A járási munkaügyi kirendeltség munkáltatói fóruma

„Térségfejlesztés foglalkoztatással 2013”

2013.03.16 17:13    |    -mond  

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja „Térségfejlesztés foglalkoztatással 2013” elnevezésű fórumsorozatot indított, melynek célja, hogy a munkáltatók a 2013. évi foglalkoztatási célokkal kapcsolatos információkhoz jussanak, illetve a munkahelyteremtő pályázattal megismerkedjenek.

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is meghirdette a Nemzetgazdasági Minisztérium a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására vonatkozó NFA–2013–KKV kódjelű pályázatát. A támogatás keretösszege az utóbbi években többször emelkedett: 2010-ben 2 milliárd, 2011-ben 5 milliárd, tavaly pedig az ideihez hasonlóan 10 milliárd forint volt. A támogatás célja a helyi gazdaság megerősítése, foglalkoztatás bővülést eredményező beruházások megvalósításával.

 

munkaltato_forum_360A felkészülés és sikeres pályázás elősegítése, valamint a pályázat népszerűsítése érdekében a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja fórumsorozatot hirdetett meg a megyében lévő tizenegy munkaerő-piaci körzetben, melynek kalocsai rendezvényére február 18-án hétfőn a Hunyadi utcai közösségi házban került sor.

Dr. Simon Zoltán, a járási kormányhivatal vezető helyettese köszöntötte a jelenlévőket, egyben elmondta, hogy nagyon jó lehetőségnek tartja a helyi munkaügyi kirendeltség immár hagyományosnak mondható rendezvényét, hiszen itt első kézből kaphatnak információt a munkáltatók a pályázatokról és az igénybe vehető támogatásokról.

Garamvölgyi Rita (felső képünkön), a kalocsai munkaügyi kirendeltség vezetője elmondta, hogy a térség sajátossága, hogy mezőgazdaságban és építőiparban sok a foglalkoztatott, itt ősztől tavaszig kevés a munka, ezért ezekben a hónapokban megnő a munkakeresők száma. Tavasztól, ha ezen a két területen újra elindulnak a munkák, valamint márciustól a közfoglalkoztatás, akkor jelentős csökkenés várható. Elmondta még az idén várható, illetve igénybe vehető támogatásokat, kedvezményeket. Beszélt a munkahelyvédelmi akciótervről, amely részei a munkáltatónak a foglalkoztatásra tekintettel nyújtott adókedvezmények, a vállalkozások számára biztosított új vállalkozási formák és a vállalkozások finanszírozását, adminisztrációját segítő intézkedések. Szólt még az első munkahelyhez kapcsolódó munkahely-garancia programról, mely tavaly már működött pályakezdő foglalkoztatása esetén, és várhatóan az idén márciustól újra kiírásra kerül, a bérkompenzációhoz kapcsolódó és a munkahely-megőrzési támogatásokról – mely azon cégeknek hasznos, amelyek átmeneti likviditási gondokkal küzdenek, és a működésük fenntartása miatt kellene dolgozójuktól megválni. Ezzel a támogatással megnyílik a lehetőség, hogy átvészeljék ezt a nehéz időszakot, és tudják továbbfoglalkoztatni a dolgozójukat. Persze, itt is – mint minden egyén támogatásnál – a munkáltatónak meg kell felelnie különböző feltételeknek, a legfőbbek ezek közül: ne álljon csődeljárás alatt, köztartozás mentes legyen, és rendezett munkaügyi kapcsolatok legyenek a cégnél. Hallhattunk a virtuális munkaerőpiac létrehozásáról is, ahova minden álláskereső feltöltheti az önéletrajzát.

A munkahelyteremtő pályázattal kapcsolatos tudnivalókról részletes tájékoztatást adott Szilágyiné Dér Nóra, a kecskeméti munkaügyi központ munkatársa. A minisztérium február 13-án hirdette meg 10 milliárd Ft támogatási keretösszeggel pályázatát, új munkahelyek létrehozását eredményező beruházások vissza nem térítendő támogatása céljából, beadási határideje április 5. Lapunk terjedelmi korlátai nem teszik lehetővé, hogy erről részleteiben beszámoljunk, de néhány fontos eleme a pályázatnak, hogy a beruházást idén november 30-ig be kell fejezni, legalább két fő teljes munkaidőben foglalkoztatott számára kell új munkahelyet teremteni, két évig foglalkoztatottságukat fenntartani és a beruházás 30 százalékát kisvállalkozások esetében saját erőből (ez lehet bankkölcsön is) kell biztosítani. Az előadó külön is felhívta a figyelmet, hogy forráshiány miatt nem utasítottak el pályázatot, csak formai okok miatt, így a beadásnál legyenek nagyon körültekintőek, hiánypótlásra csak egyszer van lehetőség, kérjék a kalocsai kirendeltség szakembereinek a segítségét is.

A fórum utolsó harmadában Szegfű Rita, a megyei TÁMOP 1.1.2. program vezetője a TÁMOP-os támogatásokat ismertette a fórum résztvevőivel. Az országos keret erre 106 milliárd forint, ebből megyénk több mint 7 milliárd forinttal gazdálkodik – 2011. május 1. és 2015. április 30. között. A projekt célja az, hogy a regisztrált álláskeresőknek támogatást nyújtson abban, hogy visszakerüljenek a munkába. Különböző célcsoportok vannak: alacsony iskolai végzettségűek, pályakezdők, a 25 év alattiak, az 50 év felettiek, GYES-ről, GYED-ről, ápolási díjról visszatérők, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők, 3 hónapnál régebbi regisztrált álláskeresők. Beszélt még a képzési támogatásokról, az utazási költségekre vonatkozó kedvezményekről, de akár keresetpótló juttatást is biztosítanak az ügyfelek számára.

Mindezekről készséggel adnak felvilágosítást és segítenek az ügyintézésben a helyi munkaügyi kirendeltségen – mondta Garamvölgyi Rita, a kalocsai kirendeltség vezetője.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás