatók a lakások

2016.10.19 11:19    |    -r-s  

A 2009-ben kezdődött gazdasági világválság előtti szintre emelkedtek vissza a kalocsai ingatlanárak. A legkeresettebbnek továbbra is az első és második emeleti, kétszobás lakások számítanak, nem is nagyon lehet 6,5 millió forint alatt hozzájuk jutni. Még mindig sokan vásárolnak csak befektetési céllal, amiben nagyrészt az alacsony banki kamat a „ludas”. Nagyjából 250 lakás fog gazdát cserélni a városban, 2016-ban.

– Egy városban a lakások kb. négy százaléka cserél gazdát évente; ez normálisnak számít, és Kalocsára lebontva olyan 300 lakást jelent. A devizahiteles időszakban, amikor az olcsó hitelek miatt nagyon-nagyon felpörgött az ingatlanpiac, akkor volt 500 értékesítés is, aztán a válság legmélyebb időszakában 130 – idézte fel Kovács László. A kalocsai ingatlanközvetítő és értékbecslő úgy érzékeli, hogy mostanra jelentősen emelkedett a lakásvásárlási kedv: szerinte 2015 legvégétől kezdett el újra mozgásba lendülni az ágazat, a városban és a szűkebb régióban pedig határozottan érzékelhető.

– A tavalyi év végén a kalocsai és környékbeli ingatlanok ára elérte a mélypontot. Ezt érzékelték az emberek, elkezdtek vásárolni – mutatott rá a szakember, de kihangsúlyozta: persze nem ez volt az egyetlen ok, ami miatt egyre többen bátorodtak fel. Az értékcsökkenéssel szinte egy időben beköszöntött az olcsó forinthitelek kora, aztán az állam hozzátette a magáét a CSOK programmal (ennek legnagyobb összegű, 10+10 milliós konstrukcióját azért sokan tarthatják túl kockázatosnak), ami tovább növelte az érdeklődést. Érdemes megjegyezni, hogy az értékesítések mind nagyobb számához hozzájárultak az alacsony banki kamatok is. Az embereknek kevésbé éri meg pénzintézetnél tartani a pénzt, mint korábban, ezért aki megteheti, inkább ingatlanba fekteti a megtakarítását, mert jó eséllyel többet fial, mintha számlán pihentetné, de az értékéből legalább biztosan nem veszít.

– Úgy gondolom, hogy a tavalyi évhez képest legalább 30 százalékkal több lakóingatlan került értékesítésre, de erre nincs pontos statisztika egyelőre, legfeljebb a NAV tudna most ilyet adni, Kalocsára lebontva – vélte Kovács, hozzátéve, hogy ennek ellenére érzékelhető a növekedés, ami végeredményben úgy 250 tulajdonoscserét fog jelenteni idén. Ez már majdnem a válság előtti szint a lakásoknál, lakóingatlanoknál, amelyeknek az ára is felzárkózott a 8-9 évvel ezelőtt tapasztaltakhoz. – Hogy példát is mondjak: a legkeresettebbek, akár befektetés céljából is, az első és második emeleti, kettő szobás lakások. Ezek állapottól függően és átlagosan 6,5 millióért kelnek el, de volt már közel hétmilliós eladás is. Lévén 2007-2008-ban is ennyibe kerültek, jelentősebb emelkedés innen már nem várható, mert a nagy keresleti hullám lassan lecseng – jósolta.

Az átlagos árak mellett érdemes leszögezni, hogy ha ugyanilyen méretű és elhelyezkedésű lakást nem valamelyik lakótelepen, hanem mondjuk a belvárosban keres, akkor azt fogja tapasztalni, hogy egy ottani tulajdonosnak a fentebb írtnál jóval vastagabban fog a tolla. A sétálóutcában például 13-14 millió forintos vételárral is lehet találkozni. Az átlagos léptékeknél maradva egy jó tanácsunk van: most már tényleg nem érdemes tovább várni a lakás eladásával, vagy vételével, mert ennél többet már nem nagyon fog rajta, vagy ennél olcsóbban már nem kapja meg.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás