Évtizedek óta kalocsait és matyót hímeznek

Japán hímzőkör járt Kalocsán

2013.05.23 23:33   

japan_kalocsai_467
 

A hímzésekért rajongó japán turisták látogattak csütörtökön Kalocsára, ahol a Városháza dísztermében Török Ferenc, a város polgármestere fogadta őket.

Az Ito Kyoko Baráti Hímzőkör névadója Ito Kyoko, aki 34 éve foglalkozik a magyar hímzésvilággal. Folyamatosan képzi magát, most pedig a hímzőkör tagjaival úgy döntöttek, bejárják Magyarország azon vidékeit, melyek virágait már sokszor szárba szökkentették vásznaikon, hazájukban, Tokióban.

A csoport szerdán érkezett Budapestre, majd Kecskemétre mentek és ott is szálltak meg. A csütörtöki nap volt az első úgynevezett szakmai napjuk, nem csak meglátogatták ugyanis városunk népművészettel foglalkozó múzeumait, de rögtönzött „hímző szakkörön” is részt vehettek a Tájházban.

Mindezek előtt azonban a Városházán Kalocsa város történelmével is megismerkedhettek, Török Ferenc polgármester prezentálásában.

– Kalocsa egy ezer éves város, mely egyidős a magyar katolikus egyházzal. A város ezer éves történetét mindvégig meghatározta az, hogy érseki székhely. Ugyanakkor az évszázadok alatt Kalocsából iskolaváros is lett, ami a mai napig rányomja örömteli bélyegét a városra. Ahogyan a népművészetünk, a hímzés, a porcelánfestés is a mai napig meghatározó része életünknek. Vagyis, most önök egy polgári, a kultúrát, az értékeket tisztelő és szerető városban vannak – nyitotta ismertetőjét a polgármester, majd így folytatta:

A város vezetése és a helyi hagyományőrzők is nagy energiát fektetnek abba, hogy ez a szép hagyomány tovább éljen és a jövőben is Kalocsa egyik jelképe legyen. Érezzük, hogy világszerte egyre népszerűbb a kalocsai motívumvilág. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy önök ma itt vannak Japánból. Külön öröm ez, ismerve a japán nép hagyományok iránti nagy tiszteletét. Ez a mi népművészetünknek is rangot ad – tette hozzá Török Ferenc.

A város első embere azt is elmondta a jelen lévő 19 turistának, hogy a város jelenleg is dolgozik azon, hogy az iskolákban legyen egy olyan Kalocsát és a kalocsai népművészetet bemutató tankönyv, mely segíti generációról-generációra tovább vinni a kalocsai motívumvilágot és annak ismeretét.

A Ito Kyoko Baráti Hímzőkör a városházi látogatásra ajándékkal készült. Egy olyan bekeretezett kalocsai hímzést ajándékoztak a polgármesternek, mellyel már kiállításokon is jártak.

A hímzőkör tagjainak útja a Városházáról a Viski Károly Múzeumba és a Tájházba vezetett, de a délután folyamán további kalocsai programokat is beiktattak.

Pénteken és szombaton további, hímzéseiről híres településekre látogatnak. Így elmennek majd Buzsákra, majd Mezőkövesden, azt követően pedig Turán ismerkednek meg a magyar hagyományokkal és hímzéstechnikákkal.

(Fotó: Kalocsai Önkormányzat)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás