Ne vásároljon nevenincs eladóktól!

Megszaporodtak az internetes csalások

2015.02.06 10:07    |    géjé  

Egyre többször találkozik internetes csalásokkal a Kalocsai Rendőrkapitányság. A feljelentők leggyakrabban hiába várják a megrendelt árut, vagy nem azt kapják, amit vártak: hol rossz minőségű holmit, hol tégladarabot. Akármelyik módszerrel is csapják be az árverő oldalak hiénái, többnyire bottal ütheti majd a pénze nyomát, hiszen a tettesek fel is élik a csalásból származó hasznot; sőt van, hogy nincs is mire hivatkozni – például az otthon felbontott csomagok esetében.

– Az elmúlt pár hétben jelentősen megemelkedett az ilyen jellegű eljárások száma – adta hírül az interneten elkövetett csalások kapcsán Répási Tamásné Rózsa, a Kalocsai Rendőrkapitányság sajtószóvivője, bűnmegelőzési főelőadója. – Azért mondom, hogy eljárás és nem bűncselekmény, mert értékfüggő, hogy bűncselekménynek, vagy szabálysértésnek minősülnek majd – szögezte le. Számtalan olyan hirdetési oldal van, ahol lehet adni-venni, és az közös bennünk, hogy a megvásárolt áru ellenérté-két csaknem mindig átutalással és előre kérik az eladók. Ez a gyakorlat a kalocsai nyomozók szerint (is) a bűnözés melegágya: az előre küldött pénz után az áru olykor nem érkezik meg. Többnyire ilyen esetekkel fordultak a helyi rendőrséghez a közelmúltban, de a postai utánvétellel is voltak bajok.

– A sértett ilyen esetekben azt tapasztalja a csomag kibontása után, hogy sokkal silányabb minőségű árut kapott, vagy nem azt, amit megrendelt, hanem egy tégladarabot, vagy bármilyen más tárgyat, ami csak súlyában, vagy méretében hasonlít arra, amit megrendelt – vázolt egy másik tipikus csalást Répásiné. A rendőrtiszt egyértelművé tette, hogy ez a módszer teljesen alkalmas megtévesztésre, hiszen a postáról hazavitt csomagot a helyszínen, vagy útközben nem érezzük gyanúsnak, ám az otthoni kibontás után már nem nagyon van lehetőség bizonyításra. A csaló könnyen hivatkozhat arra, hogy ő a kért tárgyat küldte le, de a vevő azt kicserélte.

– A vásárlóknak oda kellene figyelniük arra, hogy amikor kiválasztanak és megrendelnek egy árucikket, nézzenek utána, hogy az eladónak van-e valamiféle referenciája az adott hirdetési oldalon, vagy esetleg másikon, mert ez alapján már lehet következtetni arra, hogy vannak-e olyanok, akiket már esetleg megtévesztett – kérte a szóvivő, tudatában az eddig látókörükbe került esetek körülményeinek. – A sértettektől tudom, hogy ez mindig később jutott eszükbe; akkor, amikor már várták a csomagot, de nem érkezett meg. Jellemzően ezek után nézték meg az eladók értékelését, és kiderült, hogy sok kritika érte. Ekkor szembesülnek vele, hogy valószínűleg ők sem kapják majd meg a terméket, és ekkor fordulnak feljelentéssel a rendőrséghez – magyarázta.

Azok, akik nem rutinból vásárolnak az interneten, tartsák szem előtt, hogy a világháló jellemzően olyan, mint egy nagyvárosi piac. Rengeteg eladó tömörül egy helyen, de messze nem igaz, hogy mindegyikük megbízható: van, aki hamisítványt, illetve rossz minőségű, esetleg csak idei-óráig, vagy egyáltalán nem működő terméket értékesít, és csak a legritkább esetben találkozni azzal, hogy garanciát is vállal a portékájára. A nagyobb webáruházak „civil” eladói között ugyanígy megbújhatnak csalók. Ha el akarja kerülni, hogy átverjék, az egyetlen lehetősége az, ha ellenőrzi az eladó értékelését. Az ilyen személy többnyire felhasználói álnevet használ, de ez még nem kell, hogy gyanúsnak tűnjön, ám ha az oldal értékelő skáláján csak minimális pontszámot kapott a vásárlóktól és még a hozzászólásokban sem dicsérik, akkor jobb, ha elkerüljük – akárcsak a rossz hírű zöldségest a piacon. Értékelést és hozzászólást minden nagyobb, magyar és nemzetközi online kereskedőoldal alkalmaz: az eladó „nick” nevére kattintva szinte mindig olvashatjuk a személyére vonatkozó véleményeket és megtudhatjuk a sikeres (vagy sikertelen) tranzakciói számát. Ebből könnyen következtethetünk a megbízhatóságára.

 

internet_450

 

– Az átverések általános tárgya a nagy klasszikus, a mobiltelefon, de találkoztunk gyermekjátékkal, ruhaneművel, láncfűrésszel is. Ez utóbbi esetben például silányabb minőségűt kaptak a megrendeltnél – emelt ki néhányat a hozzájuk érkezett feljelentésekből Répási Tamásné. A rendőrségi szóvivő elmondása alapján (igaz, az eljárások konkrét számát nyilván a folyamatban lévő vizsgálatok miatt nem hozta nyilvánosságra) valószínűleg sok esetről van szó. Még korosztályokra is le tudta bontani, hogy jellemzően milyen termékkörrel kapcsolatos csalásoknak esnek áldozatul. – A fiatalok körében a legtipikusabb a mobiltelefon. A fiatal felnőtteknél főleg a babaruha és gyerekjáték, a középkorosztálynál pedig a műszaki cikkek adás-vétele – sorolta, hozzátéve, hogy tényleg jobb félni, mint megijedni, mert a csaló leleplezése sem jelent garanciát arra, hogy viszontlátjuk a pénzünket. Az elkövetők ugyanis már a legelső kihallgatáson közölni szokták, hogy felélték a pénzt, és ha nincs is a nevükön az okozott kárt fedezni képes vagyontárgy, akkor biztosan bottal üthetjük a pénzünk nyomát.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás