Még nem működnek a telepített traffipaxok

Itt figyel az intelligens sebességmérő!

2015.11.30 11:51    |    -r-s  

Közzétette a rendőrség azokat a mérőhelyeket, ahol a közeljövőben beüzemelik telepített kameráikat. A rendszer létrehozását a halálos kimenetelű és sérüléssel járó közúti balesetek magas számával indokolják: az országban emiatt üzemeltek be idén 160 új, mozgó traffipaxot és fognak még 86 fix helyre telepítettet. Amíg előbbiek tavasz óta vadásznak a gyorshajtókra, utóbbiak helyszíneit még csak most pontosítják, és országos térképet ígérnek róluk, mielőtt élesben is elkezdenek működni. A gyorshajtók rémét úgy hívják: Véda.

Kalocsai Néplap

Megyei helyszíneket már bemutatott a rendőrség a Véda 3.0 rendszerből, amelyben összesen 86 intelligens közúti kamerát működtetnek majd az országban. Bács-Kis-kunra hét darab jutott belőle, de Kalocsa közvetlen közelében egy sem lesz. Figyelni kell viszont Bajánál, ahová kettőt tesznek, és jobb lesz felengedni a gázt Kecskemét, Kiskunhalas, Apos-tag, Fülöpszállás és Kiskőrös közelében is. Ne feledje: a Véda rendszer telepített traffipax-állomásai nem váltják ki a helyi közúti ellenőrzéseket, hanem azon felül működnek majd, tovább szűrve a forgalmat!

Nem véletlenül kerülnek ki a kamerák: egy tavaszi TISPOL akció keretében közel 600 gyorshajtót csíptek fülön a megyei rendőrök, ezért is döntöttek a traffipax-állomások mellett. A Belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság, illetve a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának konzorciumában megvalósuló projekt a halálos kimenetelű balesetek számának emelkedő tendenciája miatt jön létre: 2013-ban 591-en, míg 2014-ben már 626-an vesztették életüket közúton. Ezzel párhuzamosan nőtt a gyorshajtások miatt kiszabott bírságok összege is, 33 925 forintos átlagról 34 031-re, ami annyit jelent, hogy az autósok egyre nagyobb mértékben kezdték átlépni a sebességhatárokat.

Kalocsához legközelebb Kiskőrösön üzemel majd telepített traffipax: belterületen, az 53-as főúton, Soltvadkert felől érkezve, illetve arra haladva kell majd figyelni. Kettő állomást üzemelnek be a közeljövőben Bajánál: az egyik az 51-es főút forgalmát figyeli, így Érsek-csanád irányából és afelé kell lassítani, míg a másik az 55-ös főút városhoz közeli szakaszára kerül, tehát a csávolyi irány oda-vissza mérés alatt lesz. Kiskunhalason az 53-asra, belterületi szakaszra kerül intelligens kamera, míg Apostag mellett az 51-esre. Ez utóbbi helyszínen van egy tükörsimára felújított szakasz a sokat szidott főúton – ennek forgalmát igyekszik majd lassítani az állandóan figyelő szem. Nem biztos, hogy ebben a régióban közlekedve érinti önt, de álljon itt a több megyei helyszín is, a teljesség igényével: Fülöpszállás mellett haladva az 52-esen, míg Kecskeméten az 5-ös főút bevezető szakaszán szaladhat majd telepített Véda-kamerába. Hogy mikortól? Ez egyelőre nem nyilvános: a telepítés és beüzemelés végeztével újabb tájékoztatást ígért róla a rendőrség.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás