Beszélgetés Bedi Gyula uszódi polgármesterrel

„Szinte teljesen el kell felejteni a fejlesztéseket”

2013.03.16 15:50    |    -mond  

Uszód, ugyanúgy, mint a többi kistelepülés, egyre nehezebb körülmények között éli mindennapjait. Az 1100 körüli lélekszámú faluban nincs jelentősebb ipar, vállalkozás, melynek befizetett adóforintjai lehetővé tennének nagyobb fejlesztést. A község eddig is takarékoskodott, különböző pályázatoknak és az ésszerű gazdálkodásnak köszönhetően épült pl. sportcsarnok, óvoda, megújultak intézmények, és egyre népszerűbb nagy nyári rendezvénysorozatuk, a Gubbantós Népművészeti Fesztivál. Az ötödik ciklusát töltő polgármesterrel, Bedi Gyulával tekintettünk vissza az előző évre és kérdeztük, így év elején milyennek látja az előttünk álló esztendőt.

– Kis település lévén feszített költségvetés volt a tavalyi is, de most már mondhatjuk, jó évet zártunk, mindent meg tudtunk csinálni, amit terveztünk. Felújítottuk az önkormányzat épületét, kívül-belül. Erre részben pályázati források, részben pedig az önkormányzat saját megtakarításai nyújtottak fedezetet, illetve sok munkát a saját embereink végeztek el – mondja a polgármester. – A tanulmánytervek alapján eldőlt, hogy a művelődési ház felújítása teljességgel gazdaságtalan, és műszakilag is megoldhatatlan problémák elé állít bennünket. Ha egy jó pályázatot találunk, akkor egy újnak az építése ugyanannyiból vagy még kevesebből lehetséges. Az első lépést megtettük, rendezési tervet módosítottunk. Vannak koncepciók az új művelődési központra, forrást egyelőre nem találtunk. Abban bízom, hogy ha 2014-től a megyei önkormányzathoz kerülnek a pályázati források, akkor ésszerűbb lesz a pályázati rendszer, és azt fogják támogatni, aminek a hiányát szenvedi adott település.

Amivel 2012-ben túl sokat nem haladtunk előre, az a négy település szennyvízprojektje. A tavalyi év tulajdonképpen azzal ment el, hogy vártuk a közbeszerzési dokumentáció minősítéseit. Ez végre megtörtént, úgyhogy most folynak az eljárások. A PR feladatok esetében megtörtént a szerződéskötés, a mérnök-műszaki ellenőr feladatok tekintetében kiírt eljárásnál megtörtént a pályázatok bontása és a legfontosabb, hogy a Társulási Tanács döntött a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás megindításáról.

Könnyít-e a helyzetükön az adósságátvállalás és az iskolák állami fenntartásba vétele?

 

uszodi_tanacs_terem_400

 

– A mi önkormányzatunknak csak folyószámla hitele volt, ezt jóváírták számunkra. Fájó pont, hogy az iskolánk kiszervezésre került, ennek ellenére igyekszünk továbbra is azokat a kapcsokat megtartani, ami összeköt bennünket. Megőrizzük a nevünket, továbbra is Benedek Péter Általános Iskola lesz, ugyanazok a pedagógusok, a diákok és az épület, remélhetőleg csak annyiban változik a dolog, hogy máshonnan kapják a fizetést, más fizeti a víz- és gázszámlát. Bízom benne, hogy továbbra is lehet nyelv és informatikai oktatás az alsó tagozatban, ez két sarkalatos pont nálunk. Szeptemberig biztos nem lesz változás – magyarázza Bedi Gyula. – Elvittek intézményt, de önmagában a költségvetési egyenleg nem lett jobb. Azt hallottuk a költségvetés előkészítése során, hogy feladatalapú finanszírozás lesz és majd a hivatalt, az óvodát, egyéb intézményeket a feladat alapján teljes egészében finanszírozni fogják. Úgy gondolom, ez nem valósult meg.

A három település alkotta körjegyzőséghez márciustól Dunaszentbenedek is társul.

– A körjegyzőség átalakul közös önkormányzati hivatallá, negyediknek Dunaszentbenedek csatlakozik hozzánk március 1-jétől. Az eredeti törvénytervezet szerint az a létszám és költségkeret, amit megadtak, az egy működőképes közös hivatalra elég lett volna. Sajnos módosították ezt a jogszabályt, csökkentették a létszámot. A négy község polgármestere és a körjegyző asszony úgy ítéljük meg, hogy ezzel nem tudnánk ellátni a feladatot, ezért most kénytelenek vagyunk plusz saját forrásokkal megtámogatni a körjegyzőség, a közös hivatal működését. Kérdés, hogy meddig bírjuk, mert ott a bűvös szó, hogy mínusszal nem tervezhetünk, és ez komoly felelősséget ró a polgármesterre és a testületre. Az óvodánkra sem kapjuk meg azt az összeget, amiből finanszírozni tudnánk a bért és a rezsit. Most úgy tűnik, csak úgy tudjuk a költségvetésünket nullára kihozni, ha folyamatban lévő fejlesztéseinkből ütemezünk át a működés költségeire. Ez is kérdés, hogy meddig mehet, mert a szennyvízberuházás az idén elindult. Annak van egy önereje, amit az önkormányzatoknak be kell tenni a projektbe. Nyilván a költségvetés elkészítése után mi továbbítani fogjuk az ezzel kapcsolatos elképzeléseinket és reméljük, hogy kapunk segítséget, és be fogják látni, hogy ennél a településkategóriánál nem jól állapították meg a finanszírozást. Úgy gondolom, itt nincsenek pazarló kiadások, mégis a mostani számítások szerint 14 millió forintot kell átcsoportosítanunk a fejlesztésből a működésbe úgy, hogy közben az átvállalt folyószámlahitelből eredő pénzmaradvány is felhasználásra kerül – vázolja a pillanatnyi helyzetet a polgármester. – Nem is csak az a baj, hogy át kell csoportosítani a fejlesztésekből, hanem szinte teljesen el kell felejteni az új fejlesztéseket, mert gyakorlatilag nincs hozzá önerő. Az még plusz nehézséget okoz, hogy még mindig nem kaptuk vissza a tavaly megvalósított pályázatok elszámolási összegét, pedig novemberben benyújtottuk.

Van itt helyben jelentős vállalkozás, melynek az iparűzési adójára lehetne számítani?

– Sajnos, a valamikori nagyfoglalkoztató, a szövetkezet kis részegységekre bomlott, úgy privatizálták, és ezek nagy része elkerült Uszódról. Mindkét oldalról, a falu határában két nagyüzem működik, de közigazgatásilag egyik sem Uszód területén, így az iparűzési adó nem hozzánk kerül. Egyetlen előny, hogy mindkét cég jónéhány uszódinak munkát ad, és ez is nagyon fontos. Ami „kincsünk” van, az a repülőtér. Úgy gondolom, jó döntést hoztunk a képviselőkkel, amikor úgy döntöttünk, hogy kivárunk ezzel a vagyonnal, reméljük, előbb-utóbb jól tudjuk hasznosítani, és akkor olyan többletbevételhez jutunk, ami könnyít a mostani gondokon.

Folytatódik-e a már mondhatni országos hírű Gubbantós fesztivál?

– Egy rendezvénysorozatra koncentrálunk igazán itt Uszódon. Azért sorozat, mert kezdődik egy alkotótáborral és a számos rendezvény sorát a Gubbantós Népművészeti Fesztivál zárja. Egyre ismertebb lesz a rendezvény, 2012-ben új elemként néptáncversenyt hirdettünk, hogy azt a néptánc-hagyományt, amit mi itt őrzünk, népszerűsítsük. Ezt szeretnénk az idén is folytatni. Hiszen van egy népművészeti hagyomány-kincsünk, ami azt hiszem, egyedülálló itt a környéken, a viselet és a tánc, ezt nagyon fontos őriznünk és továbbadnunk. Sokszor kapunk megjegyzéseket, hogy ez-e a legfontosabb, miért erre költünk, miért nem más programokra – miközben országos hírű lett a táncunk, újságok, rádió, televízió fő híreiben szerepeltünk. Persze azért nyitottunk is, a fesztivál rendezvénysorozatában helyet kapott pl. gyerekműsor, rockzene, disco, stb. De a mi rendezvényünk alapvetően népművészeti fesztivál, és ezt a jelleget szeretnénk is megőrizni – mondta befejezésként Bedi Gyula polgármester.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás